×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Nagykároly

Friss felmérés: Nagykároly élhető város

2022.09.19 - 16:38
Megosztás:
Friss felmérés: Nagykároly élhető város
A nagykárolyiak nagy százaléka elégedetlen a városban elérhető egészségügyi szolgáltatások minőségével (Fotók: a szerző felvételei)
A Világbank megbízásából statisztikai felmérés készült arról, mennyire elégedettek a romániai városlakók a lakóhelyükön elérhető életszínvonallal — a nagykárolyiak azok, és nagy részük optimista is: 43% szerint az elkövetkező 10 évben nőni fog az életszínvonal.

Arra a kérdésre, hogy mennyire szeret Nagykárolyban élni, a válaszadók 24 százaléka teljesen pozitív, míg 59 százaléka pozitív választ adott és csupán 13 százalékuk volt elégedetlen a lakóhelyével, 4 százalékuk pedig teljesen kiábrándult a városból.
A nagykárolyi válaszadók csupán 3 százaléka elfogulatlan a város tömegközlekedésével, 27 százalékuk elfogadhatónak tartja azt, 35 százalékuknak nem tetszik, míg 30 százalék teljesen elégedetlen vele. A fennmaradó 5 százalék nem nyilatkozott a témában. Igaz a megkérdezettek csupán 18 százaléka utazik tömegközlekedéssel, ugyanis még nem üzemelték be a városi elektromos buszokat, így csak a távolsági járatok érintik a város egyes szakaszait.
Sokkal érdekesebb az egészségügyi szolgáltatások kérdése. Ebben a témában a válaszadók mindössze 3 százaléka elégedett maradéktalanul a városban elérhető egészségügyi ellátással. 29 kilenc százaléka elégedett, de vannak fenntartásai, és a válaszadók fele inkább elégedetlen, 18 százalékuk pedig egyáltalán nincsen megelégedve ezzel a szolgáltatással.
A sportolási lehetőségekről a válaszadók csupán 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy minden tökéletes, 37 százalékuk szerint elfogadható, de lenne mit javítani rajta, 53 százalékuk szerint inkább rossz, mint jó, 5 százalékuknak egyáltalán nem tetszik, 1 százalék pedig nem érdeklődik a téma iránt.

Egyre kevesebb a kultúrafogyasztó

Amint arról korábban már mi is írtunk, a nagykárolyiak általában kultúraszeretők és -fogyasztók hírében állnak, de az utóbbi időszak történései miatt egyre kevesebben érdeklődnek a kulturális események iránt. Az említett felmérésből az derül ki, hogy a megkérdezett nagykárolyi lakosok csupán 9 százaléka véli úgy, hogy a kulturális szolgáltatások terén minden rendben van. 39 válaszadó viszont arról beszél, hogy a koncerttermek, kultúrházi befogadóterek, múzeumok és könyvtárak tekintetében elérhető szolgáltatások elfogadhatóak, de lehetnének sokkal jobbak is a körülményekhez képest. A kérdőívet kitöltők 46 százaléka nem igazán elégedett, 7 százalékuk pedig elégedetlen a kulturális intézmények nyújtotta szolgáltatásokkal.
Az oktatási intézmények színvonala a válaszadók 11 százaléka szerint nagyon rendben van, 56 százalékuk elfogadhatónak tartja azt, de szeretné, ha javulna, 31 százalék nem igazán elégedett a jelenlegi helyzettel, 2 százalék pedig egyenesen rossznak tartja.

Csupán 12 százaléka szerint vannak rendben a város utcái
Csupán 12 százalék szerint vannak rendben a város utcái

Annak ellenére, hogy az utóbbi években masszív aszfaltozási és útjavítási munkálatokat végzett a nagykárolyi önkormányzat, a felmérésben részt vevő nagykárolyiak csupán 12 százaléka mondja azt, hogy a város utcáinak állapota kifogástalan. 41 százalékuk elégedett ugyan, de újabb fejlesztéseket szeretne, 45 százaléknak nem tetszik a jelenlegi állapot, 3 százalék szerint pedig egyáltalán nincsenek rendbe a város utcái. Az épületek állapota esetében a válaszadók 4 százaléka gondolja úgy, hogy az ingatlanokkal nincsen semmi gond, 57 százalék elfogadhatónak tartja a helyzetet, de azért további megoldásokat szorgalmaz, 37 százalék fenntartásokkal kezeli a kérdést, 3 százalék szerint viszont nagy a baj ezen a területen.
A közterületek és gyalogos zónák tekintetében 8 százalék szerint rendben van a város, 46 százalék elégedett, de lát gondokat ezen a téren, 45 százalék szerint még bőven lenne mit fejleszteni, 2 százalék szerint pedig egyáltalán nincsen helyén kezelve ez a kérdés.

