×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
16 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Felfüggesztették a szenátus jogi bizottságának ülését

2021.04.13 - 20:24
Megosztás:
Felfüggesztették a szenátus jogi bizottságának ülését
Fotó: fabricatinromania.info
Felfüggesztették kedden a szenátus jogi bizottságának ülését, amelyen a Diana Şoşoacă szenátor „magatartásbeli kisiklásainak” megvizsgálására vonatkozó, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által benyújtott igénylést kellett volna megvitatnia a testületnek.

Panaszában a PNL felrója, hogy a szenátor az ülésszak elejétől „ártalmas és szabályzatellenes magatartást” tanúsít, folyamatosan megszegi a járványügyi szabályokat, nem viseli a védőmaszkot a szenátus üléstermében, felszólalásaiban gyűlöletre uszít.

Diana Şoşoacă is megjelent a testület keddi ülésén, de mivel a szabványoknak nem megfelelő védőmaszkot viselt, a bizottság elnöke, Iulia Scântei feltartóztatta az ajtónál. A figyelmeztetés ellenére két perccel később Şoşoacă bevonult a terembe, ügyvédje kíséretében.

„Jöttem, hogy leckét adjak nekik az alkotmányos jogokból. Diszkrimináció, ami történik” — mondta.
Az ülésterem ajtajában a férje és Mihai Lasca volt AUR-os, jelenleg független képviselő várta Diana Şoşoacát, aki 20 perc után elhagyta a termet. Mint mondta, kizárólag a védőmaszkról tárgyaltak bent, amelyet azonban — állítása szerint — nem kell viselni, „ha megnehezíti a légzést”.

„Iulia Scântei asszony, ön sérti a védelemhez való alkotmányos jogot. (…) Bűnvádi feljelentést fogok tenni ön ellen” — kiabált az ajtóból a szenátor a bizottság elnökének. Ugyanakkor azt állította, hogy megsérült a lába, amikor az ajtónál álló két személy megpróbálta megakadályozni, hogy bejusson, ezért hívni akarta a 112-es egységes segélyhívó számot. Végül férje segítségével sikerült ismét bemennie az ülésterembe, akkor azonban a bizottság tagjai távoztak.

A testület elnöke, Iulia Scântei utólag úgy nyilatkozott, hogy tájékoztatni fogja a történtekről a szenátus vezetőségét, és újabb ülést tartanak majd a liberálisok igénylésének megvitatására. Arra a felvetésre, miszerint több olyan személy is van a parlamentben, aki nem hord védőmaszkot, a politikus azt mondta, „a kollektív törvénysértést” nem lehet érvként felhozni a szabályok be nem tartására.

A Diana Şoşoacă által kilátásba helyezett bűnvádi feljelentés kapcsán Scântei leszögezte: csak a szenátoron múlik, hogy ezt megteszi-e. Ugyanakkor felhívást intézett Şoşoacă támogatóihoz, hogy „ne engedjenek a gyűlöletre és erőszakra való uszításnak”. „Románia Parlamentjében be kell tartani a törvényeket” — nyomatékosította a jogi bizottság elnöke.

AGERPRES

 

A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
A széles körű maszkviselés másokat is maszkviselésre ösztönöz
A széles körű maszkviselés másokat is maszkviselésre ösztönöz - állapította meg a Yale Egyetem kutatóinak tanulmánya.
Iohannis szerint addig van szükség a védőmaszk folyamatos használatára, amíg kellő szintre nő az átoltottság
Klaus Iohannis csütörtökön kifejtette, szerinte addig van szükség a védőmaszk állandó használatára, amíg a lakosság átoltottsága nem teszi lehetővé a koronavírus terjedésének megfékezését.
Cookie