×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Szatmárnémeti

Félmilliós drágulás az ártérben — új árkalkuláció

2022.08.05 - 12:00
Megosztás:
Félmilliós drágulás az ártérben — új árkalkuláció
A szatmárnémeti ártérprojekt egyelőre szunnyad, a gyalogoshíd építőjének kell előbb ébrednie Fotó: A szerző felvétele
Nyolc és félről kilencmillióra emelkedtek a szatmárnémeti ártérrendezés költségei. Lehetett volna a drágulások előtt kezdeni a munkát, de nem lett volna érdemes. Elfogadták a tanácsosok az új árakat.

Ahhoz képest, hogy mennyit drágultak két év alatt az építőanyagok és emelkedtek a szállítási díjak, 10 százaléknál is kisebb összeggel indexálta a két híd közötti Szamos-ártéri parkosításának költségeit csütörtöki rendkívüli ülésén a szatmárnémeti tanács. A korábban elfogadott 8,5 millió lej helyett a mostani döntés értelmében 9 millió lej szerepel a beruházás végösszegét jelentő tétel mellett.

Victor Cernea (PNL) tanácsos úgy látta, hogy a kivitelező mulasztását a város fizeti meg azzal, ha ezt a módosítást elfogadja. Meglátása szerint ha a cég időben elkezdte volna végrehajtani a 2020-ban aláírt finanszírozási szerződést, mostanra akár végezhetett is volna. Nemcsak hogy lenne egy korszerű árterünk a Szamos városközponti szakaszán — mutatott rá —, de az áremelkedéseknek is elébe lehetett volna menni.

A híd után a park

Maskulik Csaba az álláspontra reagálva elmondta, hogy azért nem kezdtek még neki az ártérparkosításnak, mert az új központ és NEPI Pláza közötti gyalogoshíd építésére várnak, illetve arra, hogy annak legalább a tartóoszlopai legyenek a helyükön, mert ha előbb van a park és csak utána a hídláb, a munkagépek tönkretennék a zöldövezetet és a sétányokat az ártérben. Maskulik úgy tudja, egy-másfél hónap múlva elkezdődik a gyalogoshíd építése, onnantól kezdve lehet pontosabb dátumról beszélni az ártér-szisztematizálási munka kapcsán.
A költségvetés-módosítási projekt végül 17 támogató szavazattal vált határozattá, három USR-s tanácsos tartózkodott szavazáskor.

Princz Csaba

Apaserv: hajnali kettőre lett víz
Mindenféle probléma nélkül ért véget a vízszolgáltató szerda éjjeli nagy munkája, a tervezett 16 órás helyett csak hatórás volt a munkavégzés miatti vízkimaradás a kilenc érintett településen.
Megint megszaladt az üzemanyagár
Enyhe esést követően az utóbbi napokban megint elkezdett drágulni a benzin és a motorina, tegnapra a legolcsóbb szatmári kútnál is átlépte a nyolc lejes literenkénti árat a 95-ös oktánszámú benzinnek az ára.
Hét lejnél a benzin és a motorina ára
Az áram, a földgáz és a tűzifa után az üzemanyag drágulásának is megálljt kellene hogy parancsoljon a kormány: ha az drágul, minden drágul.
Cookie