×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

Fekete-tengeri földgázkitermelés

2022.05.12 - 10:31
Megosztás:
Fekete-tengeri földgázkitermelés
Évi akár tízmilliárd köbméter gázt is kitermelhetnek a Fekete-tenger mélyéről (Fotó: Pixabay)
Elfogadta a szenátus szerdán az offshore-törvény módosítását, amely a befektetők számára kedvezőbb feltételek bevezetésével utat nyithat a fekete-tengeri földgáz kitermelése előtt.

A fekete-tengeri földgázlelőhelyeket felkutató befektetők elégedetlenek voltak a 2018-ban elfogadott, az „extra bevételeket” 70 százalékig terjedő progresszív adóval sújtó hatályos jogszabállyal, ezért a feltételek megváltoztatásától tették függővé a kitermelés elkezdését. A törvény „extra bevételnek” minősített minden olyan jövedelmet, amelyhez akkor jut a kitermelő cég, ha az energiahordozót a — 2012-es árszintet tükröző — megawattóránként 45,71 lejes referenciaárnál drágábban értékesíti.
Az extra bevételre kivetett különadó mértéke 30 százaléktól indul, és megawattóránként 190 lej feletti értékesítési ár fölött éri el a legmagasabb, 70 százalékos szintet. Romániában jelenleg jóval magasabbak a gázárak. A kormány márciusi energiaár-korlátozó rendelete szerint a lakossági fogyasztóknak 2023. március 31-ig 310, míg a jogi személyeknek 370 lejt kell fizetniük minden elhasznált megawattóráért.

A szenátusban 91 szavazattal, 13 ellenében most elfogadott tervezet adózási feltételei szerint a kitermelt gázból származó jövedelem 60 százaléka a román államé lesz, 40 százaléka a befektetőké.
A jogszabály szakbizottsági vitájánVirgil Popescu energetikai miniszter rámutatott: az új jogszabály gyakorlatilag eltörli az extra bevételekre kivetett többletadót. A tárcavezető szerint a mélytengeri földgáztartalékok kitermelésének elkezdése biztosíthatja az ország gázellátását egy energetikai válság esetén, illetve „regionális energiabiztonsági szolgáltatóvá” teszi Romániát azáltal, hogy több gázt fog termelni, mint amennyire szüksége van.

2026-ban kezdődhet a kitermelés

Múlt héten a Romgaz állami gáztársaság megvásárolta az amerikai ExxonMobiltól a fekete-tengeri Neptun Deep földgázmezőben lévő 50 százalékos részesedését, és arra készül, hogy a másik 50 százalékos részesedéssel rendelkező OMV Petrommal közösen legkésőbb 2026-ra elvégzi azokat a beruházásokat, amelyek évi akár tízmilliárd köbméter gáz kitermelését teszik majd lehetővé a mélytengeri lelőhelyről.

A legígéretesebb Neptun Deep gázmezőn kívül több kisebb lelőhelyet is felfedeztek a Fekete-tenger talapzata alatt. A miniszterelnök szerint a román partokhoz közelebb lévő Midia térségből már idén nyáron elkezdi évi mintegy egymilliárd köbméternyi földgáz kitermelését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Carlyle magántőke-befektetőcsoport által alapított Black Sea Oil and Gas. A kormánykoalíció szerint a — tengeri (offshore) lelőhelyek mellett a szárazföldi (onshore) gázmezők kitermelését is szabályozó — törvény lehetővé teszi, hogy a Buzău megyei Caragele településen levő onshore mezőn is elkezdődjön 2024 elején a mély kitermelésű gáz felszínre hozatala.

Kulcsfontosságú lépés volt

Az RMDSZ közleménye szerint a törvénytervezet megteremti a szükséges feltételeket ahhoz, hogy nagyobb arányú legyen a fekete-tengeri földgázkitermelés, és a nyílt vízi gázlelőhelyeken is elindulhasson a kiaknázás.
„A mai formában elfogadott jogszabály kulcsfontosságú lépés a jelenlegi gazdasági krízis enyhítésére, hiszen ezáltal felgyorsulnak a földgázkitermelési beruházások, lehetővé válik Románia számára, hogy a kitermelt gáztartalékkal saját szükségletét fedezze, így biztosítani tudja energiafüggetlenségét, ugyanakkor hozzájárulhat a térség energiabiztonságához a gázexport tevékenységének nyomán” — nyilatkozta Turos Lóránd Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ felsőházi frakcióvezetője.
A törvénytervezet stabilitást és kiszámíthatóságot biztosít a beruházóknak. A jogszabály a kőolajkutatási, -fejlesztési, -hasznosítási tevékenységekre vonatkozó egyedi adózási rendszert módosítja. Az onshore, szárazföldi beruházások is ugyanezeknek a szabályoknak megfelelően működnének.

Antal Lóránt Hargita megyei szenátor, a szenátus Energia, Energetikai Infrastruktúra és Altalajkincsekért Felelős Bizottságának elnöke kifejtette: „Kedd délután az energiaügyi és pénzügyi bizottság többórás együttes ülésén vitattuk és szavaztuk meg az offshore-törvény tervezetét, amely a nyílt tengeri földgázkitermelés feltételeit, kereteit hivatott szabályozni. A törvény több újítást tartalmaz az eddig érvényben levő törvényhez képest, figyelembe véve a mindenkori állam érdekeit és azt, hogy a jövő generációk biztonsága érdekében kiemelten fontos az ország altalajkincseit értékesíteni. 80 és 100 milliárd köbméterre becsült földgáztartalék van a Fekete-tengerben, ezen törvény megszavazásával megnyitottuk az utat a kitermelés felé, ami azt jelenti, hogy az első molekula gáz 2026-ban kerülhet a felszínre.”
Az új offshore-törvény hatálybalépéséhez a képviselőház jóváhagyása is szükséges. MTI

Cookie