×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Szatmárnémeti

Fakitermelés: nagyon nehéz munkakörülmények és fokozott balesetveszély

2022.09.21 - 07:39
Megosztás:
Fakitermelés: nagyon nehéz munkakörülmények és fokozott balesetveszély
Szatmár megyében négy büntetést rótt ki két fakitermelő cégre a munkaügyi felügyelőség (Fotó: forestmania)ro
Az erdészeti és fakitermelési ágazatban végzett tevékenységek során a dolgozók gyakran szembesülnek kedvezőtlen és nehéz munkakörülményekkel, illetve halálos vagy nagyon súlyos következményekkel járó balesetek kockázati tényezőivel.

A Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség az idei év folyamán a fakitermelési területeken folytat különféle ellenőrzéseket a munkahelyi biztonság és egészségvédelem jogszabályi előírásainak betartása érdekében. Vizsgálódásaik során főleg a munkaeszközök és a kiaknázási technológiák, ezen belül a faanyag erdei utakon történő technológiai szállítását ellenőrzi.
A 2018-2021 közötti, országos szinten nyilvántartott munkabalesetek dinamikájának elemzéséből kiderült, hogy ezeken a tevékenységi területeken nemcsak a munkabalesetek száma maradt magas szinten, hanem az évek során jelentős növekedésnek is indult. Ebből kifolyólag Romániában az említett időszakban több mint 353 ilyen munkabalesetet regisztráltak, amelyek közül sajnálatos módon 67 emberéletet is követelt. Ugyanebben az időszakban megyénkben egy átmeneti keresőképtelenséggel járó munkabaleset történt.
Az ellenőrzési intézkedések célja egyébként többek között azon negatív társadalmi és gazdasági következmények mérséklése, amelyek a fakitermelési tevékenységet, valamint az erdei utakon való technológiai faanyagszállítást végző munkáltatók által be nem tartott szabályok miatt adódnak. 
Emellett az ellenőrzések során arra is törekednek, hogy növeljék az erdészeti tevékenységgel foglalkozó munkáltatók és munkavállalók tudatosságát a munkahelyi egészségvédelemre és biztonságra vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartására azért, hogy a jövőben minél inkább megelőzhetőek legyenek az erdészeti munkabalesetek.

Két szakaszban zajlik

Mint kiderült, az ellenőrzések az egész év folyamán, két szakaszban zajlanak. Az első szakaszra 2022 harmadik negyedévében került sor, górcső alá pedig a speciális körülmények között dolgozó cégeket vették a munkaügyisek, így az ellenőrzések során főképp a ritkító vágásokat, higiéniai vágásokat, vetőmag védelmét célzó korlátozásokkal járó dugványozást, váratlan csapadékok hasznosítását végző cégeknek szenteltek nagyobb figyelmet.
A második szakaszt az év negyedik negyedévében fogják végrehajtani, amikor a fakitermelési tevékenységek maximális szinten zajlanak.
A munkaügyi felügyelőség az első szakaszában lefolytatott ellenőrzések során két kereskedelmi társaság esetében négy büntetést rótt ki, és felszólította az érintetteket, hogy pótolják az észlelt hiányosságokat.

Szabó Beatrix 
 

Szakszervezet: 415 alkalmazottjától válik meg a Romsilva, bár tavaly a vártnál nagyobb profitja volt
Nem mond le leépítési tervéről a környezetvédelmi minisztérium és a Romsilva vezetősége, 415 alkalmazottjától válik meg az országos erdőgazdálkodási társaság - számolt be hétfőn a Silva Erdészeti Szakszervezeti Szövetség.
Törlesztette az erdőtulajdonosok felé felhalmozott tartozásait a környezetvédelmi minisztérium
Törlesztette a védett erdők tulajdonosai felé 2019-ben és 2020-ban felhalmozott tartozásait a Környezetvédelmi Vízügyi és Erdészeti Minisztérium - közölte honlapján a tárca.
Fenyővásár gond nélkül
A korábbi években terhet hárítottak a vásárlókra is a román hatóságok fenyőfavásárlásnál is, hol füljelző számot, hol hidegbillogot kellett figyelnie annak, aki szabályosan akart vásárolni.
Cookie