×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
27 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Nagykároly

Fontos projektek a környezettudatosság jegyében

2022.01.12 - 07:18
Megosztás:
Fontos projektek a környezettudatosság jegyében
Fotó: Habarics Zsolt
A környezettudatosság jegyében több fontos projekt is kivitelezés alatt áll Nagykárolyban. Az egyik legfontosabb az a Mobilitás gyűjtőnéven elhíresült pályázat, mely révén létrejön a városi személyszállítással foglalkozó vállalat. A projekt eredményeképpen elektromos buszokat helyeznek forgalomba, hogy ezáltal is csökkentsék a károsanyag-kibocsátást.

„Az utóbbi években igencsak megnövekedett a gépjárműforgalom a városban. A légszennyezettségi szint is emelkedett emiatt, illetve a parkolás is nehézkessé vált, ez a két fő oka annak, hogy úgy döntöttünk, beindítjuk a személyszállítási vállalatot, illetve megpróbáljuk népszerűsíteni a lakosság körében az elektromos járművek használatát” — mondta Kovács Jenő polgármester.

Az elektromos buszok vásárlása mellett elektromos autókhoz való töltőállomások létesítését is támogatja a nagykárolyi önkormányzat. Ennek érdekében a tavalyi év végén megtartott tanácsülés keretében a helyi tanács képviselői jóváhagyták azt a projektet, amelynek keretében tíz, elektromos járművek töltését lehetővé tevő állomás kiépítése történik majd meg Nagykárolyban. Az 1,89 millió lej összértékű projektet a Környezetvédelmi Alap kiírására készítette a nagykárolyi önkormányzat.

A tanácsosok jóváhagyták ugyanakkor azt is, hogy a nagykárolyi önkormányzat részt vegyen az „Elektromos járművek töltőállomásai Szatmár megye Nagykároly településén” elnevezésű programban.

A projekt keretében 10 e-töltőpont létesül majd, ahol lehetővé válik a bankkártyás fizetési mód is. Az e-töltőállomások tervezett helyei: Somos utca; Mioriţei utca (háromszög); George Coşbuc utca (parkoló); 25 Octombrie utca (a Román Katona emlékművével szembeni parkolóban); az Eliberării lakónegyedbeli ANL-tömb, illetve az Apaserv helyi székhelyének közelében; a Teremi utca Câmpului utcai kereszteződése; a Teremi úton található ANL-tömbházak; a Mihai Viteazul 1-es lakónegyedbeli Regele Ferdinand utca és a Corneliu Coposu utca közötti terület; a Mihai Viteazul 1-es lakónegyedbeli Daliei utca; a Mihai Viteazul 2-es lakónegyedbeli óvodai játszótér övezete. SZFÚ

Családias légkörben a magyar kultúráért
Már több mint harminc esztendeje aktív a nagykárolyi Rekettye Néptánccsoport, amely köré idővel kulturális egyesület szerveződött, és rengeteg, a néphagyomány iránt érdeklődő aktivista csatlakozott. Az év minden szakára kínálnak kulturális szórakozási lehetőséget.
Influencerekkel népszerűsítik Nagykárolyt
Sikeres volt az első INFO-Trip Nagykárolyban, amely felejthetetlen emlékek és élmények sorát hagyta hátra a vendégek számára, ugyanakkor a közösségi oldalakon megjelenő bejegyzéseik sokasága jelentősen megnövelte Nagykároly turisztikai ismertségét.
Forgalomkorlátozás lesz a hétvégi nagykárolyi meccs miatt
Intézkedések a szombaton megrendezésre kerülő, a Nagykárolyi Victoria és a Kolozsvári Supporter 2.0 közötti osztályzós meccs zökkenőmentes lebonyolítása érdekében: a június 25-én, szombaton 17.30 órától kezdődő, Nagykárolyi Victoria és Kolozsvári Supporter 2.0 csapatok közötti, Liga 3-ba kerülésről döntő mérkőzés okán a Stadion utcába nem lehet majd autóval behajtani.
Cookie