×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Mi újság?

Fellélegezhetnek a diákok

2022.06.24 - 10:31
Megosztás:
Fellélegezhetnek a diákok
Országszerte több mint 100 ezer diák érettségizett Kép: hamjanos.ro
Június 23-a volt hivatalosan az idei, 2022-es érettségi nyári szakaszának utolsó vizsgaadó napja a nem román anyanyelvű tanulók számára.

Az első eredményekre hétfőig kell várniuk a diákoknak. Országszerte 116 ezer diák jelent meg az idei érettségi írásbeli szakaszán, Szatmár megyében 1857 diák iratkozott be az érettségire. Az oktatási minisztérium által kiadott statisztika szerint a 2022-es érettségi részvételi aránya 97,3%-os. Ahogy arról korábban már beszámoltunk: június 20-án román nyelv és irodalomból, június 21-én a profilnak megfelelően matematikából vagy történelemből, június 22-én egy választható tantárgyból, míg június 23-án pedig magyar nyelv és irodalomból írásbeli vizsgáztak a végzősök. Az első eredményeket június 27-én, hétfőn déli 12 óráig függesztik ki. Az óvásokat még aznap 12 és 18 óra között lehet benyújtani. A végleges eredményeket július 1-jén teszik közzé. A diákok abban az esetben szerzik meg a sikeres érettségit, amennyiben minden írásbelin elérték az 5-ös, átmenő jegyet, továbbá ha a megszerzett jegyeik átlaga eléri legalább a 6-os osztályzatot. Ha ez a feltétel nem teljesül, az idei évi második érettségi szakaszban, az őszi érettségi szezonban vagy jövőre, a 2023-as szesszióban próbálkozhatnak újra a diákok. J. Zs.

Hétfőn jár le a határidő
Július 18. és 25. között iratkozhatnak be a pótérettségire azok a diákok, akik részt szeretnének venni az idei vizsgák őszi szakaszán.
Alaposan megváltoztatná az érettségi vizsgát a szaktárca
Jelentősen változtatnának az érettségi vizsgán az új oktatási törvény tervezete szerint, amelyet a minisztérium múlt hét közepén bocsátott közvitára, miután a szaktárca vezetője, Sorin Cîmpeanu egy sajtótájékoztató keretében bejelentette: a kilencedik osztályt jövőre kezdő diákok már új rendszer szerint érettségiznek majd.
Több mint 150 ezer magyar kimaradhat a népszámlálásból
Szatmár megyében és Szatmárnémetiben, mint ahogy Nagykárolyban is vannak hiányosságok — bár távolról sem olyan nagy százalékban, mint a székelyföldi megyékben. Az eddig jó példaként emlegetett Hargita és Maros megye tucatnyi településén nincs összeírva a magyarság.
Cookie