×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Fiatalok összefogásával alakult újra Gencsen a néptánccsoport

2021.07.28 - 18:00
Megosztás:
Fiatalok összefogásával alakult újra Gencsen a néptánccsoport
Az Esthajnalcsillag néptánccsoport szüreti tánccal lépett fel 2020-ban / Fotó: Facebook/Esthajnalcsillag tánccsoport – Gencs
Hosszú idő után ismét összeállt a gencsi Esthajnalcsillag néptánccsoport, jelenleg kilenc párral, heti kétszer tartanak táncpróbákat, tudtuk meg Szabó Lilla oktatótól. A cél az, hogy megismertessék a gyermekkel a magyar néptánc alapjait és a népi hagyományokat.

Szó mi szó, nincsen hiány a fiataloknak szánt programokból Gencsen. Ezt a tényt alátámasztja az is, hogy a tavalyi évben újraalakult a gencsi Esthajnalcsillag néptánccsoport, amelynek oktatói elsősorban a gyermekeknek szeretnék továbbadni ismereteiket. A néptánccsoport elsődleges célja az, hogy megismertesse és közelebb hozza a legkisebbekhez a magyar kultúrát, a néptáncot és a szerteágazó, színes szokásokat.

Az újraalakulásról Szabó Lillával, a néptánccsoport egyik oktatójával beszélgettünk. Lilla közel tíz éve táncol. Lilla, valamint a másik két oktató, Boroş Natalia és Buboi Larisa kötelességüknek érzik azt, hogy a fiatalabb generációnak is átadják azt a tánctudást, amit ők is tanultak, kialakítva ezzel egy olyan generációt, amely gyakorolja és megőrzi azokat az értékeket, amelyeket őseink hagytak ránk. Lilla elmondta, hogy a néptánccsoport, bár viszonylag régen alapították, tiszavirág-életű volt.

„Az Esthajnalcsillag néptánccsoportot a kétezres évek elején alapították meg itt, Gencsen. Sajnos azonban nem volt hosszú életű, pár fellépést követően rövid időn belül inaktívvá vált. Boroş Natalia, Buboi Larisa és jómagam arra gondoltunk, hogy jó lenne újjáéleszteni hamvaiból a csoportot, már csak azért is, mert fontosnak tartjuk a hagyományokat, azok őrzését és továbbadását. Fontos tudni, hogy ez nem egy hivatalos néptánccsoport, ennek ellenére mi a legjobb tudásunk szerint szeretnénk oktatni a gyermekeket, hiszen mindhárman rendelkezünk tapasztalattal a néptánc területén — fogalmazott Lilla a néptánccsoport újraalakulásáról.

hirek/2021/julius/28/esthajnalcsillag2.jpg
A próbák mindig jó hangulatban zajlanak / Fotó: Facebook/Esthajnalcsillag tánccsoport – Gencs

Lillától megtudtuk továbbá, hogy a jelentkezők megismerkedhetnek a csárdás és a verbunk alapjaival, valamint abban reménykednek, hogy a tanultakat minél hamarabb kamatoztatni is fogják. „A résztvevőkkel együtt tanulunk mi is úgymond, hiszen igyekszünk minél több újdonsággal készülni számukra. A már általunk ismert lépéseket kiegészítjük új mozdulatokkal, amelyeket a YouTube-on találunk. Természetesen először a könnyebb koreográfiákkal kezdünk, azért, hogy mindenki felvehesse a ritmust, és senki se maradjon le. Jelen pillanatban kilenc párral dolgozunk. Most, a vakáció ideje alatt heti két alkalommal tartunk táncpróbákat, viszont amennyiben fellépésre kell majd készülnünk, igyekszünk majd naponta megtartani azokat” — összegzett Lilla.

Kallós András

A jelenléti oktatás mellett érvelnek a központi hatóságok
Adriana Pistol, a közegészségügyi intézet (INSP) keretében működő Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ (CNSCBT) vezetője kihangsúlyozta: az oktatás jelenléti formában kell működjön.
S. Cîmpeanu: a pénteki fertőzöttségi ráta szabja meg,hogy következő héten milyen rendszer szerint zajlik az oktatás
Minden esetben a pénteki napon jegyzett fertőzöttségi ráta alapján kell meghozni a döntést arról, hogy az adott településen milyen rendszer szerint zajlik az oktatás a következő héten - szögezte le hétfőn az oktatási miniszter.
795 osztály vagy tanulócsoport tantermi oktatását függesztették fel
A COVID-19 fertőzési esetek száma miatt 795 osztály vagy tanulócsoport tantermi oktatását függesztették fel - közölte pénteken az oktatási tárca.
Cookie