×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Külföld

Ferenc pápa békét sürgetett Libanonban a Vatikánban rendezett ökumenikus imanapon

2021.07.02 - 11:46
Megosztás:
Ferenc pápa békét sürgetett Libanonban a Vatikánban rendezett ökumenikus imanapon
Cselekvésre szólította fel a libanoni keresztény közösségeket és a nemzetközi politikai vezetőket a libanoni béke megteremtése érdekében Ferenc pápa a Vatikánban rendezett imanapon csütörtökön.

 A pápa a libanoni békének szentelt napot lezáró beszédében kijelentette, hogy a közel-keleti ország "hivatásának számít, hogy a tolerancia és a pluralizmus földje legyen, a testvériség oázisa, ahol különböző vallások és hitek találkoznak, és ahol különböző közösségek élnek együtt a közös jót az egyedi érdekek elé helyezve".
    A katolikus egyházfő a libanoni keresztény közösségek vezetőit és tagjait arra kérte, a béke érdekében muzulmán testvéreikkel közösen cselekedjenek.
    Felszólította a nemzetközi közösséget, ne engedje Libanont "a sötétségbe süllyedni". Ferenc pápa mielőbbi és stabil megoldást sürgetett az ország gazdasági, társadalmi, politikai válságával szemben hangsúlyozva, hogy "nincsen béke igazság nélkül".
    A pápa a béke lámpásainak nevezte a libanoni fiatalokat, akik "a mostani sötétségben fényt mutatnak".
    "Elég volt abból, hogy kevesek érdeke érvényesüljön sokak kárára! Elég volt az emberek reményeinél fontosabb részigazságokból, elég volt abból, hogy Libanon és a Közel-Kelet idegen érdekeket és nyereségeket szolgál ki!"- mondta Ferenc pápa.
    Az egyházfő megismételte korábban már elhangzott kívánságát, hogy minél előbb Libanonba szeretne látogatni.
    Libanon 2019 óta súlyos politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amit súlyosbított a tavaly augusztusban, Bejrút kikötőjében történt, több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó robbanás.
    A Vatikán különböző helyszínein zajlott, és a Szent Péter-bazilikában zárult imanapon többek között részt vett Bechara Boutros Rai pátriárka a maronita egyház vezetője, I. Aram az örmények cilíciai katholikosza, X. János antiókiai pátriárka, II. Ignác Efrém szír ortodox pátriárka, Cesar Essayan püspök Bejrút apostoli helytartója, Joseph Kassab a Szíriai és Libanoni Nemzeti Református Zsinat főtitkára, valamint az antióchiai szír katolikus pátriárka, az antióchiai görög melkita pátriárka, a libanoni apostoli nuncius, a Rómában élő libanoni közösség és a nemzetközi diplomáciai testület tagjai. A szertartás végén libanoni fiatalok lámpásokat gyújtottak meg. Korábban Ferenc pápa a szíriai békéért tartott vatikáni imavirrasztást 2013 szeptemberében.

 

A béke gyökerei, az egység csírái
Radnóti Miklós sorai, Sabău Trifu Cristina miseruhái, több száz szatmári (és nem csak római katolikus) zarándok — a kereszténység sokszínűsége a hálaadás és köszönet égisze alatt.
Ferenc pápa Európa szívébe tett látogatásnak nevezte budapesti útját
Ferenc pápa Európa szívében tett látogatásnak nevezte magyarországi útját - mondta a közmédia vatikáni tudósítója vasárnap az M1 aktuális csatornán.
Ferenc pápa köszöntötte a hívőket
Ferenc pápa vasárnap délelőtt a pápamobilról köszöntötte a hívőket, majd megérkezett a Hősök terére, ahol nem sokkal később elkezdődött a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje.
Cookie