×
2023. 04 01.
Szombat
Hugó
9 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.55 RON
100HUF = 1.30 RON
Nagykároly

FOTÓGALÉRIA! Majálisra már biztosan lehet használni a Somost

2023.03.09 - 19:21
Megosztás:
FOTÓGALÉRIA! Majálisra már biztosan lehet használni a Somost
Tavasszal kinyitják a lezárt kapukat (Fotók: a szerző felvételei)
A május elsejei nyárindító szezonra már biztosan nyitva lesznek a nagykárolyi Somos szabadidőpark kapui a nagyközönség számára. Szerkesztőségünk a polgármesteri hivatal jóvoltából beleshetett a területre.

Hírportálunk kérdésére Egli Carmen, a nagykárolyi önkormányzat műszaki részlegének vezetője elmondta, április folyamán megnyitják a Somos szabadidőpark még lezárt kapuit, és a városlakók birtokukba vehetik a létesítményt. „A végleges műszaki átvétel előtt állunk. A polgármesteri hivatalnak át kell vennie hivatalosan is a kész munkát a kivitelezőtől. Amint ez megtörténik, átadhatjuk a már elkészült létesítményt” – fogalmazott a városházi szakember.
A nagykárolyiak már kíváncsian várják a Regionális Operatív Program (POR) 2014-2020-as kiírásának jóvoltából megvalósított Somos szabadidőpark megnyitását. A többek között hatalmas játszóteret, futópályát, sütögetőket és gördeszkapályát is magába foglaló, komoly, szakszerűen kivitelezett zöldövezettel körülvett terület mindenki számára kínál majd szórakozási és szabadidős programokat. A parkig kerékpárút vezet, a bejáratnál pedig tárolókban lehet majd biztonságosan pihentetni a kétkerekűeket, amíg a gazdáik szórakoznak vagy sportolnak. A kivitelezési munkálatok összértéke 11,95 millió lej, amelyből a nagykárolyi önkormányzat saját hozzájárulása 2%, azaz 239 000 lej.

hirek/2023/marcius/somos-nk/img-8884.jpg


Ady és Kaffka is sétált itt

A Somos városrész még a XX. század elején is a nagykárolyiak közkedvelt kirándulóhelye volt. Úgy tartják, Ady Endre és Kaffka Margit is szívesen töltötte itt a szabadidejét anno. Az utóbbi években az állapota leromlott, egy ideig állat- és terménypiac is működött azon a területen, majd elnéptelenedett. A mostani megvalósítás révén újra élettel telik majd meg. A mocsaras részt feltöltötték, és Adorján Csaba nyugalmazott városi főkertész, Nagykároly Pro urbe-díjas szakembere is segédkezett abban, milyen növényvilág népesítse be a területet. A már beszerelt automata öntözőrendszerrel a nagy nyári hőségek idején is frissen tudják majd tartani a zöldövezetet, amely a 46 010 négyzetméternyi terület jelentős részén megtalálható.

Végh Balázs

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 

hirek/2023/marcius/somos-nk/img-8878.jpg