×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Foglalkoztatás határok nélkül

2021.09.30 - 11:07
Megosztás:
Foglalkoztatás határok nélkül
A képlékeny helyi és nemzetközi egészségügyi állapotok ellenére zajlik a kereskedelmi kamara és a kisiparos-kamara közös projektje, amelyik a román-magyar munkaerő-áramlást szorgalmazza.

Tegnap tartottak egy beszámolót a román-magyar közös projekt itteni résztvevői, amelyben egyrészt elmondták, hogy a nehézségek ellenére zajlik a magyar határ menti régióból való partnerekkel közös foglalkoztatási projekt, másrészt beszámoltak arról, mi történt az eddigi munka során. A beszámolót a két romániai partner, a Szatmár Megyei Kereskedelmi, Ipar- és Agrárkamara (CCIASM), illetve a Kisiparosok Egyesülete (ACM) képviselői, Daniela Culic és Ioan Fabian tartották.

Cégközi és munkakeresői

A projekt lényege, hogy közelebb hozzák egymáshoz a Magyarország keleti, illetve Románia nyugati, határ menti megyéiben munkát kereső személyeket, az ugyanitt működő és munkaerőt kereső vállalkozásokat, illetve kapcsolattartást szorgalmazzanak a román és a magyar vállalkozók között. A cél, hogy ha megszűnik a korlátozásokkal járó egészségügyi helyzet, és egyszerűsödik a határátkelés, megvalósulhasson a két ország közötti munkaerő-áramlás, illetve hogy a céges együttműködések révén tapasztalatcsere segítse a fejlődést vagy a nem kívánt helyzetek elkerülését. Mindkét vonalon van előrelépés, hangzott el tegnap, már voltak cégközi találkozók, de eldőlt az is, mely szakmákban tartják az első képzéseket munkát keresők vagy váltani akarók számára: villástargonca-kezelő, szakács, kereskedelmi dolgozó, illetve víz- és gázszerelő. Ha valaki akár munkavállalóként, akár munkaadóként érdeklődik a B2B-programok vagy a képzések, állásközvetítés iránt, a szatmári kereskedelmi kamara elérhetőségeit használva kaphat tájékoztatást: cciasm.ro/contact.

Sok munka van még

Következik, hogy befejezzék a határon átívelő mobilitási központ és egy online platform létrehozását, melyek fizikailag és a virtuális térben megfelelő helyet biztosítanak majd a munkaadók, a munkavállalók és az álláskeresők számára az oktatási és szakmai ismeretek, készségek megszerzésére, és segítenek, ha valaki odaát vállalna munkát, de akadályokba ütközik. Egy munkaerőpiaci elemzés is készül majd két ország határ menti régióiban, ami román oldalon négy megyét ölel majd fel. Lesz egy online, folyamatosan frissülő adatbázis a szabad állásokról, illetve a munkát keresőkről, amelyikbe munkát kereső és munkát ajánló szabadon regisztrálhat. Integrált stratégia készül a mobilitást támogató szolgáltatások és cselekvési tervek fejlesztésére, illetve útmutató arról, hogy melyik országban mi kell a boldoguláshoz, hogyan, hol lehet termékeket népszerűsíteni, vállalkozó partnert keresni, ilyenre rátalálni.

Princz Csaba

 

Pénzzé tehetik a sarat
A hálózatépítéstől és pumpaállomástól teljesen eltérő beruházást célzó szerződést írtak alá tegnap az Apaservnél: csatornaiszap-tisztító állomás épül, ami nagyon sok előnnyel jár a cég számára.
Stratégiában gondolkodnak
Egy új projekt révén nyíregyházi és szatmári fiatalok közös stratégiaalkotásban gondolkodnak.
Ukrán-román vándorkonferencia
Szeptember végén van az európai együttműködés napja. Ennek apropóján tartottak tegnap szemináriumot Szatmárnémetiben, az ukrán-román, közösen vezetett projektekről volt szó.
Cookie