×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Nagykároly

Fúvóstábor helyszíne volt Nagykároly

2021.08.23 - 19:01
Megosztás:
Fúvóstábor helyszíne volt Nagykároly
Fotók: Amatőr felvételek, DoReMi fúvósiskola
Hagyományteremtő jelleggel szervezték meg az első DoReMi fúvóstábort Nagykárolyban, melyre több mint ötvenen — 6 és 16 év közötti gyerekek — jelentkeztek. A gyerekeket szakképzett oktatók tanították az ötnapos tábor keretében tartott programok során.

„Nem titkolt célunk, hogy beindítsuk a fúvósképzést Nagykárolyban is, és ennek a célnak az eléréséhez remek apropóul szolgált ez a fúvóstábor, mely nagy érdeklődésre tartott számot, és a visszajelzések alapján azt mondhatjuk, jól is sikerült. A DoReMi fúvósiskola 2021-es nyári táborába több mint 50 növendék jelentkezett. Voltak olyanok, akik teljesen kezdők voltak, és itt, a táborban fogtak először hangszert a kezükbe, de a többség már nagyjából fél éve tanul nálunk. A legkisebbektől, 6 évesektől 16 évesekig jelen voltak a táborban, ahol nagyon nagy hangsúlyt fektettünk az alapok helyes elsajátítására (légzésgyakorlatok, ajakrezgés, fúvókázás, hangképzési gyakorlatok, valamint a helyes testtartás elsajátítása)” — mondta Schuller Helmut, a fúvósiskola egyik alapítója.

„Kétféle jelentkezési lehetőség volt adott, voltak, akik 24 órában a kollégiumban voltak, ott aludtak, és voltak olyanok, akik nap mint nap bejártak hozzánk a képzésekre. Nagyon jól működött a csapatmunka, mindenki hamar összebarátkozott és együtt gyakorolt, nagyon szép közösség jött össze a gyerekekből; ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a közös gyakorlások, a közös játékok, a közös foci és a táborzáró buli, ahol mindenki kivette a részét a táncból. De ne felejtsük el a legfontosabb csapatépítő tréninget, a zenekarozást, ahol a legkisebbektől a legnagyobbakig együtt zenéltek, és segítették egymást.

Különböző hangszerekre lehetett jelentkezni: furulya, fuvola, klarinét, szaxofon, trombita, tenor- és baritonkürt, harsona, tuba, dob és különböző ütőhangszerek (konga, bongos, timpani, csörgődobok).

Utolsó este egy táborzáró koncertet adtunk, ahol a szülőkből alakult közönség meghallgathatta a táborban megtanult hét zenekari darabot. Külön bemutatkozott a furulya osztályunk is, amely négy szép gyermekdalt adott elő énekelve és furulyázva. A tanári kart igyekeztünk a lehető legjobban összeválogatni, és olyan művész tanárokat meghívni, akiknek nagy tapasztalatuk van a hangszeres képzésben, és jól bánnak a gyerekekkel” — mondta Schuller Helmut.

Hazai és külföldi szakemberek tanítottak

A táborban oktató szakembereket igyekeztek úgy összeválogatni a szervezők, hogy a közös munka zökkenőmentes legyen. A következő pedagógusok oktattak:

Kassai Judit Debrecenből érkezett, hogy fuvolázni, valamint furulyázni tanítsa a gyermekeket. „Gyerekkorom óta foglalkozom a művészetekkel. Diplomáimat a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karon, klasszikus fuvola előadóművész szakon, majd a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, tanári mesterképzési szakon szereztem meg. Középiskolás korom óta rengeteg kurzus és zenei tábor aktív résztvevője lehettem. Folyamatosan játszom különféle fúvószenekarokban és szimfonikus zenekarokban itthon és külföldön is. Öt éve foglalkozom a tanítással, jelenleg a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola - Alapfokú Művészeti Iskola és a Hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa vagyok. Növendékeim rendszeres szereplői koncerteknek, versenyeknek és megmérettetéseknek. A zenetanítás során szeretem kiemelni a tanítványaim személyiségét, ugyanakkor a lehető legszínesebb palettáig szélesíteni a látókörüket, előadásukat. Mindezt lendületes, aktív, barátságos légkörben teszem. Emellett én is folyamatosan képzem magam (kurzusok, továbbképzések); úgy gondolom, a tanulás állandó folyamat. Ennek köszönhetően tettem le idén a pedagógusi szakvizsgát és szereztem meg közoktatási vezető diplomámat” — magyarázta a szakember, aki abban segíti a gyerekeket, hogy együtt kiigazodjanak a hangjegyek világában.

