×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-6 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Nagykároly

Fontos projektek a környezettudatosság jegyében

2022.01.12 - 07:18
Megosztás:
Fontos projektek a környezettudatosság jegyében
Fotó: Habarics Zsolt
A környezettudatosság jegyében több fontos projekt is kivitelezés alatt áll Nagykárolyban. Az egyik legfontosabb az a Mobilitás gyűjtőnéven elhíresült pályázat, mely révén létrejön a városi személyszállítással foglalkozó vállalat. A projekt eredményeképpen elektromos buszokat helyeznek forgalomba, hogy ezáltal is csökkentsék a károsanyag-kibocsátást.

„Az utóbbi években igencsak megnövekedett a gépjárműforgalom a városban. A légszennyezettségi szint is emelkedett emiatt, illetve a parkolás is nehézkessé vált, ez a két fő oka annak, hogy úgy döntöttünk, beindítjuk a személyszállítási vállalatot, illetve megpróbáljuk népszerűsíteni a lakosság körében az elektromos járművek használatát” — mondta Kovács Jenő polgármester.

Az elektromos buszok vásárlása mellett elektromos autókhoz való töltőállomások létesítését is támogatja a nagykárolyi önkormányzat. Ennek érdekében a tavalyi év végén megtartott tanácsülés keretében a helyi tanács képviselői jóváhagyták azt a projektet, amelynek keretében tíz, elektromos járművek töltését lehetővé tevő állomás kiépítése történik majd meg Nagykárolyban. Az 1,89 millió lej összértékű projektet a Környezetvédelmi Alap kiírására készítette a nagykárolyi önkormányzat.

A tanácsosok jóváhagyták ugyanakkor azt is, hogy a nagykárolyi önkormányzat részt vegyen az „Elektromos járművek töltőállomásai Szatmár megye Nagykároly településén” elnevezésű programban.

A projekt keretében 10 e-töltőpont létesül majd, ahol lehetővé válik a bankkártyás fizetési mód is. Az e-töltőállomások tervezett helyei: Somos utca; Mioriţei utca (háromszög); George Coşbuc utca (parkoló); 25 Octombrie utca (a Román Katona emlékművével szembeni parkolóban); az Eliberării lakónegyedbeli ANL-tömb, illetve az Apaserv helyi székhelyének közelében; a Teremi utca Câmpului utcai kereszteződése; a Teremi úton található ANL-tömbházak; a Mihai Viteazul 1-es lakónegyedbeli Regele Ferdinand utca és a Corneliu Coposu utca közötti terület; a Mihai Viteazul 1-es lakónegyedbeli Daliei utca; a Mihai Viteazul 2-es lakónegyedbeli óvodai játszótér övezete. SZFÚ

Doni emléktúra — a szervezők köszönete
Népes csoport tette meg az idei doni emléktúra útvonalát.
Segítenek az adóigazolás átvételében is
Nagykárolyban a parkolóhelyek igénylésekor benyújtott kérelmekhez csatolni kell az adóigazolást is, melynek beszerzésében ettől a héttől kezdődően segítséget nyújtanak a Helyi Közterület-fenntartó Igazgatóság keretében működő parkolási részleg munkatársai is.
Emlékmenet: jubileumi kiadás
Január 15-én immár tizedik alkalommal kerül megtartásra az az emléktúra, amellyel a Don-kanyarban elesett magyar honvédekre emlékeznek.
Cookie