×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Főleg a kis cégek zárnak be

2021.09.28 - 20:00
Megosztás:
Főleg a kis cégek zárnak be
A járványügyi megszorítások az okai annak, hogy sok kicsi cég került nehéz helyzetbe vagy kellett bezárjon (Fotó: depositphotos.com)
Az építőipar, a teherszállítás és az online kereskedelem az a három iparág, amelyik leginkább immunis a koronavírusra, ebben a három ágazatban hozták létre a legtöbb új céget az országban.

Vannak tevékenységi körök, amiknek nagyon betett a koronavírus-járvány és az emiatt bevezetett megszorítások, de vannak olyan ágazatok, amelyek ezekben a nehéz időkben is felfelé ívelő tendenciákat követnek. Cégbírósági adatbázis alapján augusztusban a gazdasági tevékenységek osztályozási rendszere (CAEN) szerint építőipari cégekből hozták létre a legtöbbet az országban. Az ilyeneket a szállítmányozásban érdekelt cégek követik, majd a kiskereskedelmi online értékesítéssel foglalkozó cégek, írja a termene.ro. Az egész országban kilencezer új cég jött létre az elmúlt hónapban, háromezer céget bezártak, és háromszáz jelentett fizetésképtelenséget. A cégalapításokra érvényes kilencezres szám az északnyugati régióra is érvényes, amelyik hat megyét, köztük Szatmár megyét is magában foglalja, csak itt nem augusztusban, hanem az év eddig eltelt időszakában alapítottak ennyi céget. Bihar, Beszterce-Naszód, Szilágy, Máramaros, Kolozs és Szatmár megyében idén ezer cég jelentette be fizetésképtelenségét, és háromezer céget zártak be.


Szatmár megyére, de az egész országra is jellemző, hogy főleg a kisvállalkozások adták be a kulcsot, ezek a leginkább érzékenyek az olyan nehéz helyzetekre, mint amilyet a koronavírus-járvány okozott. Legyen az bármilyen működési terület, a csak néhány főt alkalmazó kisvállalkozások vagy családi vállalkozások tudnak a legkevésbé alkalmazkodni a rutintól eltérő helyzetekre, ezeknek vannak a legkisebb pénztartalékaik és árukészleteik, azonnal és hevesen reagálnak, ha fel kell függeszteni a tevékenységet, ha visszaesik az eladás, ha megcsappan a rendelések száma, vagy leáll valamelyik beszállító. A piaci hullámzást jobban tűrő nagyok átveszik a kisebbek helyét, kiszorítják a kicsiket a piacról, és nem is hagynak helyet ezeknek a visszatérésre akkor sem, ha helyreálltak a viszonyok. Az országban augusztusban fizetésképtelenséget jelentő háromszáz cég közül százötvennek volt legtöbb öt alkalmazottja.

Princz Csaba

Szatmár a legkevésbé fertőzött megye az országban
Országos szinten Szatmár megye jegyzi a legalacsonyabb fertőzöttségi indexet, de örömködésre nincs okunk: minden, a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi és intenzív terápiás ágy foglalt.
Covid-19: ennyi minden nem történt meg
Ahogy Föld körüli útjára indult a koronavírus-járvány, úgy kaptak lábra egyre-másra a hétköznapi embereket féltő meg riogató elméletek nagyhatalmi összeesküvésről, génmódosításról, mérgezésről és egyebekről. Ilyenekről már írtunk, de még nem mindről…
Cioloş: fel kell gyorsítani az oltáskampányt
Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök azt nyilatkozta hétfőn, hogy célszerűnek tartja az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetését valamennyi szakmai kategória számára, amely emberekkel való érintkezést feltételez.
Cookie