×
2021. 06 15.
Kedd
Jolán, Vid
12 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.41 RON
Vidék

Gomba helyett bomba

2021.06.08 - 15:27
Megosztás:
Gomba helyett bomba
Fotó: Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség
Az érszakácsi erdőbe indult gombászni kedden egy férfi, az ízletes kalaposok helyett azonban második világháborús lövedékekre bukkant — azonnal riasztotta is a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőséget.

A kiérkező tűzszerészek nem kis meglepetésükre egy 85 és két 75 milliméteres páncéltörő lövedéket, valamint egy 76 milliméteres robbanógránátot találtak, ugyanis ilyen mérvű felhozatalt egy kupacban már rég nem láttak. A megfelelő biztonsági intézkedések mellett a bombákat a nagykárolyi pirotechnikai raktárba szállították, ahol megsemmisítésig tárolják. Sz.K.M.

‎ ‎

 

 

 

Gombászni csak alapos fajismerettel!
Pár évvel ezelőtt volt olyan gombaszezon, hogy szinte minden hétvégére jutott egy gombamérgezéses eset, azóta viszont úgy tűnik, elővigyázatosabbak lettek a lakosok. Az idei esztendőben egyetlen enyhébb gombamérgezéses esetet láttak el a sürgősségin.
Egyetlen súlyos eset sem volt idén
Egyetlen súlyosabb gombamérgezéses eset sem történt idén Szatmár megyében, sőt, a könnyebb mérgezések száma sem haladta meg az egy tucatot — tudtuk meg a megyei sürgősségi kórház szóvivőjétől.
Még az ehető gombák is okozhatnak bajt
Kedvezett az időjárás a vadon termő gombáknak, az „erdő húsát” pedig sok szatmári szereti, előszeretettel gyűjtik is sokan, ha lehetőségük adódik. A gombák, bármennyire finomak is, nem veszélytelenek. Ha hozzá nem értő kezek gyűjtik, halálos mérgezést is okozhatnak.
Cookie