×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Egészség

Gócponttá válhatnak?

2021.08.03 - 18:00
Megosztás:
Gócponttá válhatnak?
Dr. Daniel Corius szerint, ha egy orvos visszautasítja az oltást, fizesse a tesztet / Fotó: hemofilie.ro
Elfogadhatatlan, hogy egy kórház COVID-gócponttá váljon. Ha egy egészségügyi dolgozó megtagadja a védőoltást, akkor ez tesztelési kötelezettséggel kell járjon, aminek a költségeit a vakcinát elutasító személy kell állja — fejtette ki a Román Orvosi Kamara elnöke, dr. Daniel Coriu.

„A Román Orvosi Kamara határozottan támogatja az oltási folyamatot. Ez az egyetlen tudományosan bizonyított módszer, amely megállíthatja a járványt. Az egészségügyi dolgozók kötelessége elsősorban a betegek védelme. Az első és legfontosabb kötelezettségünk, hogy ne okozzunk kárt. Az egészségügyi dolgozók nem továbbíthatnak semmilyen betegséget, ami szenvedést okozhat a pácienseknek, ez elfogadhatatlan” — szögezte le, hozzátéve, hogy természetesen ez egy jog, és nem kötelezettség.

A kamara elnöke szerint nem létezhet olyan társadalom, amelyben a polgároknak csak jogaik vannak, kötelezettségeik is kell legyenek. „Ne felejtsük el azt sem, hogy a tesztelés nem zárja ki, hogy az adott személy továbbítsa a betegséget, átadja a fertőzést, ami erkölcstelen és etikátlan” — hangsúlyozta. 

A konszolidált demokráciával rendelkező országokban törvény kötelezi az oltakozásra az egészségügyi dolgozókat, ez nem vita tárgya. Elég csak Franciaországra gondolni. Az Amerikai Egyesült Államokban pedig a köz- és magánkórházak egyaránt megkövetelhetik alkalmazottaiktól azt, hogy be legyenek oltva.

B. K.
 

Rafila: 35-40 százalékos átoltottságnál nem a harmadik dózis a fontos, hanem az oltatlanok immunizálása
A koronavírus elleni oltás harmadik dózisának beadására azokban az országokban kell hangsúlyt fektetni, ahol 70-80 százalékos az átoltottság - jelentette ki csütörtökön az új egészségügyi miniszter.
Kezdődhet a kórházi szárny építése
Aláírták a megyei kórház új, hatemeletes, helikopterleszállóval ellátott szárnyának tervezési és kivitelezési szerződését, kora nyáron kezdődik a legnagyobb egészségügyi beruházás.
Lemondunk az AstraZenecáról
2022-től már nem oltanak Romániában az AstraZeneca gyártó Vaxzevria nevű, koronavírus elleni vakcinájával. Az országos oltási bizottság azt javasolta az Egészségügyi Minisztériumnak, hogy ne vásároljon több vakcinát a gyártótól.
Cookie