×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
2 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Szatmárnémeti

Fiatalos lendület és sokféle változás a Szamoshátnál

2023.11.18 - 18:11
Megosztás:
Fiatalos lendület és sokféle változás a Szamoshátnál
(Fotók: Kőrösi Zsolt)
„Amiben teljesen fel tudok oldódni és otthon érzem magam, az a néptánc világa” — vallja a Szamoshát Néptáncegyüttest vezető Kispál Nándor. Új logó, több közösségi médiás szereplés, egyfajta mentalitásváltás, és egy nagy meglepetés, amellyel a város számára készülnek.

Jövő hét végén negyedik alkalommal szervezi meg a Szatmári Táncháztalálkozót a hagyományőrző forrásközpont, valamint az ennek égisze alatt működő Szamoshát Néptáncegyüttes  — amely egyben a megye hivatalos néptáncegyüttese is, és amelynek háza táján számtalan változás történt az utóbbi időben. 
Ha nem is alapjaitól, de nagyon sok mindenben megújultak, és fiatalos lendülettel zajlik az életük, amióta szeptember derekától új vezetőjük, oktatójuk és koreográfusuk van Kispál Nándor néptáncoktató személyében. Akinek neve sokak számára lehet ismerős, hiszen hosszú évek óta, még kamaszkorától művelte „az ördög tudományát” — ahogy évszázadokon keresztül ezzel a nem túl barátságos jelzővel illeték a magyar néptáncot —, előbb Egri Csodaszarvasban, majd a Szamoshát Néptáncegyüttesben, ahová az egyetem táncművészet szakának elvégzése után „hazajött”.

hirek/2023/november/lszamoshat-logo1.jpg

„Valóban sok minden változott az utóbbi pár hétben a néptánccsoportban és körül — az egyik talán legfontosabb, hogy a megújulás jegyében elkészült az új logónk, amely teljes egészében szatmári motívumokra épül, kezdve a koronás pávától a XVIII. századi gránátalmás sarokmintán át a szőlőlevélig és a makkig. Sokat gondolkodtunk, milyen legyen, hiszen a logó — akár egy cég vagy egyesület esetében is — a tánccsoport „névjegye”, azonosítója. Amit biztosan tudtunk, hogy mindenképp szatmári motívumokat akarunk: szatmáriak vagyunk, a megye hivatalos néptánccsoportja. A mintákat Ratkó Lujza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye népművészetét bemutató kötetéből válogattuk, Mali Anita festőművész pedig ügyesen  csokorba is szedte, s az új logónk első nyilvános „bemutatkozása” a november 24-i táncháztalálkozó plakátján látható.” – magyarázza. 

hirek/2023/november/jelesnap/n1.jpg

Szintén a haladni kell a korral gondolat jegyében döntötték el azt is, hogy munkájukról, próbáikról heti rendszerességgel számolnak be a Szamoshát közösségimédia oldalán. „A nézők csak az előadást látják, amikor népviseletben fellépünk a színpadra és táncra perdülünk, de sokuknak fogalmuk sincs arról, mi van az előadás mögött, mennyi munka, mennyi gyakorlás, mennyi próba — úgy gondoltuk, itt az ideje megmutatni, mert bár mindannyiunk szenvedélye a néptánc, tenni is kell érte.
Persze a mókázás sem áll távol tőlünk, volt amikor kifestettük magunkat, vagy valamelyik jeles naphoz kapcsolódóan csinálunk valamit — ezeknek ugyanakkor csapat-összekovácsoló szerepük is van, amire nagy hangsúlyt fektetek. Szeretném, hogy egy összetartó közösség legyen, hiszen rengeteg időt töltünk együtt, de nem mindegy: próbán, utazáskor, fellépéskor mintegy 'félidegenekként' vagy egy összekovácsolódott, szabadidős közös programokkal, élményekkel bíró csapatként. ” – mondja. 

hirek/2023/november/jelesnap/n2.jpg

Nem hallgatva el azt sem, jövőbeli célja a Szamoshát nevét a jelenleginél ismertebbé tenni, „bedolgozni a köztudatba”, és a megye „legütősebb” néptánccsoportjává fejleszteni, amely minőségi, történetes koreográfiákat mutat be —  mint például az avasújvárosi Bokrétával közösen létrehozott, különleges és mindenhol nagy sikernek örvendett kalotaszegi lakodalom. 
„Azonban rövid, sőt egészen rövid távon egy nagy meglepetéssel készülünk a városnak, amelyet a decemberi hónapban, a karácsonyi vásár keretében adunk át.” – árulja el. 

(Fotó: Sándor Lóránd)
(Fotó: Sándor Lóránd)

A Szamoshátban jelenleg hat pár táncol, ám utánpótlásra mindig szükség van, így azok a 12 – 14 évesek, akik szeretnének bekapcsolódni ebbe az életformába, illetve azok, akik korábban már néptáncoltak s most újra ropnák egy csoport keretében, bátran vegyék fel a kapcsolatot Kispál Nándorral — nem mellesleg Kökényesden, Vámfaluban, Avasújvárosban, Szatmárnémetiben, de Máramarosszigeten és Hosszúmezőn is oktat gyerkőcöket, illetve felnőtteket — a 0753-338-449-es telefonszámon, vagy a nandikispal77@gmail.com e-mail címen keresztül. 

Szabó Kinga Mária 

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!