×
2024. 06 15.
Szombat
Jolán, Vid
25 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.25 RON
Vidék

Felszentelés előtt a túrterebeshegyi templom

2021.05.10 - 07:40
Megosztás:
Felszentelés előtt a túrterebeshegyi templom
Csodálatos, megnyugtató tájakon járva a Túr mentén, erre az igére is utalva magaslik ki túrterebeshegy református temploma, mely egy megvalósult álom.

Király Lajos esperes és Rácz Ervin sajtóreferens az utóbbi időben szokásos, nem hivatalos gyülekezetlátogatása az egyházmegye egyetlen épülő temploma felé vette az irányt, s ez alkalommal csatlakozott hozzájuk Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke is. A házigazdák, Kala Noémi túrterebesi és túrterebeshegyi lelkésznő, valamint férje, Gáti Tibor kisbábonyi lelkipásztor fogadták a látogatókat.
A túrterebeshegyi templom építése 2016-ban kezdődött, akkor csak a tervezéssel, ám egy évvel később már szemmel látható eredménye is lett. Az alig 37 fős, ám lelkes gyülekezet pályázatokat nyerve a kultuszminisztériumtól (összesen 284 500 lej értékben), a gyülekezeti tagok és más gyülekezetek segítségével kezdte el a templom építését, melyben 2020. július 26-án tartották meg az első istentiszteletet. Ekkor még nem voltak meg a padok, melyeket ősszel szereltek be. A templom felszenteléséhez hiányzik még a szószék vagy pulpitus, a harang, a feljáró a haranghoz, valamint a csatornázás.
Felekezeti hovatartozást illetően sok vegyes család van a községben, melyek összehangolt ökumenikus közösségben, szeretettel eljárnak egymás templomába. Reformátusok mellett római és görögkatolikus hívek is szívesen érkeznek az istentiszteletekre. Túrterebesen mindhárom felekezet istentisztelete fél 11-kor kezdődik, Túrterebeshegyen 12 órakor, úrvacsoraosztáskor pedig fél órával később. Többször előfordul, hogy vegyes családok együtt, akik fél 11 órakor a katolikus misékre mennek, utána felmennek a túrterebeshegyi református istentiszteletre is, még inkább megszentelve az Úr napját.

 

Másfél százan mozdultak meg Antóniáért
Feigi Tünde, Jeromos Andrea és Schvarczkopf Mária szervezett rövid, jótékonysági sporteseményt június 8-án Túrterebesen egy beteg kislány gyógykezeléséért. Sokan vettek részt, meglepő értékű adomány érkezett.
Jótékonysági sportesemény egy beteg kislányért
Egy rémálom vált valóra idén a Varga családban. Kiderült, hogy öt éves kislányuk, Antónia- Laura súlyos beteg. Június 8-án jótékonysági sportesemény lesz Túrterebesen, a gyerek kezelését elősegítendő.
Zöld hét a túrterebesi általános iskolában
Az Élet Fája Ökológiai és Humanitárius Egyesület a Zöld Héten és az április 22-ei Föld napja az ökológiai esemény alkalmából nagyszabású akciót szervezett Túrterebesen.