×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Fotókiállítás az autóbuszokon

2021.11.24 - 07:41
Megosztás:
Fotókiállítás az autóbuszokon
Fotó: Virág Botond
Érdekesebbé teszi a buszokon való közlekedést a Transurban, hamarosan profi fotósok által készített városfotókból nyílik kiállítás a járműveken. Virág Botond és Florin Dobranici a kiállítók. (Szerző: Princz Csaba)

Általános témájú, Szatmárnémetiről készült fotók versenyét hirdette meg a közelmúltban a szatmárnémeti Transurban, s a beérkezett fotókból kiállítást rendez járművein a vállalat. Az öttagú zsűri véleménye szerint Virág Botond és Florin Dobranici lettek a fotóverseny dobogósai, az általuk összeválogatott fotókból lesz kéttucatnyi képből álló kiállítás hat szatmárnémeti autóbuszon. Három hónapig lesznek kifüggesztve a buszokon a profi fotósok által készített képek, december elejétől lesz megrendezve a mobil expozíció.

Virág Botond két fotója is dobogós helyezést ért el (első és második hely), az egyik egy hajnali felvétel a Decebal hídról, madártávlatból, a másik egy éjszakai felvétel a Golescu hídról. Florin Dobranici-nak az egyik fotója harmadik lett, ő szintén egy éjszakai felvétellel nyert, amelyik a Henri Coandă utcai egyik körforgalomról készült.

Virág Botond

Virág Botond az első helyezett fotóval kapcsolatban elmondta, hogy egy augusztusi nap hajnalán készült, amikor egy kaplonyi lakodalom fotózásáról tartott éppen hazafelé, és úgy érezte, az épp kelő nap keltette fények és a közvilágítás még égő lámpái közösen megteszik majd hatásukat, hogy különleges hangulata legyen a képnek. A fotót a töltésről felengedett drónra szerelt, távirányítású fényképezőgéppel készítette, és valóban: életvitel és fotózás szempontjából is egy érdekes időpontban és körülmények között készült felvétel készült el így, mely tényleg méltó egy városfotózási verseny első helyére.

hirek/2021/november/24/virag-botond-golescu-hid.jpg
Fotó: Virág Botond

Florin Dobranici

Florin Dobranici-ot is sikerült elérnünk, ő harmadik helyezést ért el egy szintén érdekes körülmények között készült éjszakai utcai fotográfiával. A fényképész elmondta, hogy ő szintén egy korábban készült fotóval szállt be a versenybe, ezt egy belépő szintű, hosszú záridőre állított, digitális tükörreflexes fényképezőgéppel készítette az út felett húzódó vasúti felüljárón, a stabilitás érdekében fényképezőgép-állványt használt. Szimmetriát látott a körforgalmat kerülgető autókban, ez köszön vissza a fotón az éjszakai időpontnak és a hosszú expozíciónak köszönhetően fénycsíkok formájában. Florin Dobranici szerint bárki tud hasonló fotót készíteni, aki rendelkezik némi fotózási ismerettel, és van egy állványa. Manapság már fényképezőgép sem kell az ilyesmihez, mert az újabb típusú telefonok alapból tudják a hosszú záridőt, vagy van fotóalkalmazás, amelyikkel használható ez a módszer.

hirek/2021/november/24/dobranici-florin-henri-coanda.jpg
Fotó: Florin Dobranici
Kamarazenei est Szatmárnémetiben
December 7-én, kedden 18.30 órától a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia és az Ady Endre Társaság szervezésében jótékonysági kamarakoncertet ad Mihály István (hegedű) és George Rizea (zongora).
Képzőművészeti kiállítás nyílt Szatmárnémetiben
A Képzőművészek Országos Egyesülete Szatmár megyei fiókszervezetének szervezésében nyílt meg tegnap az ez évi utolsó tárlat.
Alakul a város legnagyobb parkja
Technikai okok miatt és a minőség érdekében határidő-hosszabbítást kért a kivitelező, hiszen füvesíteni, játszóteret gumírozott védőburkolattal ellátni csak adott időjárási viszonyok között lehet.
Cookie