×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
19 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Nagykároly

Giurgiu-Kovács Mónika: „Szívügyem Nagykároly és az, hogy ez a város ne térjen le a fejlődés útjáról!” — interjú

2024.06.03 - 17:07
Megosztás:
Giurgiu-Kovács Mónika: „Szívügyem Nagykároly és az, hogy ez a város ne térjen le a fejlődés útjáról!” — interjú
A június 9-ei választások rohamléptekkel közelednek, a nagykárolyi RMDSZ csapata pedig a „Régi irány, új lendület!” mottóval vág neki a megmérettetésnek. A cél egyértelmű: folytatni a megkezdett munkát és még többet, ha lehet még jobban tenni és dolgozni Nagykárolyért. Giurgiu-Kovács Mónikát a kampányról, valamint választási programjáról is kérdeztük.

Két évtized után változás történik Nagykároly városvezetésében. A helyi RDMSZ új jelöltje egy fiatal hölgy, Giurgiu-Kovács Mónika. A jogász végzettségű polgármesterjelölt rendelkezik közigazgatási tapasztalattal, hiszen négy éven keresztül a Szatmár Megyei Tanácsban képviselte Nagykárolyt.

hirek/2024/06-junius/nk/2.webp

Szívügye Nagykároly fejlesztése, céljaihoz következetesen ragaszkodik: a fiatalok itthon tartása, a családok támogatása, munkahelyek teremtése, az egészségügy fejlesztése, a tisztább közterületek biztosításával, a zöldebb Nagykároly képének formázása szerepel az RMDSZ jelöltjének tervei között.

- Melyek azok a témakörök, amelyek prioritást kapnak az RMDSZ jelöltjének és csapatának a programjában?
- Az oktatási intézmények további fejlesztése, az egészségügy folyamatos modernizálása és újítása, munkahelyek teremtése, a fiatalok itthon tartása. Akad teendőnk bőven. A jelenlegi városvezetés szép sikereket ért el, hatalmas munka és befektetések nyomán korszerűsítette a város szinte minden oktatási intézményét. Minden adott ahhoz, hogy a gyermekek bölcsődétől, érettségiig korszerű és felszerelt oktatási intézményekben tanulhassanak. Igaz, vannak iskolák, ahol még vannak tennivalók, amelyek a következő városvezetésre várnak. Még magasabb szintre kell emelni a duális oktatást és korszerűsíteni kell a szakiskolákat, hiszen a szakemberek képzése elengedhetetlen. Számukra jól fizető, vonzó munkahelyeket kell teremteni, hiszen csak így tarthatjuk itthon fiataljainkat. Ezt pedig egy ipari park létrehozásával érhetjük el, amit az Európai Uniós alapok lehívásával akarunk megvalósítani. Ahhoz, hogy ez a komplex rendszer működjön, az önkormányzat, az oktatási intézmények és a vállalkozói szféra összehangolt munkájára van szükség.

hirek/2024/06-junius/nk/10.jpg

- Említette az egészségügyet is. Milyen irányban fejlesztené a városi kórházat?
- A minőségi egészségügyi ellátás prioritást kell képezzen: tovább kell fejlesztenünk a városi kórházat, állandó ügyeleti sürgősségi ellátást kell biztosítani minden nagykárolyi lakos számára. Korszerű orvosdiagnosztikai eszközökkel, CT és MR készülékekkel akarjuk bővíteni a kórházat, valamint az onkológiai ellátást lehetővé tévő részleg kialakítása szerepel a megvalósítandó céljaink sorában. Meggyőződésem, hogy hatalmas potenciált jelent Nagykároly számára a tervezett balneoterápiás központ létrehozása, amely által a térségben egyedülálló terápiás kezelések a várost a gyógyturizmus partiumi központjává tehetik.

hirek/2024/06-junius/nk/9.jpg

- Napok választanak el bennünket a választásoktól. Hogyan zajlik a kampány Nagykárolyban?
- Mi a tiszta kampányban hiszünk, azonban ez nem mindenkiről mondható el. Emiatt nem is teljesen zökkenőmentes a kampány, hiszen többen megalapozatlan és minden valóságot nélkülöző pletykák sorozatával igyekeztek rossz fényben feltüntetni engem. Ezt leszámítva a kampány eddigi része viszonylag tisztességesen, a jelöltek közötti acsarkodás nélkül zajlott. Persze vannak bizonyos 'háttéremberek', akik próbálnak pletykákat elhinteni a köztudatban, de szerencsére a nagykárolyi lakosok többsége nem ül fel ezeknek a híreszteléseknek. A korábbi választások példájából kiindulva úgy fogalmaznék, hogy a nagykárolyiak nem szeretik a mocskolódást, a negatív hangvételű kampányt, hiszen az urnáknál mindig ‘megbüntették’ a választók azokat, akik lesüllyedtek a személyeskedő támadások szintjére. Sajnos most is vannak olyan személyek, akik nem tudnak ezektől a ‘berögződésektől’ megszabadulni és ilyen mocskos módszerekhez nyúlnak. Gondolok itt a suttogó propaganda terjesztésére. Viszont bízom a nagykárolyiak józan ítélőképességében. A nagykárolyi RMDSZ tagjai eddig is bizonyítottak: dolgoztak a város fejlesztéséért és mindent elkövettek, hogy ebben a szép városban békében élhessünk együtt.

hirek/2024/06-junius/nk/8.jpg

- Mennyire tartja fontosnak a nagykárolyiakkal való kapcsolattartást?
- Nagyon fontos a nyílt és közvetlen kapcsolattartás, hiszen a problémákat csak akkor tudjuk orvosolni, ha meghallgatjuk a lakosság részéről érkező panaszokat. A kampány kezdetén, az aláírásgyűjtések alkalmával is bebizonyosodott, hogy értékelik és fontosnak tartják a nagykárolyiak azt, hogy meghallgassuk az észrevételeiket. Feltett szándékom, hogy amennyiben bizalmat szavaznak nekem ezt a közvetlen kapcsolatot mindenképpen megtartom és magasabb szintre emelem. Egy polgármesternek nem csak a dicséretet kell tudnia meghallgatni, hanem szembesülnie és tanulnia kell a lakosok részéről érkező negatív kritikákból is. Másképpen nem tudja hatékonyan kezelni a nehézségeket. A kampány második felében pedig felkeressük a nagykárolyiakat: lakossági fórumok szervezésével és megkérdezésükkel fogunk azon dolgozni, hogy Nagykároly még jobb, még élhetőbb legyen.

hirek/2024/06-junius/nk/11.webp

- Mit üzen a nagykárolyi és Szatmár megyei szavazóknak, miért vegyenek részt a június 9-ei választásokon?
- Tervünk sok van, a csapatunk erős és szakmailag felkészült tagokból áll, viszont ahhoz, hogy a tervek valósággá váljanak, a választáson való részvételre is szükség van. Csak akkor érhetünk el eredményeket, ha június 9-én bizalmat szavaznak nekünk, nekem, az RMDSZ nagykárolyi, Szatmár megyei és az európai parlamenti képviselőinek. Mi nem arra törekszünk, hogy jól csengő, de minden valóságalapot nélkülöző ígéretekkel felhívjuk magunkra a figyelmet, hanem arra, hogy az általunk a kampányban tett vállalásokat meg is valósítsuk! Ehhez azonban összefogásra van szükség és arra, hogy minél többen elmenjünk szavazni! Tiszteljenek meg bennünket bizalmukkal és a június 9-i választásokon szavazzanak az RMDSZ jelöltjeire! Mi együtt építjük Nagykároly és Szatmár megye jövőjét!

Tóth Zsolt