×
2020. 12 05.
Szombat
Vilma
7 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.00 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Gőzerővel zajlanak az építkezések

2020.11.21 - 07:35
Megosztás:
Gőzerővel zajlanak az építkezések
Hamarosan befejeződik az urológia, majd az intenzív terápiás osztály felújítása, az új neurológiai modulnak már csak az oldalelemeit kell a helyükre illeszteni, és bővítik a koronavírus-labor felszereltségét is.

A betegellátás és egészségügyi tevékenység mellett három építkezési munkatelepnek is „otthont ad” a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház: javában zajlik az intenzív terápiás és az urológiai osztály korszerűsítése, a kórház udvarán pedig épül az új neurológia, azaz a kétemeletes, 2047,03 négyzetméteres épületmodul, amelyet egy 25,27 négyzetméteres átjáró köt majd össze a kórház főépületével, s értelemszerűen a sürgősségi és intenzív terápiás részleggel.

„A neurológia épületmoduljánál egy kis csúszás van a kivitelezésben, ezért is látogatom meg őket szinte napi rendszerességgel, és közvetítek a tervező és a kivitelező között — s a csúszás ellenére látványos a haladás, elkészült a szintenkénti padlózat is, most épp a hálózatok kialakítása történik, a közüzemi csatlakozásokat készítik, azt követően pedig az épület oldalelemeit illesztik majd a helyükre, mint egy Lego-háznál. Úgy körvonalazódik, hogy három-négy hónap múlva készül el, s akkor kezdődhet el a neurológiai osztály átköltöztetése a régi kórházból. Nyár derekán kezdődött az urológiai osztály felújítása, itt már befejezték a közüzemi hálózatok cseréjét, s a végső simításokat követően egy hónapon belül befejeződik a modernizálás, míg az intenzív terápiás osztály korszerűsítése is a tervek szerint halad, jelenleg az elektromos hálózat cseréje és a különböző, egészségügyi ellátáshoz szükséges hálózatok kiépítése zajlik épp.

Azt akarjuk, hogy ezek a munkálatok minél hamarabb befejeződjenek, hogy a páciensek a legjobb körülmények között gyógyulhassanak. Éppen ezért kértük a kivitelezőtől a munkálatok megsürgetését, hogy két váltásban, hétvégén is dolgozzon. Minden osztályon a lehető legjobb egészségügyi infrastruktúrára van szükségünk, különösen a mostani krízishelyzetben” — magyarázta Pataki Csaba tanácselnök. Hozzátette azt is: „A szatmári egészségügyben három nagyberuházás zajlik, és lesz még két nagyberuházás, de arra is figyelni kell, hogy eközben a kórház működőképességét, a betegellátás döccenőmentességét megtartsuk. Az új kórházi szárny építéséről szóló közbeszerzési dokumentációt felküldtük az illetékes hatóságoknak, s amint jóváhagyják, azonnal kiírjuk a közbeszerzési eljárást, akárcsak a sürgősségi betegellátó átépítésére-bővítésére vonatkozót — viszont az UPU-n csak akkor lehet majd elkezdeni a gyakorlati átalakításokat, ha valamelyest enyhül a most rá nehezedő hatalmas nyomás. És ha már közbeszerzési eljárás: alakul az a 24 férőhelyes moduláris rendszer, ami a fertőző betegségek kórházának udvarán kap helyet, és amire óriási szükség van, ugyanakkor elkezdődött az a közbeszerzés is, amelynek nyomán 5 millió euró értékű eszközökkel és felszerelésekkel bővül a koronavírus-tesztelő laboratórium, ami egyben azt is jelenti, hogy a jelenlegi napi mintaelemzés két-háromszorosát vagy épp négyszeresét is el fogják majd tudni végezni.”

Szabó Kinga Mária

Fotó: Szatmár Megyei Tanács

Rezidensvadászat — most virtuálisan
Talán soha nem volt annyira fontos a rezidens orvosok Szatmárra csábítása, mint a mostani járványhelyzetben — a marosvásárhelyi, idén online fejvadászaton ajánlotta magát a megyei kórház.
Épül a park a Kubik helyén
Újabb átfogó beruházás munkatelepét nyitották meg Szatmárnémetiben, a Kubik tómeder parkká alakítási munkálatait tegnap a polgármester is ellenőrizte. A befejezési határidő 2021 második fele.
„Ömlenek” a betegek a sürgősségi kórházba
Csak akkor van hely az intenzív terápiára szoruló betegek számára a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban, ha egy megürül. Szatmáriak tucatjai várnak nap mint nap a sürgősségin egy-egy üresedő kórházi ágyra. Egyre kritikusabb a helyzet.
Cookie