×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Fejlesztések zajlottak a dobrai iskolában

2022.01.13 - 16:40
Megosztás:
Fejlesztések zajlottak a dobrai iskolában
Fotók: Magánarchívum
A dobrai Györfi Endre Általános Iskolában több fejlesztés is zajlott: sikerült felújítani az iskola fűtésrendszerét, korszerű térfigyelő rendszert szereltek fel az épületre, újszerű iskolapadokat kaptak, s a futballpálya éjszakai megvilágítása is megoldódott.

Az elmúlt időszak kiszámíthatatlansága ellenére az oktatási intézmények igyekeznek fejlesztéseket végrehajtani, jobb felszereléseket biztosítani, biztonságosabbá tenni az iskolákat, óvodákat, s természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy jelenléti oktatásban taníthassanak. Nincs ez másként a dobrai Györfi Endre Általános Iskolában sem, ahol a tantestület tagjainak 66,67 százaléka van beoltva, ezt az oltottsági arányt már november végére elérték, azonban a megyei tanfelügyelőség honlapján nem frissítették megfelelően az adatokat, így több oktatási intézmény is alacsony oltottsági aránnyal volt feltüntetve, miközben a munkatársak immunizálása már megtörtént.

Suhó Zoltán, a dobrai iskola igazgatója elmondta, hogy az intézmény fűtésrendszerét sikerült felújítaniuk, melyre 40 ezer lejt fordítottak. Ebből az összegből vásároltak egy 1500 literes hőtároló tartályt, új keverőpumpát, új vezetékek kerültek az iskolába, s a kazánházat is felújították. A központi fűtés tehát jól működik az iskola két épületében, míg az óvodaépületet új cserépkályhákkal fűtik. Megtudtuk, hogy a dobrai oktatási intézmények fűtése meg van oldva, tavaszig nem lesz gond, hiszen elegendő tűzifával rendelkeznek. „Nagy lépést tettünk a saját és a gyerekek biztonsága érdekében, hiszen az oktatási intézményeinkre 12 kültéri kamerát és riasztóberendezést szereltünk fel a legmodernebb technika szerint, ugyanakkor a főépületre kaputelefonos beléptetőrendszer lett kihelyezve. Ezen munkálatok közel 32 ezer lejbe kerültek. A munkálatokra Szopor község önkormányzata adta a finanszírozást. Ezenkívül az iskola futballpályája éjszakai megvilágítást kapott, az önkormányzat saját költségén 4 reflektort szereltetett fel, így szükség esetén sötétedés után is tudunk a pályán játszani.

hirek/2022/januar/13/dobra3.jpg

Erre leginkább akkor van szükség, mikor hazajönnek a külföldön dolgozó fiatalok” — mondta Suhó Zoltán, aki arról is beszámolt, hogy a szatmárnémeti Lucian Blaga Általános Iskolától két osztályra való, 26 darab, újszerű állapotban levő bútorzatot kaptak, melyek az informatikalabor felszerelését képezik. A labor bővítésére szeretnének 15–20 laptopot is beszerezni, erre az önkormányzattól kérnek majd támogatást, és bíznak benne, hogy a kidolgozás alatt levő idei költségvetésbe belefoglalják majd ezt a tételt is.

hirek/2022/januar/13/dobra1.jpg

Erős évfolyam végzett

A dobrai iskolában jelenleg 124 gyerek tanul az óvodásoktól a nyolcadikosokig bezárólag. A beiskolázási terv szerint a következő tanévben is két óvodai csoport, 3 elemi és 3 gimnáziumi osztály működését hagyják jóvá; vannak szimultán osztályok is, mivel kevés a gyerek. Suhó Zoltán elmondta, hogy az online oktatás nem könnyű sem pedagógusoknak, sem gyerekeknek, sem a szülőknek, de most is van olyan gyerek, aki betegség miatt hiányzik, s nekik is be kell pótolniuk az elmaradt tananyagot. Ennek egyik módja az, hogy a feladatokat, leckét a pedagógusok közzéteszik az osztályok saját csoportjaiban, így aki akar, az tud tanulni. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy az előző tanévben a képességvizsgára jelentkező gyerekek 86 százaléka sikeresen vizsgázott, a községközponti iskolától is jobb eredményt érve el, s a gyerekek közül többen a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban vagy a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban folytatják tanulmányaikat a sikeres felvételit követően. Büszkeséggel mesélt arról is az igazgató, hogy a roma gyerekek közül többen is igyekeznek, írnak, olvasnak, számolnak, nincs gond a viselkedésükkel sem, jó közepes eredményeket érnek el, de most például mindenki meglepetésére egyik roma diákjuk 9-es jegyet kapott a román félévijére. „Úgy látom, hogy hozzáállás kérdése az, hogy ki milyen tanulmányi eredményt ér el. A roma gyerekek többsége igyekszik, támogatják őket szüleik is. A tavaly végzett nyolcadikos generáció jó volt, tanultak és húzták egymást a diákok a jobb eredmény elérése érdekében” — fogalmazott Suhó Zoltán. Elárulta azt is, hogy szeptemberben, a tanévkezdéskor még nem volt minden meghirdetett pedagógusi állás betöltve, nehéz 2–3 órára tanárt találni, de sikerült ezt is megoldaniuk, egy dobrai fiatalember vállalta a pedagógusi állást, és egyáltalán nincs könnyű helyzetben, hiszen 3–4 tantárgyat is tanít, de eddig jól helytállt. A meghirdetett romántanári és tanítónői állást pedig versenyvizsgával foglalták el a jelentkezők. Suhó Zoltán végezetül arról is beszámolt, hogy Dobrán eddig egyetlen gyereknek sem lett pozitív a nyáltesztje, a tesztelést az óvodásoknak az óvónők végezték el, az iskolásoknak pedig a szülők segítettek otthon.

Sógor Beáta

 

Pillangók: osztályújságot adtak ki a rákóczisok
Pillangók címmel kétnyelvű osztályújságot készített a Rákóczi Ferenc Általános Iskola III. A és III. C osztálya, tanítóik, Erdei Delia Nadia és Török Enikő Andrea, valamint az iskola titkára, Bot Janeta Oana irányításával.
Tragikus halál Dobrán
Tragikus körülmények között vesztette életét egy 64 éves férfi Dobrán, akit egy lakóház mögötti kis tóban találtak meg.
Egy hét zene és képzőművészet…
Harmadik nekifutásra, november 11-től végre sikerült lebonyolítani A zene összeköt — XIII. Hám Zenei Versenyt, a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum házi zenei versenyét, melyet a G. M. Zamfirescu Művelődési Központ támogatásával, ezúttal online felületen rendeztünk meg.
Cookie