×
2021. 04 17.
Szombat
Rudolf
2 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.11 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Feketemunka: öt munkaadót kaptak el

2021.04.07 - 16:03
Megosztás:
Feketemunka: öt munkaadót kaptak el
Az ITM SM munkatársai a munkaviszonyra és a munkahelyi biztonsági előírások betartására vonatkozó megszokott ellenőrzések mellett tájékoztató akcióban is részt vettek márciusban. Az elmúlt hónapban feketemunkáért 5 munkaadót összesen 120 000 ezer lejre büntettek.

A szokásos ellenőrzési akcióik mellett jelenleg tájékoztatási kampányban is részt vesznek a munkaügyi felügyelőség munkatársai, derül ki a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM SM) közleményéből. A Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal, a rendőrség, csendőrség, sürgősségi helyzetek felügyelősége, helyi rendőrség, megyei közegészségügyi igazgatóság, a megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság, illetve a fogyasztóvédelmi felügyelőség munkatársaival közös akciócsoportot alkotva a munkaügyi felügyelőség alkalmazottai fokozottan ellenőrzik megyeszerte a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések betartását. Ezzel párhuzamosan csatlakoztak ahhoz az országos tájékoztató kampányhoz, melyet a munkaügyi minisztérium a külföldön munkát vállalni kívánó román állampolgárok támogatása érdekében indított. A Tájékozódj, dolgozz legálisan, és ismerd jogaidat, hogy védelmet élvezhess! kampány keretében szórólapokat és tájékoztató füzeteket osztottak ki az érintettek között, melyekben hasznos információkat olvashatnak az Európai Unió tagállamaiba történő beutazási feltételekről, a németországi idénymunkásokra vonatkozó szabályozásokról, a szállítási, munka- és lakhatási körülményekről, ugyanakkor hasznos linkeket, telefonszámokat is megosztottak, ahol a problémás ügyekben segítséget kérhetnek Németország vagy más EU-tagállam esetén.
Márciusban az ITM SM munkatársai 177 ellenőrzést végeztek a munkaviszonyra és a munkahelyi biztonsági előírások betartására vonatkozóan, és 251 szabálysértést állapítottak meg, derül ki az ITM SM szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményéből.
Az elmúlt hónapban 94 esetben a munkaviszony szabályosságát ellenőrizték, ezen a téren 56 szabálytalanságot találtak, s a munkaadók felszólítást is kaptak ezek megszüntetésére. A szabálytalanságokról 49 jegyzőkönyv készült, 7 esetben viszont pénzbírságot róttak ki, 126 000 lej összértékben. Feketemunka miatt 5 munkaadót összesen 120 000 ezer lejre büntettek meg. A 2017/905-ös számú sürgősségi kormányrendelet megszegéséért, azaz a munkavállalók elektronikus rendszerben történő nyilvántartásának elmulasztása miatt 16 figyelmeztetést adtak. Két munkaadó összesen hatezer lej bírságot kapott a Munkatörvénykönyv 27-es és 119-es cikkelyének megszegése miatt. Márciusban ugyanakkor ellenőrizték a közvetítőirodákat, amelyeknek a munkaerő-foglalkoztatás a fő tevékenységük, ám ezen akció eredményéről még nem érkezett tájékoztatás.
A munkaegészségügy területére fókuszáló 83 vizsgálat során 132 szabálytalanságra bukkantak az ellenőrök, ám csak 11 esetben róttak ki pénzbírságot is, 59 500 lej összértékben. Az elmúlt hónapban a munkaadók 10 eseményt jelentettek az ITM SM munkatársainak, ezek kivizsgálása folyamatban van.
A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből kiderül, hogy a felügyelőség munkatársai az elmúlt hónapban 39 régiséget igazoló okiratot adtak ki az ITM SM archívumában lévő iratokból, ugyanakkor 6403 okmányt a REVISAL adatbázisból, valamint 15 fizikai munkakönyvet adtak át tulajdonosaiknak, melyek még az ITM archívumában voltak.

Megválaszolt kérdések

Március hónap során az ITM SM munkatársai 20 magánszemélytől érkező petíciót iktattak, ugyanakkor 104 igénylésre adtak választ a törvényes előírásoknak megfelelően. Közleményükben kihangsúlyozzák, hogy a beérkező petíciók egyharmada online fut be. Ezzel kapcsolatosan az ITM vezetősége ismételten emlékezteti a munkavállalókat arra, hogy amennyiben bármilyen gondjuk adódik, nyugodtan fordulhatnak hozzá, de csak a névvel vállalt bejelentések esetében indít vizsgálatot, megnyugtatásul viszont tudatja azt is, hogy az 1999/108-as törvény értelmében kötelező számára a titoktartás. Azt sem hozhatja nyilvánosságra, hogy a munkaadó ellen vizsgálat zajlik, mindaddig, amíg le nem zárul az ellenőrzés.
Az ITM SM vezetősége felhívja az érintettek figyelmét arra, hogy a koronavírus-járvány terjedésének lassítása, illetve a hatékonyabb munkavégzés érdekében petícióikat az itmsatumare@itmsatumare.ro e-mail-címre küldjék, vagy töltsék ki a www.itmsatumare.ro honlapon megtalálható online formanyomtatványt. AZ ITM SM vezetősége azt javasolja mind a munkaadóknak, mind a munkavállalóknak, hogy keressék a www.itmsatumare.ro honlapon a hasznos információkat a távmunkáról, a romániai munkavállalók külföldön történő alkalmazásáról, a külföldi állásokat közvetítő cégek lajstromáról és a REVISAL 6.0.8. informatikai rendszer használatáról.

 

4,9 millió lejre bírságoltak a hatóságok a hétvégén az óvintézkedések megszegése miatt
Az elmúlt hétvégén országszerte közel 21.000 bírságot róttak ki a hatóságok összesen 4,9 millió lej értékben a SARS-CoV-2 vírus terjedésének megfékezését célzó óvintézkedések áthágása miatt, jelentette ki hétfőn Lucian Bode belügyminiszter.
Feljelentést tett a miniszterelnök ellenőrző testülete a legfőbb ügyészségnél
Feljelentést tett pénteken a miniszterelnök ellenőrző testülete a legfőbb ügyészségnél az oltások elektronikus jegyzékéhez (RENV) való hozzáféréssel kapcsolatban, miután vizsgálatot folytatott az ügyben az egészségügyi minisztériumnál, valamint az oltási platform kezelésében illetékes intézményeknél.
Ellenőrzés az építkezéseken
Az építkezéseken történt tavaly országosan a legtöbb munkabeleset, tájékoztat az ITM, emiatt idén átfogó ellenőrzési kampányt hirdet az ágazatban a munkaügyi felügyelőség.
Cookie