×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

Fontos a minőségi szelektív gyűjtés

2021.09.25 - 08:00
Megosztás:
Fontos a minőségi szelektív gyűjtés
Fotó: Szatmár Megyei Tanács
Tegnap hivatalosan is átadták a szamosdobi regionális hulladéktározó új, második celláját, amely közel 3 hektárnyi területen fogadja a megyéből ide érkező hulladékot a következő hét évben.

Jó ideje tervezte már a megyei tanács, hogy a szamosdobi hulladéktelepen (amely évente közel 70 000 tonna háztartási, növényi, építkezési és nem veszélyes ipari hulladékot fogad be) új cellát építsen — annál is inkább, mivel az egyes cella szinte teljesen telítődött már. Igaz, a tervezettnél jóval lassabban telt meg a közel 5 hektáros „gödör”, s telítődésének időtartama (öt év) alaposan megduplázódott a még 2011-ben vásárolt modern feldolgozó és tömörítő berendezéseknek köszönhetően, ám mindezek ellenére elkerülhetetlenné vált egy újabb cella kialakítása — 2,7 hektáron, tavaly tavasszal kezdték el ennek kialakítását, a legújabb európai szabványok szerint: a cella belsejébe és széleire vízzáró membránt helyeztek, míg a vízelvezető réteghez csaknem 16 000 köbméter ásványi adalékanyagot használtak fel, ezenkívül elkészítették a vízelvezető csatornákat, telepítették a csurgalékvíz-elvezető hálózatot alkotó csöveket, valamint kiépítették a szivattyúk és a nyomócsövek hálózatát is, amely biztosítja a csurgalékvíz szivattyúzását a tisztítótelepre. A kivitelezés munkálatainak költsége közel 1 millió euró volt, melynek jelentős részét a Szatmár Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó Szatmár Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer saját költségvetéséből biztosította, további 30%-nyi költség pedig a Szatmár Megyei Tanács hozzájárulását képezte.

Az új, második cella hivatalos műszaki átvételén jelen volt Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter is, aki elmondta: Szatmár megye példaértékű lehet más megyék számára a hulladékgazdálkodás szempontjából.

„Amit itt láttam, az követendő példa kell legyen mások számára is, hiszen itt nem csak a költségeket szabályozza a helyi közszolgálat, hanem a megyei hatóság tisztában van azzal is, hogy mikor és mibe fektessen be, így a lakosokat nem terhelik felesleges költségekkel. Ugyanakkor ahhoz, hogy ez a hulladéklerakó optimális paraméterekkel működjön a jövőben is, minőségi szelektív gyűjtésre van szükség már a lakások szintjén, hiszen ez a hulladéklerakó csak akkor szolgálja a megye lakosainak érdekét, ha valós szelektív gyűjtést hajtunk végre, azaz minél kevesebb szemetet juttatunk el a tározókba. Az országos és az európai irányelv is az, hogy újrahasznosítsunk, hogy szelektíven gyűjtsünk, ami azt jelenti: a jövőben el kell érnünk azt, hogy a hulladéknak csak a 10%-a kerüljön háztartási lerakóba, 90%-a pedig kerüljön újrahasznosításra” — fejtette ki a miniszter. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Pataki Csaba tanácselnök is, nyomatékosítva: a cél az, hogy csökkentsék a tartósan elhelyezett hulladék mennyiségét. „Számos projektünk van új felszerelések beszerzésére annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegyük a szelektív gyűjtést, vagy hogy segítsük úgy a helyi önkormányzatokat, mint a hulladékbegyűjtő szolgáltatást nyújtó vállalkozásokat abban, hogy minél alacsonyabb szintre hozzák a tartósan elhelyezett hulladék mértékét. Mert lehet. A legjobb példa erre az egyes cella, amelyet eredetileg öt év használatra tervezték, de mégis 11 évig volt használatban — köszönhetően annak, hogy jól és felelősségteljesen használtuk. Jelenleg megvan az anyagi fedezetünk az egyes cella végső lezárására, és jövő héttől kezdve a hulladékot már az új, második cellába helyezzük el” — mondta. Mint a hulladéktározó vezetője,

Claudiu Ardelean rámutatott: a telep 1-es cellája, amely 2011-ben nyitott meg, elérte befogadóképessége határát, a most átvett 2-es cella pedig biztosítja a háztartási, növényi, építési és nem veszélyes ipari hulladékok gyűjtésének folyamatosságát a következő hét év során.

Szabó Kinga Mária

 

Zöld rendszámtábla az elektromos autóknak, előnyök a tulajdonosaiknak
„Zöld rendszámtáblájuk lesz az elektromos autóknak, és ezek egyfajta zöld útlevélként fognak működni, különböző előnyökhöz juttatva a környezetbarát személygépkocsik tulajdonosait” – jelentette be Tánczos Barna csütörtökön.
Csúcskategóriás kutatási projekt indul a BBTE-n
A BBTE projektjei keretében egy olyan intelligens infrastruktúra kialakításán dolgoznak, amely a kutatások mellett a hazai egészségügyi rendszer fejlesztését szolgálja, továbbá egy olyan hálózat kiépítését célozza, amely egyetemi adatbázisokat köt össze.
Üzembe helyezték Romániában a román-magyar határ mentén az első folyami hulladékmentesítő rendszert
Üzembe helyezték a romániai Bihar megyében azt az első folyami hulladékmentesítő szűrőrendszert, amely megakadályozza, hogy a különböző hulladékok a folyókon keresztül Magyarországra jussanak.
Cookie