×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
4 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Fejlesztésekkel tartaná szülőföldjükön a romániai magyarokat az RMDSZ Önkormányzati Konferenciája

2021.09.17 - 12:47
Megosztás:
Fejlesztésekkel tartaná szülőföldjükön a romániai magyarokat az RMDSZ Önkormányzati Konferenciája
Fejlesztésekkel tartaná szülőföldjükön a romániai magyarokat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Önkormányzati Konferenciája.

A csaknem 200 önkormányzati vezetőt tömörítő testület csütörtökön, egy nappal az RMDSZ kongresszusa előtt ülésezett Marosvásárhelyen. Az ülés zárónyilatkozatát az RMDSZ közölte honlapján.

A testület megállapította, hogy az elmúlt évek kivándorlási hullámai, a születésszám csökkenése és a világjárvány okozta egzisztenciális bizonytalanság drasztikus romániai népességfogyás perspektíváját vetíti előre. Mindezek erősen veszélyeztetik az ország gazdasági helyzetét, a társadalombiztosítási rendszer fenntarthatóságát, illetve a magyar közösség megmaradását szülőföldjén.

„A romániai magyarok számára kitörési lehetőséget jelenthet az RMDSZ családpolitikai törvénycsomagja: a magukra hagyott önkormányzatok teherviselésében a mindenkori kormánynak is osztoznia kell, illetve olyan új eszközöket kell biztosítania, amelyek révén az önkormányzatok nemcsak segíthetik a családokat, de inspiráló, biztonságos közeget teremthetnek számukra. Vállaljuk, hogy élni fogunk minden törvény adta és fejlesztési lehetőséggel - a helyreállítási alaptól egyéb országos és uniós forrásokig -, amely a romániai magyarokat arra ösztönözheti, hogy itthon alapítsanak családot, itthon építsenek otthont, itthon vállaljanak gyermeket!" - áll a zárónyilatkozatban.

Az önkormányzati vezetők hangsúlyozták, hogy a digitalizációra és innovációra támaszkodó hatékony intézményszervezést tekintik a legfontosabb eszköznek céljaik elérésében. Ezért aktívan részt kívánnak venni az RMDSZ által szervezett Bernády György Önkormányzati Akadémia képzés- és mentorprogramjában.

MTI

Kelemen: Cioloşnak nem sikerült helyreállítania a minimális bizalmat, ami lehetővé tette volna a koalíció újraalakítását
Dacian Cioloş miniszterelnök-jelöltnek nem sikerült helyreállítania azt a minimális bizalmat, ami lehetővé tette volna a PNL-USR-RMDSZ-koalíció újraalakítását - jelentette ki pénteken Kelemen Hunor.
Az RMDSZ részéről Kelemen Hunor vesz részt a kijelölt miniszterelnökkel folytatandó egyeztetésen
Az RMDSZ-t Kelemen Hunor szövetségi elnök képviseli a Dacian Cioloş kijelölt kormányfő által kezdeményezett egyeztetésen - jelentette be kedd este az alakulat képviselőházi frakcióvezetője.
Csoma Botond: az RMDSZ számára meglehetősen nehéz lesz támogatni egy Cioloş által vezetett kormányt
Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője úgy nyilatkozott hétfő este, hogy az általa képviselt politikai alakulat számára 'meglehetősen nehéz lesz' elfogadni egy Dacian Cioloş vezette kormányt.
Cookie