×
2024. 04 24.
Szerda
György
11 °C
közepes eső
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.26 RON
Belföld

Fair play vs. ellenérdek

2016.06.15 - 10:25
Megosztás:
Fair play vs. ellenérdek

A MTVA vezetői minden követ megmozgattak, a romániai magyarság mégsem nézheti anyanyelvén az M4-en az Európa-bajnokságot. A közmédia UEFA engedélyére a román és a szlovák fél nemet mondott. Aktuális beszélgetés Kobza Miklóssal, az MTVA sajtófőnökével.

— Az MTVA elintézte UEFA-nál, hogy az M4-en a határon túl is sugározhassa a labdarúgó Eb mérkőzéseit. Erőfeszítéseit a román és a szlovák fél viszont megakadályozta.

— Valóban, mindent megtettünk, hogy a labdarúgó Eb — legalább magyar vonatkozású — mérkőzéseit átsugározhassuk a határokon túlra. Az UEFA elfogadta érveinket, tehát engedélyezte, de a szlovák és a román fél az utolsó pillanatban szembefordult, és megtagadta az együttműködést. A geoblokk feloldásához északi szomszédunknál a szlovák közmédia nem járult hozzá, Romániában pedig az üzleti érdek írta felül a magyar sugárzást. Romániában — miután a román közmédia padlóra került — a Deutsche Telekom leányvállalatához kerültek a sportjogok.

— A műsor kódolását át lehet-e hárítani a szolgáltatókra?

— Az MTVA kötelessége, hogy ha a szerződése alapján kódolnia kell, akkor azt végezze is el. Mi azonban mindent megtettünk azért, hogy az Eb magyar meccseit ne kelljen kódolnunk, és ezt el is értük az UEFA-nál. Ráadásul, korábban abba is jelentős energiát fektettünk, hogy határon túli kábelterjesztéssel elérhetőek legyenek a magyar közszolgálati adók. Ezt a munkát döntötte romba az üzleti és a politikai érdek.

— A vasárnapi Forma-1-es futamot a külhoniak gond nélkül nézhették a Dunán, ez a megoldás reményt kelt-e a jövőre nézve, avagy csak kivételes esetnek tartja?

— A hétvégén a Forma-1 adása műsorváltozás miatt került a Dunára, hiszen annak fő helye az M4. A sportadón viszont párhuzamosan Eb-meccsek voltak.

— Romániában vannak olyan települések, ahol éppen a szlovák köztelevízió által sugárzott Eb-mérkőzéseket nézik. Rájuk nem vonatkozik a kódolás?

— Nincs információnk arról, hogy a szlovákoknak milyen megállapodása van a románokkal, vagy éppen az UEFA-val. Alapesetben elmondhatjuk viszont, hogy amennyiben nincs semmilyen szerződés egymás között, vagy az UEFA-val, akkor a szlovák közmédia vagy véletlen, vagy tudatos, de mindenképpen súlyos jogsértést követ el azzal, hogy jogvédett tartalmat átsugároz Románia területére.

— Amennyiben az MTVA birtokolja az adott műsorok kizárólagos tévés jogait, a Magyarország területén fogható külföldi adások ellen önök emeltek-e valaha kifogást?

— Az MTVA tiszteletben tartja a magyarországi nemzeti kisebbségek jogait. Ezért szemet hunyunk afelett, ha román, szerb vagy szlovák anyanyelvű műsorfolyamot kívánnak elérhetővé tenni Magyarország területén, hogy azt a magyar nemzeti kisebbségek a saját anyanyelvükön élvezhessék. Mi ezt a kisebbségi politikát tekintjük európai követendő magatartásnak.

— Túlzás azt állítani, hogy kimondottan a magyar nyelvű adássugárzás zavarja a két szomszédos ország tévétársaságait?

— Sajnos az állítás nem áll messze a valóságtól, mindezek mellett valószínű, hogy a háttérben komoly üzleti érdekek is rejlenek.

— Jelenleg a Mediaklikk.hu oldalon követhetők online az MTVA csatornái, böngészőbe telepített appok segítségével kikerülhető a kódolás. A stream azonban akadozik, lehet ezen segíteni?

— Mivel kérdése egy jogkövető magatartás megkerülésére vonatkozik, kérem, engedje meg, hogy erre a kérdésére ne válaszoljak…