×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Belföld

Fellépést sürget az oltásról félretájékoztató orvosok ellen a Román Orvosi Kamara elnöke

2021.11.04 - 13:00
Megosztás:
Fellépést sürget az oltásról félretájékoztató orvosok ellen a Román Orvosi Kamara elnöke
A Román Orvosi Kamara elnöke azt nyilatkozta csütörtökön, hogy az utóbbi időszakban elhunyt Covid-betegek 92 százaléka nem volt beoltva koronavírus ellen.

Az adatot Daniel Coriu az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Bukarestben tartózkodó küldöttségével tartott találkozója után ismertette.

A kamara elnöke elmondta, az oltás az egyetlen fegyver a koronavírus ellen. Szerinte az orvostársadalomnak folyamatosan azon kellene fáradoznia, hogy tudományos tényekkel alátámasztva oltakozásra buzdítsa a lakosságot. Emlékeztetett arra, hogy az utóbbi időszakban elhunyt Covid-betegek 92 százaléka nem volt beoltva koronavírus ellen. 'A vakcina védelmet nyújt. Az esetleges fertőzés nem okoz súlyos betegséget, és az egészségügyi rendszer nem kerül nyomás alá' - magyarázta.

Daniel Coriu elítélően nyilatkozott azokról az orvosokról, akik félretájékoztatják a pácienseket az oltással kapcsolatban. Szerinte ezek a szakemberek veszélyeztetik a közegészséget, ezért határozottan fel kell lépni ellenük. Mint mondta, a kamarának lennének javaslatai az ilyen esetekben kiszabható szankciókra, de ezekről a parlamentnek kell döntenie. 'Ötleteink vannak, de törvényt nem kezdeményezhetünk' - jegyezte meg.

Dorit Nitzan, a WHO európai vészhelyzeti igazgatója a találkozó után arról beszélt: az egyének döntésén múlik, mikor ér véget a koronavírus-járvány. 'Ez mindannyiunkon, a romániaiakon, a világon élő minden egyes személyen múlik. Ezt mi döntjük el. Ha azt akarjuk, hogy véget érjen, akkor véget ér. De lépnünk kell' - fogalmazott a szakember.

Dorit Nitzan oltakozásra biztatta a romániaiakat, figyelmeztetve arra, hogy a koronavírus újabb mutációja az eddiginél több gyereket érinthet. AGERPRES

Nem ártalmas se a mamára, se a babára
A Román Szülészek és Nőgyógyászok Társasága (SOGR) a nemzetközi tudományos tényekre alapozva már az oltási kampány eleje óta javasolja a kismamáknak a COVID-19 elleni oltást, most az Európai Gyógyszerügynökség megerősítette: biztonsággal alkalmazható.
Arafat: ha nagyon nagy lesz a fertőzöttek száma, komolyabb nyomás nehezedhet a kórházakra
A SARS-CoV-2-fertőzések száma egyre nagyobb, és az esetszám növekedésének felgyorsulásával komolyabb nyomás nehezedhet majd az egészségügyi rendszerre — jelentette ki csütörtökön Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.
Emésztőszervi panaszok is jelezhetik
A napokban jelentősen megnőtt a gyermekek körében a COVID-19-betegek száma, az esetek súlyossága miatt egyelőre nem kell aggódni.
Cookie