×
2021. 03 05.
Péntek
Adorján, Adrián
6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.34 RON
Nagykároly

Folklórelőadást mutatnak be Nagykárolyban

2021.02.15 - 15:05
Megosztás:
Folklórelőadást mutatnak be Nagykárolyban
A nagyváradi művészek folklórelőadást mutatnak be Nagykárolyban / Fotó: sziglieti.ro
A Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese február 23-án, kedden 18 órai kezdettel bemutatja az Amikor a pásztor című folklórelőadást a Nagykárolyi Városi Színházban. Jegyek kaphatók 30 lejes áron felnőtteknek és 15 lejes áron diákoknak és nyugdíjasoknak a Nagykárolyi Művelődési Központ irodájában.

A helyek elfoglalása érkezési sorrendben történik, a helyfoglalás kötelező mindenkinek, mivel a szabályoknak megfelelően csak a terem befogadóképességének fele használható. A maszk viselése és a távolságtartás az előadás időtartama alatt egyaránt kötelező.

Az Amikor a pásztor című előadásban a juhait kereső pásztor története nem csak egy múltba vesző mese, hanem a ma emberének is fontos üzenetet hordoz: életünk egy állandó keresés, küzdelem, nehezen megtalált boldogságunkat könnyen elveszíthetjük, mégis mindig újrakezdjük. A történet szimbolikussága a veszteség, az emberi esendőség, a keresés és rátalálás archeszituációit, toposzait vonultatja fel, mely által tanító jelleget is kap a cselekmény.

A juhait kereső pásztor zenéjét, a „pakulár” nótát, ezt a magyar és a román népzene dialektusterületein is megtalálható, hagyományos dramatikus zenei műfajt a klasszikus programzene műfajával is rokoníthatjuk. Míg régen többnyire furulyán játszották a dallamokat, mely tipikusan a pásztorok hangszere volt az egész kelet-európai és balkáni régióban, az utóbbi évtizedekben hagyományos vonós banda is megszólaltatta a zenét, a mozdulatelemeket már elhagyva. Erdélyben — témájánál fogva — egy fontos gazdasági esemény, az úgynevezett juhmérés mulatságain is szerepelt a juhait kereső pásztor zenéje. A juhméréskor rendszerint igen felszabadult hangulat uralkodott, mely a szövegrögtönzést és a történet pantomimikus megjelenítését még fesztelenebbé és frivolabbá tehette. Erdélyben, főleg Kalotaszegen minden prímás más és más változatban ismerte és adta elő, ezért a produkció egyfajta tisztelgés is a régi nagy kalotaszegi prímásgeneráció előtt, Antal Ferenc „Öreg Árus”, Kovács Simon „Buráló”, Viski Rudolf, Boros Samu, Czilika János és a híres Varga Ferenc „Csipás” pakulárváltozatait hallhatja a közönség, mindez kiegészülve egy szilágysági és egy mezőségi változattal is.

A koreográfia kiemelt szereplője a „pásztor”, aki szimbolikusan végigvisz a történeten. A legényekkel rivalizál, meghódítja, majd elveszti a lányokat, hol irányt mutat, hol eltéved maga is, de soha nem adja fel.

SZFÚ

Március végére készül el Nagykároly költségvetése
A tavalyi évet minden nehézség ellenére jól zárta Nagykároly, hangzott el a pénteken délben lezajlott nagykárolyi tanácsülésen.
Sokallják a tervezett parkolási díjszabást
A nagykárolyi döntéshozóknak a fizetéses parkolási stratégia keretében tervezett díjszabásokról is voksolniuk kellett a tegnapi ülésen, és végül elutasították a határozattervezetet. A Nemzeti Liberális Párt tanácsosai a tarifák csökkentését javasolták.
Doremi Fúvóiskola
Zenei képzések indulnak márciustól Nagykárolyban a Doremi Fúvóiskola szervezésében, amelyeknek a Nagykárolyi Művelődési Központ ad otthont.
Cookie