×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
13 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Félig nyílt meg a petei átkelő

2020.05.18 - 18:53
Megosztás:
Félig nyílt meg a petei átkelő
Részlegesen, kizárólag az országba belépők számára nyílt meg a petei határátkelő — azt azonban nem lehet tudni, meddig marad nyitva.

Vasárnap késő éjszakától a petei határátkelőn keresztül is beléphetnek az országba a külföldről hazaérkezők — tudatta szerkesztőségünkkel a Máramarosszigeti Határrendészeti Felügyelőség. A belépési oldalon öt sávot nyitottak meg a gépkocsi- és gyalogos forgalom előtt, a járványügyi biztonsági előírások betartásával, s amennyiben a helyzet úgy kívánja, a bódék mellett újabb ellenőrzőpontokat is fel tudnak állítani, ugyanis ehhez minden technikai felszereltség adott a határrendészek számára.

A két ország hatóságai a nagylaki átkelőnél kialakult és több mint két napon át tartó, már-már horrorisztikus állapotok nyomán döntöttek arról, hogy a petei átkelőt is megnyitják a személygépkocsi-, illetve a gyalogos forgalom számára, és így próbálják tehermentesíteni a magyarországi humanitárius folyosó romániai végén lévő nagylaki országúti és a Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelőt — arról azonban még nem született döntés, meddig is marad nyitva.

Hivatalosan meg nem erősített információk szerint a magyarországi hatóságok csak ideiglenes jelleggel, meghatározott időtartamra gondolták a nyitást (amíg a hazatérő romániaiak első hulláma le nem vonul), a román fél viszont szeretné, ha a teljes határnyitásig maradna a félüzemmód, a tárgyalások pedig jelenleg is zajlanak.

Az sincs konkrétan egyértelműsítve még, hogy a hazatérők saját döntésük alapján, startból Csengersima–Pete felé vehetik-e az irányt, vagy a magyarországi hatóságok terelik majd erre (illetve Ártánd–Bors felé) a humanitárius folyosó forgalmát, ha ismét torlódás készül kialakulni Nagylaknál; vagy esetleg figyelembe veszik-e, hogy a folyosón érkezőknek Románia mely részén lesz a végállomásuk, s annak függvényében irányítják a megfelelő átkelőhöz őket.

Mindezek tükrében, azok a hazafelé tartók, akik a petei átkelőnél terveznek belépni az országba, tájékozódjanak a határrendészet honlapján (www.politiadefrontiera.ro - ahol a Trafic Online alkalmazásban azt is nyomon tudják követni, mennyi a várakozási idő az átkelőpontokon), valamint a 0261/716680-as telefonszámon.

Határrendészet: mintegy 89 ezren lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 89.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 33.000 gépkocsival (ezek közül 15.000 teherszállító járművel) - tájékoztatott szerdán az országos határrendészet (IGPF).
Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Határrendészet: az elmúlt 24 órában 37 külföldi állampolgárnak tiltották meg a belépését Romániába
Mintegy 93.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 32.900 gépkocsival (ezek közül 17.400 teherszállító járművel) - tájékoztatott kedden az országos határrendészet (IGPF).
Cookie