×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Gheorghiţă: a Modernával immunizált személyek hétfőtől fél adag Moderna-vakcinát kaphatnak emlékeztető oltásként

2021.10.29 - 14:17
Megosztás:
Gheorghiţă: a Modernával immunizált személyek hétfőtől fél adag Moderna-vakcinát kaphatnak emlékeztető oltásként
Hétfőtől, november elsejétől egy fél adag Moderna-vakcinát kaphatnak emlékeztető oltásként azok, akiket eredetileg is ezzel az oltóanyaggal immunizáltak - közölte pénteken Valeriu Gheorghiţă, a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság vezetője.

A katonaorvos tájékoztatása szerint azok, akiket teljeskörűen Modernával oltottak be, egy fél adag (50 mikrogramm, azaz 0,25 ml) Moderna-vakcinát kaphatnak emlékeztető oltásként.

Akiket a Pfizer, az AstraZeneca vagy a Johnson&Johnson vakcinájával immunizáltak teljeskörűen, utána pedig emlékeztető oltásnak a Modernát választják, azok teljes adagot kapnak az oltóanyagból.

A tudományos kutatások eredményei alapján született ajánlásokból kiindulva november 8-ától hírvivő RNS-alapú (tehát Pfizer vagy Moderna) emlékeztető oltást javasolnak azoknak, akiket eredetileg Johnson&Johnson vakcinával oltottak be. Ha azonban az oltakozó személy ragaszkodik a Johnson&Johnson termékéhez, azt is megkaphatja emlékeztető oltásként - magyarázta a szakember.

Az emlékeztető oltás feltétele ebben az esetben is az, hogy az immunizálás óta teljen el 6 hónap.

Gheorghiţă arról is beszámolt, hogy a növekvő oltakozási kedv következtében az utóbbi napokban több oltóközpontot újranyitottak.
AGERPRES

Tanügyminiszter: jövő hét elejéig tízmillió nyálteszt érkezik az iskolákba
Jövő héten tízmillió nyálteszt érkezik az iskolákba az iskolások, óvodások és tanügyi személyzet tesztelésére - közölte Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.
A koronavírus omikron-változatának új alfaját tanulmányozzák a szakértők
A szakértők az omikron-vírusváltozat néhány hete megjelent, számos kérdést felvető új alfaját tanulmányozzák - írja az AFP és a Reuters. Bár a francia egészségügyi miniszter szerint az új alfaj "a lényegen nem változtat", a még nem teljesen ismert jellemzői bizonyos kérdéseket vetnek fel.
Egy nap alatt csupán 3815-en kérték az első dózist
Az elmúlt 24 órában 17.067 személy kapta meg Romániában a Pfizer-BioNTech, a Moderna vagy a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcináját - derül ki a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) pénteken ismertetett adataiból.
Cookie