×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
3 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Külföld

Ferenc pápa: a háború mindannyiunk veresége

2022.03.27 - 17:58
Megosztás:
Ferenc pápa: a háború mindannyiunk veresége
A háború nemcsak a jelent, hanem a társadalom jövőjét is elpusztítja Ferenc pápa szerint, aki ismételten a fegyverek letételére szólított fel Ukrajnában a Szent Péter téren mondott beszédében vasárnap.

Ferenc pápa emlékeztetett arra, hogy több mint egy hónap telt el a február 24-én kirobbant „kegyetlen és értelmetlen" háború kezdete óta. „Mint minden háború, ez is vereséget jelent mindenki, mindannyiunk számára" — jelentette ki a katolikus egyházfő. Hangsúlyozta, hogy el kell utasítani a háborút, melyben szülők temetik el gyermekeiket, emberek ölik meg korábban sose látott testvéreiket, hatalmasok hoznak döntéseket, és a szegények halnak meg. Kiemelte, hogy Ukrajna megtámadása óta az országban minden második gyerek elveszítette otthonát. „Ez jövőjük elpusztítását jelenti, drámai traumákat okoznak a legkisebbeknek és legártatlanabbaknak, ez a háború állati arca, mivel barbár és szentségtörő" — jelentette ki Ferenc pápa. A katolikus egyházfő úgy vélte, a háború elkerülhető, és mindent meg kell tenni azért, hogy ne szokjunk hozzá, máskülönben „mindannyian bűnösökké válunk miatta".      
Kijelentette, az önpusztítás fenyegetésével szemben az emberiségnek rá kell döbbennie, hogy elérkezett a háború megszüntetésének az ideje: „ki kell törölni az emberiség történetéből, mielőtt a háború törölné ki az embert a történelemből".  
A pápa sürgette az összes politikai felelőst, hogy kötelezze el magát a „mártír Ukrajna", a fegyverek elhallgattatása, valamint a béketárgyalások érdekében. Ferenc pápa szokás szerint a Szent Péter térre néző pápai lakosztály ablakából mondta el vasárnapi beszédét, melyet a vatikáni biztonsági szolgálat adatai szerint mintegy harmincezren hallgattak a téren és környékén.

MTI

Részleges mozgósítás a béke világnapján
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Oroszországban részleges mozgósítást rendelt el, amely a védelmi tárca szerint mintegy 300 ezer embert érint — „rossz lépés”, „komolyan kell venni”, „nem a tervek szerint alakul a háború”, így reagált a világ; Nicolae Ciucă miniszterelnök (és nem mellesleg tábornok) aggódik.
Követjük a háború fejleményeit
Tízből hat román állampolgár még mindig figyelemmel kíséri az ukrajnai fejleményeket, hat hónappal a szomszédos országban zajló háború kitörése után is — derül ki az IRES felmérésének frissen közzétett adataiból.
Nem sikerült lezárni a hidegháborút
Putyin a Szovjetunió összeomlását tartja a huszadik század legnagyobb tragédiájának, gyűlölete a nyugati demokratikus modell ellen irányul; a katonai elrettentés az egyetlen nyelv, amelyet megért.
Cookie