×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Egészség

Fokozatosan eddzünk!

2022.01.04 - 20:22
Megosztás:
Fokozatosan  eddzünk!
Azoknak az embereknek, akik eddig keveset mozogtak, kellően elővigyázatosnak kell lenniük, ha aktívan edzeni kezdenek.

Ez a téma azért is időszerű, mivel januárban, az új év kezdetén nagyon sokan kezdenek el egészséges életmódot élni, melybe az aktív testmozgás is beletartozik. Egy Amerikában végzett tanulmány szerint az inaktív, mozgásszegény életmódot folytató emberek esetében a hirtelen elkezdett testi megerőltetés 30-szorosára emeli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Emellett sokkal nagyobb a sportsérülések veszélye, például ízületi szalag szakadása, izomszakadások, rándulások kockázata. Azoknak, akik nem csupán inaktívak, hanem emellett egyéb rizikófaktorok is fennállnak esetükben, még inkább elővigyázatosnak kell lenniük. Nemcsak a sport lehet veszélyes, hanem bizonyos, nagyobb fizikai terheléssel járó hétköznapi tevékenységek is, hívják fel a figyelmet a szakemberek a webbeteg.hu oldalon. A sport egyrészről hasznos, mert a rendszeres testmozgás javítja az állóképességet, a szív- és érrendszeri státust, csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és számos anyagcsere-betegség kialakulásának rizikóját. Másrészről viszont veszélyes lehet, mert a hirtelen elkezdett testedzés hatalmas terhelést jelent a szívre, az ízületekre és az izmokra. A rendszeres testmozgás ezek ellenére mindenkinek javasolt, kifejezetten pedig azoknak, akik esetében a felsorolt rizikófaktorok fennállnak. Fokozottan, elővigyázatosan kell elkezdeni bármilyen sporttevékenységet. Javasolt a kezelőorvos véleményét kikérni, mielőtt bárki edzeni kezdene. A nem megerőltető tempójú gyaloglás alkalmasabb lehet a kezdeti hónapokban. A pulzusszámot jelentősen emelő gyakorlatok nem javasoltak addig, míg a szervezet nem szokott hozzá a rendszeres sportoláshoz.

Cégérdek lehet a fitnesz —  csapnivaló az általános egészségi állapot
Született egy adó-módosító tervezet, amelyik azt a kivételt akarja foganatosítani, hogy költségként elkönyvelhető legyen az alkalmazottaknak kiváltott fitneszbérlet. Rossz a munkásosztály egészsége.
A sport és wellness keveset fizet
Minden év végén a sport és a sportolás előtérbe kerül a romániai lakosság körében, sokan újévi fogadalomként jelentik ki, hogy januártól elkezdenek sportolni, egészségesebben étkezni.
Heti kétszer tartanak szabadtéri edzést, ingyen és bérmentve
A Spartan Training Group Satu Mare ingyenes szabadtéri edzésekre vár mindenkit, korosztálytól függetlenül. Célja az, hogy edzései által minél több embert „megmozgasson”. Kötetlen programról van szó, személyre, csoportra szabott edzésformákkal.
Cookie