×
2021. 06 15.
Kedd
Jolán, Vid
11 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.41 RON
Nagykároly

Folyamatban a parkolóhelyek kijelölése

2021.06.10 - 18:00
Megosztás:
Folyamatban a parkolóhelyek kijelölése
A parkolási stratégia bevezetésétől a gyalogos forgalom növekedését és a parkolóhelyek számának növekedését várják / Fotó: Kinczel Tünde
A fizetéses parkolási rendszer bevezetéséről szóló tervezetnek hónapokkal ezelőtt adott zöld utat a Nagykároly Helyi Tanács, a parkolóhelyek bérlését igényelni kell az önkormányzat keretében létrehozott igazgatóságon: a mozgássérültek élveznek elsőbbséget.

A fizetéses parkolási rendszer kialakításának szükségességét elsősorban azzal indokolták az önkormányzat illetékesei, hogy ezáltal lehet a közterületeken található parkolókat korszerűsíteni, de azt is remélik a lépéstől, hogy csökken az autós forgalom a városban.

A parkolási stratégia bevezetésétől a gyalogos forgalom növekedését, a hamarosan beindítandó tömegközlekedési hálózat használatát, a parkolóhelyek számának növekedését, valamint a közlekedésben részt vevő személyek biztonságérzetének növekedését is remélik. A fizetéses parkolási rendszer bevezetésével magánszemélyek egy évre 180 lejért válthatnak parkolási jogot maguknak. Az összeg feljogosítja őket a saját parkolóhelyük használatára hétfőtől vasárnapig, a nap 24 órájában. Jogi személyeknek ez 360 lejbe kerül egy évre, viszont itt csak a parkolóhelyek számának függvényében bérelhetnek helyet.

A parkolóhelyek bérlésekor elsőbbséget élveznek a mozgássérült-igazolvánnyal rendelkezők. A jogi személyek a képzeletbeli prioritási rangsor harmadik helyén találhatók, mivel a mozgássérülteket a magánszemélyek követik, s csak ezt követően foglalhatnak parkolóhelyet a jogi személyek.
A lakóhelyhez tartozó parkolóhelyet csak azután lehet majd igényelni, hogy a lakó szerződést köt a parkolási ügyekkel megbízott cég képviselőjével. A szerződésben meghatározzák a felek jogait és kötelezettségeit is. A dokumentum tartalmát először a tanácsnak kell elfogadnia, tudtuk meg az önkormányzat illetékeseitől.

A Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal keretében létrehozott, a parkolók gondnokságával megbízott igazgatóság munkatársai közleményben tudatták, hogy várják mindazon személyeket — vagy képviselőiket —, akik mozgássérültségük okán jogosultak a nekik fenntartott parkolóhelyek bérbe vételére. Első körben azon érintetteket kérik, akik a Mihai Viteazul II-es lakónegyedben, az M1, M3, M5, M7, M9, M11, M13, V1, V2, V3, V4, V5, V6, V8, V9, V10, V11, V12, MV8, MV10 és MV12 számú tömbházakban rendelkeznek bejelentett lakcímmel. A mozgássérülteknek járó parkolóhelyet igénylőktől azt kérik, hogy jelentkezzenek a Közterület-fenntartó Igazgatóság (DSPL) parkolókkal foglalkozó, Progresului utca 28. szám alatt található részlegén annak érdekében, hogy parkolóhelyet igényelhessenek maguknak.

Az ügyintézésre a június 14–18. közötti időszakban, 9–12 óra között van lehetőségük az érintetteknek. Az igénylőknek az alábbi okmányokat kell felmutatniuk: fogyatékosságot igazoló dokumentum; gondozói minősítést igazoló okirat (indokolt esetben); lakóhely igazolására szolgáló okmányok: személyi igazolvány másolata, tulajdonlap, bérleti szerződés, örökségi okirat vagy adományozást igazoló okirat; a tulajdonban vagy használatban lévő jármű forgalmi engedélye; a jármű használati jogát igazoló okmány, lízingszerződés, adományozási lap, öröklési okirat, kölcsön, hitelesített megbízás (indokolt esetben).

SZFÚ

Megemlékeztek a hősökről
Tegnap Szatmárnémetiben és Nagykárolyban is megemlékezést tartottak a hősök napja alkalmából.
Kaktuszkiállítás Nagykárolyban
Június 10-én, csütörtökön nyílik meg a Nagykárolyi Városi Múzeum és az Aztekium Kaktuszgyűjtő Egyesület által szervezett kaktusz- és dísznövény-kiállítás Nagykárolyban.
Két hónapja nem kapták meg a bérüket, sztrájkolnak az oltóközpont munkatársai
A nagykárolyi oltóközpontban dolgozó egészségügyi személyzet felfüggesztette tevékenységét június 9-én, szerdán 11–13 óra között, így fejezve ki tiltakozásukat azért, hogy az Egészségügyi Minisztérium által finanszírozott fizetésük nem érkezett meg az elmúlt két hónapban.
Cookie