×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Sport

Ezüstérmet szerzett a román evezős páros

2021.07.29 - 12:19
Megosztás:
Ezüstérmet szerzett a román evezős páros
Harmadik érmét szerezte meg Románia evezős csapata a tokiói olimpián, miután csütörtökön a második helyen zárt a férfi kettesek fináléjába a Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă páros.

A versenyszámot a horvát Sinkovic fivérek nyerték meg. Martin és Valent a londoni olimpián négypárban voltak ezüstérmesek, öt éve Rióban pedig kétpárban már aranyérmet szereztek. Azt követően hajót váltott a testvérpár, és a sikerek kettesben sem maradtak el: a tokiói olimpiára világbajnoki és Európa-bajnoki címvédőként érkeztek Sinkovicék, ebben a számban az ötkarikás aranyérem már a nyolcadik dobogós helyezésük volt világversenyen, és ezeken hatodszor állhattak annak tetejére.
Csütörtökön a favorit egység magabiztos versenyzéssel nyert, és verte vissza az ezüstérmes román hajó támadásait, több mint egy másodperces előnnyel győztek. 
Viszont Cozmiuc és Tudosă is óriásit mentek. Egy gyenge rajt után, az első 500 méteren még utolsók voltak, amikor magasabb sebességi fokozatra kapcsoltak, és az utolsó kilométeren már a második helyen hajóztak. A végére felzárkóztak Sinkovicék mögé, egy hajóhossznyi előnyük volt a harmadik dánok (Frederic Vystavel, Joachim Sutton) előtt, de a már nem változott a végeredmény. 
A 2018-ban vb-ezüstérmes, és 2020-ban Európa-bajnok Cozmiuc, Tudosă páros így megérdemelten állhatott a képzeletbeli dobogó második fokára, az ezüstérmeket pedig II. Albert monacói hercegtől vehették át, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként van jelen a tokiói játékokon. 
Ebben a versenyszámban legutóbb 1988-ban, Szöulban szerzett érmet Románia, akkor Dănuţ Dobre és Dragoş Neagu állhatott a dobogó második fokára. Olimpia aranyérem viszont csak egy van: 1984-ben, Los Angelesben Petru Iosub és Valer Toma nyerték a férfi kettesek fináléját.
Ugyanakkor Románia a negyedik olimpiai érmét szerezte most Tokióban: Ancuţa Bondar és Simona Radiş aranyérmet szerzett a női kormányos nélküli kettes evezős döntőjében, a Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu, Cosmin Pascari alkotta evezős csapat a férfi kormányos nélküli négypárevezős versenyben lett második. Ezüstérmet szerzett a Cozmiuc, Tudosă duó a férfi kettesek fináléjába, a harmadik ezüstérmet pedig a 37 éves párbajtőrvívó kiválóság, Ana Maria Popescu szerezte, aki az egyéni versenyben zárt a második helyen.

Pesek Attila

Kialudt az olimpiai láng Tokióban, véget értek a 32. nyári játékok
Az elmúlt 17 olimpiai nap legszebb, legemlékezetesebb jeleneteiből álló videós összeállítással, majd egy rövid tűzijátékkal kezdődött vasárnap romániai idő szerint 14 órakor a tokiói nyári játékok záró ünnepsége az Olimpiai Stadionban.
„50 milliós” magyar aranyérem
A tokiói olimpiára a korábbihoz képest jelentősen nőtt a magyar sportolók állami jutalmának összege, amely az aranyérmesek esetében 50 millió forint (690 ezer lej).
Bronzérmesek a magyar vízilabda-csapatok
A magyar női és férfi vízilabda-válogatott egyaránt bronzérmet szerzett a tokiói olimpián, így Magyarország összesen húsz éremmel zárja a tokiói nyári olimpiai játékokat.
Cookie