×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
3 °C
kevés felhő
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Belföld

Felmérés: a külföldről importált autók több mint fele sérült

2022.11.29 - 08:14
Megosztás:
Felmérés: a külföldről importált autók több mint fele sérült
A használt autók behozatalának jóval magasabb aránya az egyik fő oka annak, hogy a keleti országokat sokkal jobban érintik a csalások (Fotó: picjumbo.com)
Minden ötödik Romániában vezetett autó módosított futásteljesítményű, és több mint fele korábban sérült, úgy adták el – derül ki egy autótörténeti jelentéseket szolgáltató platform elemzéséből.

A carVertical által készített Az autópiac átláthatósági indexe elnevezésű jelentés szerint Románia a 23 ország közül a 20. helyen áll azon országok között, ahol a használtautó-piacok a legkevésbé átláthatóak Európában. „Minden ötödik használt autónak visszatekerték a kilométeróráját, így a kilométer-számlálóból kitörölt átlagos érték körülbelül 50 000 kilométer (48 090 km). Ez azt jelenti, hogy a vásárló nem csak túlfizethet egy járműért, hanem a hamis regisztrációk alapján a karbantartás tervezésekor is gondokba ütközhet" - áll a dokumentumban.
Emellett a használt autópark több mint kétharmada importból származik (67,19%), és a járművek több mint fele előzőleg már sérült (57,03%). A kevésbé átlátható országok többségében alacsony a károk átlagértéke, és ez alól Románia sem kivétel, ugyanis 2938 euróval a negyedik helyet foglalja el a rangsorban. A használtautó-flotta korát tekintve azonban Románia a 9,19 éves átlag korával  a kilencedik helyen áll a vizsgált európai autópiacok rangsorában.

Kockázatos befektetés a vásárlás

Mint kiderült, a legkevésbé átlátható használtautó-piac Lettországban van, ahol az átláthatósági index -142,7 pont, és ahol a járművek hozzávetőleg negyedének (23,6%) van visszatekerve kilométerórája — az átlagérték közel 47 500 km. A rangsort Ukrajna (-141,9 pont), Litvánia (-108,4 pont) és Románia (-100,8 pont) folytatja.
„Lettországból, Litvániából, Ukrajnából vagy Romániából használt autót vásárolni kockázatos, tekintve, hogy ezeken a piacokon a legnagyobb az autóimport. Ez az a hely, ahol a legtöbb az átverés a jármű a kilométer-számláló futtatásával vagy a károk elrejtésével kapcsolatosan. Az import közvetlenül növeli a visszaállított futásteljesítményű autók arányát, ráadásul az ilyen bűncselekmények nyomon követése sok erőfeszítést igényel, különösen, ha nemzetközi tranzakciókról van szó” – mondja Matas Buzelis, a carVertical kommunikációs vezetője.

Nyugat-Európában jobb a helyzet

A carVertical adataiból az is kiderül, hogy Nyugat-Európában a használtautó-piac átláthatóbb, mint a kelet-európai. Ebben a térségben Nagy-Britannia áll az első helyen, a legmagasabb, 126 pontos átláthatósági indexével, majd Németország következik 96,8 ponttal, továbbá Olaszország (90,8), majd Franciaország (79,9).
Közép-Európában Horvátország, Csehország, Magyarország és Szlovákia a középmezőnyben található az autópiaci átláthatósági indexben, és bár a kilométer-számláló futása tekintetében nem érnek el magas pontszámot, több autót importálnak és ugyanolyan magas a sérült autóik aránya is.
Az autópiaci átláthatósági indexet 23 európai és amerikai országból álló mintán végezték el 12 hónapon keresztül.

Hírszerkesztő

Tarol az autópiac: egyre több autót iratnak be
2023 első három hónapjában több mint 27%-kal nőtt az új személygépkocsik regisztrációja. Elektromos autókból 35%-kal többet írattak be, így a piaci részesedésük meghaladta a 20%-ot.
Több mint 37 százalékkal nőtt a bejegyzett új gépjárművek száma
Az év első két hónapjában 37,66%-kal több új gépjárművet irattak be Romániában a 2022-es év azonos időszakához képest – derül ki a Romániai Gépkocsigyártók Egyesületének (ACAROM) adataiból.
Jól járt, aki gáz-hibridet vett
Elégedetten dörzsölik a markukat azok, akik benzin-gáz meghajtású hibrid autót vettek maguknak, felülmúlhatja az elektromos hibridet.