Béres Dóra szintén Magyarországról érkezett, hogy a trombita megszólaltatását mutassa be a gyermekeknek.

„Béres Dóra vagyok, a Kolozsvári Magyar Opera Zenekarának trombitaművésznője. Zenei karrierem a Csorvási Zeneiskolában kezdtem, furulyán. Pár évre rá a trombitát is a megtanulandó hangszerek közé választottam. Annyira megtetszett a rajta való játék, hogy vele felvételiztem Szegedre, a Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskolába. Miután megszereztem érettségimet, Debrecenben tanultam tovább az egyetem Zeneművészeti Karán. Az itt eltöltött öt év után még mindig tanulásra szomjaztam, és felvételt nyertem a Bolzanói Konzervatóriumba, ahol Marco Pierobon és Giancarlo Parodi diákja lehettem két évig. A tanulói évek alatt rengeteg tapasztalattal gazdagodtam, mind a próbajátékaimon, mind a mesterkurzusokon való részvétellel. Megszerzett tudásomat szívesen adom át a gyerekeknek, akikkel könnyen teremtek kapcsolatot, hamar megtalálom velük a közös hangot” — vallja magáról.

Lukács Zsolt klarinétot oktatott a Nagykárolyban megtartott táborban. A Szatmárnémetiben tevékenykedő szakember gazdag szakmai múlttal rendelkezik, derül ki bemutatkozásából.

„Lukács Zsolt vagyok, a szatmárnémeti filharmónia klarinétművésze. Pályafutásomat a szülőfalumban kezdtem a helyi fúvószenekarban, ami után el is döntöttem, hogy komolyabban szeretném folytatni hangszeres tanulmányaimat. A csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceumban kezdtem klarinéton, és onnan felvételiztem a Nagyváradi Állami Zeneegyetem klarinét szakára. Ezalatt és azóta is többször közreműködtem a nagyváradi filharmónia tagjaival, a Szigligeti Színházban az állami színház magyar társulatával és a Regina Maria színházban az állami színház román társulatával. Ezen éveim alatt több mesterkurzuson részt vettem, többek között Michael Collins és Réman Tibor klarinétművészekén is Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A nagyváradi egyetemi évek után új kihívásra vágytam, ezért felvételiztem Kolozsvárra, a Gheorghe Dima Zeneakadémiára szaxofon szakra, Réman Zoltán tanár úrhoz, és versenyvizsgáztam a szatmári Dinu Lipatti Filharmóniához. Szaxofon mesterkurzusokon többnyire Debrecenben vettem részt Asya Fateyeva, Lev Pupis, Nobuya Sugawa és Arno Bornkamp szaxofonnűvészek vezetésével. Többször vettem részt zenetáborokban az ország különböző pontjain mint hangszertanár és mint diák is, ezért nagyon kedves emlékeim vannak minderről. Szeretek gyerekekkel dolgozni, és remélem, hogy nagyon kellemes időt tudunk együtt eltölteni” — mondta.

Jitaru Balázs Mezőfényről érkezett a DoReMi táborba, és dobot oktatott a gyerekeknek.

„Gyermekkorom óta foglalkozom zenével, eleinte fúvós hangszeren játszottam, majd pár év után váltottam ütős hangszerre, mely mai napig meghatározó szerepet tölt be az életemben. Autodidakta módon tanultam meg dobolni, s folyamatosan önmagam képeztem kották és oktatóvideók révén, tanárok hiányában. Több zenekarban is közreműködtem már dobosként, illetve ütőhangszeresként.

Jelenleg a Blaskapelle Schwabanda együttes dobosaként tevékenykedem. Célom a szerzett tudás és tapasztalat továbbadása, illetve megmutatni, hogy a zene révén minden ember hatalmas csodákat élhet meg.”

