×
2023. 06 08.
Csütörtök
Medárd
1EUR = 4.96 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.34 RON
Sport

Forma 1.: Véglegesen törölték az idei imolai Nagydíjat

2023.05.18 - 15:36
Megosztás:
Forma 1.: Véglegesen törölték az idei imolai Nagydíjat
Nagyon nagy bajok vannak Olaszországban a mostoha időjárás miatt, a katasztrófa-elhárítástól vontak volna el erőforrásokat ha megrendezik az imolai versenyt. (Fotó: formula1.com)
Csütörtökön jelentették be, hogy a régiót sújtó természeti katasztrófák miatt lefújt olasz F1 versenyt nem elhalasztják, hanem végleg törölték a versenynaptárból. Nem lesz meg a 23 futam a rekordhoz.

Stefano Domenicali F1-vezér részletesen beszélt az imolai futam lefújásáról és arról, hogy aligha tudják 2023-ban bepótolni az Emilia-Romagna Nagydíjat. Az Olasz Automobil Klub elnöke, Angelo Sticchi Damiani erősítette meg a Tuttosportnak, hogy egy az egyben törölték a 2023-as nagydíjat. Az elmúlt időszak heves esőzései, a régióban történt áradások és földcsuszamlások miatt elmarad a hétvégi Emilia – Romagna Formula1 Nagydíj.

Nehéz döntés

A Formula1 részben arra hivatkozva döntött így a helyi hatósággal karöltve, hogy jelenleg túl nagy terhet róna a mentésben és a katasztrófa kezelésében dolgozók számára egy ekkora sportesemény megrendezése – erről beszélt a törlés után Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója is az olasz SkySport24-nek: „Vannak nehéz döntések, de bizonyos helyzetekben meg kell hozni őket. Logikus, hogy a történtek élvezik a prioritást. Ez egy nehéz helyzet, a prioritást pedig a helyi lakosság biztonsága jelenti. Közel állunk azokhoz, akik szenvednek az események miatt, egy adománygyűjtő kampányt is indítunk azért a régióért, amelyhez a Faenzában székelő AlphaTauri is tartozik. A csapatnál dolgozó néhány srác mindenét elveszítette. A hatóságokkal egyetértésben segítőkezet nyújtunk ebben a roppant nehéz helyzetben.”

Nem lesz rekord

Az imolai verseny törlésével így végül mégsem rendeznek rekordot jelentő 23 fordulót a 2023-as idényben, hanem csak 22 futam marad a menetrendben. Pedig a tavaly ősszel kiadott versenynaptár még 24 állomást tartalmazott, ám decemberben az akkor még érvényben lévő koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások miatt a Kínai Nagydíjat is lefújták.

Formula.hu