Lehetne tisztább is a levegő

A városba található üzletek felszereltségi szintjét illetően csak a lakosság mintegy fele gondolja úgy, hogy élhető a város, a zöldövezetek tekintetében viszont a megkérdezettek több mint fele pozitív véleménnyel van. 
A levegő minőségével kapcsolatban megoszlanak a vélemények, körülbelül a lakosság fele szerint rendben van a levegő, másik fele viszont nem igazán elégedett vele. Ennek a nyáron többször is hangot adtak a nagykárolyiak, hiszen a meleg napokban terjengő bűz ellen még tüntetéssel is tiltakoztak. A zajszennyezés esetében is körülbelül hasonló a helyzet, a mérleg nyelve itt enyhén az elégedettek oldalára billen el. A közterületek tisztaságával nincs különösebb gondja a nagykárolyiaknak, a válaszadók nagy hányada elégedett a város utcáinak takarításával. Az időközönként fel-felbukkanó porszívóautó egyébként gondoskodik a város tisztaságról, és a közterület-fenntartókat is gyakran látni.
A klímaváltozás elleni küzdelem terén már nem annyira optimisták a nagykárolyiak, ugyanis a válaszadók 60 százaléka szerint az önkormányzat többet is tehetne ebben a kérdésben. Ellenben a közbiztonságra nincs panasz, több mint 70 százalék szerint biztonságosak a város utcái, nem kell különösebb veszélytől tartani. A társas kapcsolatok terén sincsenek gondok, hiszen ahogy az egy kisvárosban lenni szokott, az emberek általában odafigyelnek egymásra. A kérdőívet kitöltők több mint fele szerint az ember Nagykárolyban számíthat a többiekre. Ez egyébiránt a városban szervezett jótékonysági felhívások során is bebizonyosodott, ugyanis számtalanszor egy emberként fogott össze a lakosság a nemes ügyek megsegítéséért.

A válaszadók 57 százaléka elfogadhatónak tartja az ingatlanok állapotát
A válaszadók 57 százaléka elfogadhatónak tartja az ingatlanok állapotát

A válaszadók picivel több mint fele elégedett a polgármesteri hivatal által végbe vitt fejlesztésekkel, viszont a magánbefektetők munkáját a megkérdezettek valamivel kevesebb mint fele díjazza csupán. A közszolgáltatások a válaszadók 66 százaléka szerint hagynak kívánnivalót maguk után, és csak 44 százalékuk véli úgy, hogy rá meri bízni magát a helyi közigazgatásra. Csak 17 százalékuk érzi úgy, hogy tisztában van az önkormányzat fejlesztési programjaival, és úgy látja, van beleszólása a döntéshozatalba.

Több helyi munkahely kellene

A munkahelyek tekintetében sem rózsás a helyzet a városban. A megkérdezettek csupán 1 százaléka gondolja, hogy könnyű Nagykárolyban munkát találni, 69 százalékuk szerint vért kell izzadni, amíg az ember megfelelően el tud helyezkedni. Azoknak, akinek szerencséjük van, és már dolgoznak, valamivel több mint fele elégedett a mostani állásával. Ennek ellenére csupán 42 százalék gondolja úgy, hogy kielégítő a háztartása anyagi helyzete.
Arról is megoszlanak a vélemények, hogy mennyire elérhetőek a városban a lakásárak. A válaszolók mintegy 45 százaléka szerint viszonylag normális áron lehet jó lakást találni, többen gondolják viszont azt, hogy a lakhatási körülmények sokba kerülnek. A válaszadók nagyobb része (több mint 50%) szerint az idősek életkörülményei viszonylag rendezettek Nagykárolyban, és a szabadidő eltöltésére is megvannak a megfelelő lehetőségek.
Arról, hogy a külföldiek jelenléte mennyire tesz jót a város életének, a megkérdezettek 65 százaléka pozitívan nyilatkozott. 77 százalékuk szerint a máshonnan jötteknek sikerült jól beilleszkedniük ebbe a közösségbe.

Több mint 70% szerint biztonságosak a város utcái, nem kell különösebb veszélytől tartani
Több mint 70% szerint biztonságosak a város utcái, nem kell különösebb veszélytől tartani

A nagykárolyiak nagy része optimistán tekint a jövőbe, és a jelenlegi életével is elégedett, hiszen a válaszolók 86 százaléka válaszolt pozitívan erre a kérdésre. Csak kevesen tervezik, hogy a következő két évben elhagyják a várost, és más hazai településre vagy külföldre költöznének. A válaszadók 43 százaléka szerint az elkövetkező 10 évben nőni fog az életszínvonal.
A teljes kimutatás ITT tanulmányozható.

Végh Balázs 

Cookie