×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Fejlődik és szépül Mezőterem

2021.10.22 - 17:07
Megosztás:
Fejlődik és szépül Mezőterem
Az elmúlt évek során jelentős fejlődésen ment át Mezőterem község. Tar Miklós polgármester újabb és újabb fejlesztési tervekkel áll elő, és keresi azokra a finanszírozási forrásokat.

Tar Miklós, Mezőterem község polgármestere jelentős megvalósításnak tartja, hogy helyi források felhasználásával sikerült felújítani a községházát. Az egyre rosszabb állapotba került épületben egykoron iskola működött, amióta pedig polgármesteri hivatalként használják, nem igazán végeztek rajta jelentősebb javítási munkálatokat. Az elmúlt időszakban lecserélték a tetőszerkezetet, szigetelték a falakat stb., az épület mellé építettek egy parkolót a különböző gépeknek, az épület előtt egy parkot hoztak létre, mellette pedig egy gépjárműparkolót.
Mezőteremen tizenhárom kilométer hosszan építették ki eddig az ivóvízhálózatot, és hamarosan elkezdődik a szennyvízhálózat kiépítése is. Ezt megelőzően Mezőterem és Gencs között elhelyezik az ivóvízvezetéket. A víz Nagykárolyból érkezik a fővezetéken Mezőteremre, innen szivattyúzzák tovább Gencsre.
A polgármester elmondta, hogy mielőbb szeretnék befejezni a víz- és csatornahálózat elhelyezését, mert csak ezt követően lehet elkezdeni a járdaépítést, valamint az utcák és a házak közötti rész rendbetételét. Ott, ahol nem szükséges a területet felásni, eddig már több mint ezer árvácskapalántát ültettek ki.
Tar Miklós úgy gondolja, szükség van a község fejlesztésére, hiszen van remény a megmaradásra. Jelenleg csak a községközpontban működik iskola, a vezendi és a porteleki gyerekeket iskolabusz szállítja, ami három fuvart tesz meg reggel és délután. A szülők megértették, hogy fontos a központosítás, mert így több pénzt lehet juttatni iskolafejlesztésre, és szakképzett pedagógusokat lehet alkalmazni.
A további célok között szerepel a munkahelyteremtés. Jelenleg csak a mezőgazdasági társulásoknál lehet munkát vállalni, és ott is egyre kevesebb embert foglalkoztatnak, ugyanis a vállalkozók inkább olyan gépeket vásárolnak, melyek több ember munkáját is elvégzik. A polgármester azt szeretné, ha több helyi lakos kezdene el vállalkozni, és ily módon biztosítaná családja és még néhány személy számára a megélhetést. Kialakulóban van egy ipari park, ahol már bérelnek cégek helyet, ezek remélhetőleg munkahelyeket is fognak teremteni. Jelenleg még nagyon sokan ingáznak Nagykárolyba és Szatmárnémetibe dolgozni.
Mezőterem önkormányzata újabb terveket készít: ilyen az iskola hőszigetelése és központi fűtéssel való ellátása, a közvilágítás modernizálása és a községszépítés.
Vezenden üresen maradt az iskolaépület, Porteleken pedig az óvodaépület, az ingatlanokat szeretnék átalakítani napközi idősotthonná, ugyanis egyre több a magára maradó idős ember. Sajnos ezek fenntartását az önkormányzat nem tudja egyedül felvállalni, mondja a polgármester.

Elek György

 

Kicsi kövecskékből gyémántot csiszolni
Szatmár megye több mint 230 „kicsi kövecskéje”, egri, kaplonyi, csomaközi és mezőteremi óvodások vehették birtokukba az Ovi-Sport Pályát, amely nem csak egy műfüves sportpálya, hanem komplex jellegének köszönhetően speciális fejlesztő játékokra is alkalmas.
Oszlopnak hajtott, jogsi nélkül maradt
Pénteken este, nem sokkal 21 óra után Mezőteremről riasztották a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőséget.
Akadozik a szelektív szemétgyűjtés
„Nem vagyok elégedetlen, de az erőfeszítések ellenére sem a várt ütemben halad a szelektív szemétgyűjtés Mezőteremen” — nyilatkozta megkeresésünkre Tar Miklós, a község polgármestere.
Cookie