Schuller Helmut nemcsak szervezőként, hanem mélyrézfúvós-oktatóként is közreműködött. Tőle a tuba, a tenorkürt, a baritonkürt, valamint a harsona megszólaltatását tanulhatták meg a táborozók.

„Schuller Helmut vagyok, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia tubaművésze. A hangszeremmel, a tubával ötödikes koromban ismerkedtem meg a mezőfényi, csanálosi, csomaközi egyesített fúvószenekarban, Czier Zsolt tanítványaként. Tanulmányaimat Szatmárnémetiben folytattam, az Aurel Popp Művészeti Líceumban, majd később a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában. 2015-ben felvételt nyertem a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémiára, ahol nagyon sok tapasztalatot szereztem. 2020-ban a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán mesterfokozatot és okleveles tubatanári szakképesítést szereztem. A tanulmányaim során több neves művész mesterkurzusain vettem részt, úgymint Bazsinka József (Magyarország), Dirk Hirte (Németország), Smoky Mountain Brass Quintett (Egyesült Államok). 2020 szeptemberében a magyarországi Premier Alapfokú Művészeti Iskola mélyrézfúvós-oktatója lettem, ahol mai napig is tevékenykedem. Zenekari művészként számos koncerten közreműködtem a Debreceni Kodály Filharmóniával, a nagyváradi Szigligeti Színház zenekarával, a Liszt Ferenc Zeneakadémia szimfonikus zenekarával, a budapesti Duna szimfonikus zenekarral, a Debrecen Big-Band zenekarral, a Kolozsvári Magyar Opera zenekarával, valamint a Kelet Brass Banddel. A táborozással már nagyon régóta foglalkozom, minden év nyarán több táborban is részt veszek, ahol mindig megtapasztalom a zene varázsát, ahogy összekovácsol embereket, csoportokat, közösségeket. Rengeteg kihívás elé állít, de sok tapasztalatot szerzek, és az, hogy új embereket ismerhetek meg, mindig felvillanyoz. Idén februárban kollégámmal, Czier Zsolttal sikeresen megalapítottuk a DoReMi fúvósiskolát, ahol heti rendszerességgel oktatjuk a nagykárolyi és a Nagykároly környéki települések zenekedvelő gyerekeit. Célunk, hogy minél több fiatallal megismertessük és megszerettessük a hangszeres zene világát, mert meggyőződésünk, hogy ez egy olyan plusz örömöt adhat számukra, amit semmi mástól nem kaphatnak meg.”

Czier Zsolt hangszerész, zenekarvezető Mezőfényről a DoReMi fúvósiskola alapítója.

„Több mint 30 éve vagyok benne a fúvószene világában, eleinte mint hangszeres tag, később már mint zenekarvezető. Tulajdonképpen az egész életem a fúvós hangszerekről szól. Emellett tulajdonosa vagyok a Musiczier hangszerforgalmazó és hangszerjavító vállalkozásnak, így nappal a műhelyben dolgozom, esténként pedig oktatással foglalkozom. A fúvószenekarokban folyamatos a körforgás, tagok jönnek és mennek, de mindig szükség van az utánpótlás képzésére és kinevelésére. Ez volt az egyik fő motivációnk a fúvósiskola beindításával is, mert szeretnénk segíteni azon gyerekeknek, fiataloknak, akik szeretnének fúvós hangszeren játszani. Fontosak persze a táborok is, mert itt a napirend mellett arra is lehetőség van, hogy a gyermekek jobban megismerjék egymást, átéljék a táborozás örömét. Úgy gondolom, hogy a mostani tábor eredményes volt, reméljük, a folytatás is ilyen eredményeket hoz majd, és minél több gyermekhez eljut a zene valamilyen formában. Köszönjük szépen az oktatóknak, hogy eljöttek, és főként a szülőknek a bizalmat, s reméljük, minél többen nyitnak majd a fúvószenélés és a hangszeres zene irányába. Rajtunk nem fog múlni, várjuk őket szeretettel” — összegzett Czier Zsolt. SZFÚ

 

 

Cookie