×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Feleannyi esküvő a járvány miatt

2020.04.18 - 09:00
Megosztás:
Feleannyi esküvő a járvány miatt
Steril esemény lett a polgári esküvő a vírushelyzet miatt; az amúgy sem hosszú procedúrán most kötelező 15 perc alatt túl lenni, és csak alig néhányan lehetnek a teremben közben.

Az anyakönyvvezetők munkájának mennyiségét is csökkentette a szükségállapot, Szatmárnémetiben feleannyi polgári esküvőt tartottak idén márciusban, mint amennyi tavaly márciusban volt. Fokozott elővigyázatossági előírások vannak érvényben a polgármesteri hivatal Transilvania út felőli házasságkötő termében: nyolcnál többen nem vehetnek részt a ceremónián. Ezt azt jelenti, hogy az anyakönyvvezető, a házasulandók s a szülők mellett már csak egy tanú lehet a teremben, fotósnak, videósnak már nincs is helye.

Tizenöt perc

Nincs ölelkezés, puszilózás, kézrázás, nincs svédasztalos vendéglátás. Gyakorlatilag semmilyen vendéglátás nincs, egy kávé erejéig sem áll meg a pár, a tanúk és a szülők a teremben vagy a terem előtt, nincsenek cigány zenészek az ajtó előtt. Nincs kiszervezett polgári egybekelés, a polgármesteri hivatali termen kívül máshol nem esketnek. Tizenöt percnyi időnél többet nem is engednek a szabályok a teremben eltölteni, zárt, ablaktalan teremről van szó Szatmárnémetiben, s akkor is, ha tágas és hosszú a helyiség, levegőpótlás hiányában negyedóra elteltével mindenkinek el kell hagynia a termet, és csak rövid szünet és fertőtlenítés után jöhet a következő esküvő. A házasságkötő terem ajtaját városi rendőr vigyázza, hogy ha nyolcan vannak bent, már más ne mehessen be. Kezén kesztyű, száját maszk takarja.

Zárva a vendéglők

Tavaly márciusban 42 esküvőt vezettek le a szatmárnémeti anyakönyvvezetők, idén márciusban csak 24-et. Nagyon sok márciusra és áprilisra szervezett esküvőt mondtak le Szatmárnémetiben; az anyakönyvvezetők nem kérnek indoklást visszalépés esetén, de egyértelmű, hogy a megszorító intézkedések a ludasak ebben. Aki tulipános esküvőt akar, és virágzó magnóliafa alatt szeretne bevonulni a házasságkötő terembe, az jövő ilyenkorra halasztotta az esküvőt, de vannak, akik csak egy-két hónappal tolták el a nagy eseményt, hogy még idén meglegyen. A dolog érthető: nagyszülők, keresztszülők, testvérek és a tágabb családi kör — a barátokról nem is beszélve — nincs mit keressenek most egy esküvőn, ráadásul nincs nyitva vendéglő, ahol a lakodalmat meg lehetne tartani.

Princz Csaba

Koronavírusban pusztult el a Bükkben befogott szervál
Koronavírus-fertőzésben pénteken elpusztult a Bükkben befogott és a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál - közölte az állatkert szombaton az MTI-vel.
GCS: 1727 új fertőzést igazoltak, 180 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szombati közlése szerint az utóbbi 24 órában 1727 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel; ugyanakkor 180 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, ezek közül 19 korábban következett be.
Ciucă: a kormány hamarosan bejelenti a koronavírus dél-afrikai variánsának romániai terjedését megakadályozó intézkedéseket
A hatóságok a legrövidebb időn belül bejelentik a koronavírus dél-afrikai variánsának romániai terjedését megakadályozó intézkedéseket - ígérte péntek este a kormány Facebook-oldalán a miniszterelnök.
Cookie