×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
-4 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

„Félsávos” karanténmentesség

2020.12.05 - 07:19
Megosztás:
„Félsávos” karanténmentesség
Magyarország ugyan korlátozás nélkül visszaengedi hétfő reggelig a szavazni hazajövőket, de Romániában a belépéskor továbbra is kérik a negatív PCR-tesztet — az átutazás (tranzit) kiskapu elég veszélyes.

Akárcsak a szeptember végi helyhatósági választásokkor, a magyarországi hatóságok most is úgy döntöttek, hogy a járványügyi korlátozások alkalmazása (karanténkötelezettség) nélkül térhetnek majd vissza Magyarországra, akik hazajön(né)nek voksolni. Az Operatív Törzs döntését Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára jelentette be hivatalos közösségi oldalán, s mint fogalmazott, a magyar kormány fontosnak tartja, hogy minden érintett részt tudjon venni a vasárnapi romániai parlamenti választáson. „A magyar-román viszonylatban megnyitott összes határátkelőhelyen 2020. december 6-án, vasárnap 5.00 órától 2020. december 7-én, hétfőn 9.00 óráig a járványügyi beutazási korlátozások alkalmazása nélkül beléphetnek azok a magyar, továbbá — állandó tartózkodási jogosultság igazolása mellett — azok a román állampolgárok és a velük utazó kiskorú gyermekeik, akik a választáson történő részvételüket a személyi igazolványukra ragasztott matricával igazolják. Fontos, hogy a fentiektől függetlenül továbbra is minden esetben meg kell felelni a schengeni beutazás általános feltételeinek” — olvasható közleményében.

Ám míg két hónappal ezelőtt Magyarország még a zöld (azaz biztonságos) zóna országai közé tartozott a koronavírus-fertőzöttek relatív alacsony száma miatt, most már jó ideje a sárga zónában szerepel — ami azt jelenti, hogy aki onnan érkezik Romániába, vagy felmutat egy 48 óránál nem régebbi, negatív PCR-tesztet, s ennek birtokában három napig tartózkodhat az ország területén, vagy két hét karanténba/házi elkülönítésbe kell vonulnia. Tehát a választási karanténmentesség csak félsávos, mivel Románia semmiféle lazítást vagy enyhítést nem foganatosított a választás napjára.

Átutazásra hivatkozni nagy lutri

Menczer Tamás bejelentését követően nagyon sok Magyarországon élő kezdett el mozgolódni — ha nem is feltétlenül a voksolás lázától égve, sokkal inkább az itthon maradottakkal, a családdal való találkozás reményében, hiszen azt még nem lehet tudni, a karácsonyi ünnepkörben milyen feltételekkel tudnak (ha tudnak) majd utazgatni —, s bár a negatív PCR-teszt bemutatásának kötelezettsége lehűtötte a kedélyeket, az online felületeken szélsebesen terjedt az átutazás mint kiskapu lehetősége. Sőt, bizonyos politikusok és szervezetek is arra biztatták a Magyarországon élő, román állampolgársággal is rendelkező személyeket, hogy átutazásra hivatkozva (ami mentesít a karanténkötelezettség alól) utazzanak 24 órára haza vasárnap családlátogatásra és szavazni, és így sem Magyarországon, sem Romániában nem kell karanténba vonulniuk. Viszont ez a kiskapu nagy lutri és nagyon veszélyes is — az országba belépéskor lehet ugyan erre hivatkozni, de akkor csak a kijelölt tranzitútvonalakon lehet haladni, s amennyiben közlekedésrendész int le ellenőrzés céljából (aminek igencsak nagy a valószínűsége, mivel épp a választás okán sokkal több rendfenntartó járőrözik majd az utakon), akkor bizony be kell(ene) mutatni a tranzitforgalmat igazoló iratokat. A hamis nyilatkozattétel pedig komoly jogi következményekkel és bírsággal jár. Másrészt pedig a határrendészeket sem ejtették a fejük lágyára, s nem biztos, hogy elhiszik, hogy valaki például Peténél lép be az országba átutazási céllal, s aztán 24 óra múlva Csanálosnál vagy Érmihályfalvánál lép ki.

Szabó Kinga Mária

A szerző felvétele

Magyarország lekerült a listáról
Nem kell karanténba vonulniuk a Magyarországról érkezőknek, és „szabadon” lehet jönni-menni a korlátozott, 30 kilométeres/24 órás sávban.
Ostrom alatt a petei vám, de nem csak
Csúcsforgalom a köbön, többórás várakozás, dudálás-tiltakozás, kommandósok és forgalomirányító rendőrök — kétnapos ostrom alatt volt a petei határátkelő, de a csanálosinál sem volt jobb a helyzet.
Ismét hatalmas torlódás volt a határon
Szombaton majd' két órát, vasárnap már csak negyedet kellett várni a Romániába való kilépésnél a petei határátkelőnél, pedig hat sávon történt az ellenőrzés.
Cookie