×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
18 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmárnémeti

EXKLUZÍV: Szinte a nulláról kezdődik a Pannónia-visszaépítés

2023.09.20 - 13:11
Megosztás:
EXKLUZÍV: Szinte a nulláról kezdődik a Pannónia-visszaépítés
Alig vannak épen maradt díszek a beltérben, építészeti archívumban keresték vissza, melyek voltak az eredeti állapotok. (A szerző felvételei)
Megkezdődött az előkészítő fázisa a szatmárnémeti Pannónia Szálló felújításának, bejutottunk szerdán az épületbe, az eredeti állapotok visszaállítása előtti helyzetet megörökítendő.

Szinte a felismerhetetlenségig el van torzítva a szatmárnémeti műemléképület belső tere, tényleg csak az óriási felülvilágító rendszer, a jellegzetes stukkók és a tükörfal összessége utal arra, hogy ez huszonöt éve még szálloda, étterem, kávézó és bálterem volt.

Beton és álmennyezetek

A pucér téglafal látszik mindenhol, kivéve ott, ahol az előző tulajdonos állagmegőrzés címén betonfalat nem emelt elé, kereszt-díszgerendák vannak átvágva a földszinten. Még több évszázados téglafal elé betonréteg volt szánva, szinte minden helyiségben ott a vasháló a falra erősítve. A kommunista időben épített álmennyezet lemállott darabjai csúfítják az első és második emelet egykori hotelszobáit, a horgok is látszanak amivel a magasságcsökkentő elemeket a régi plafonokra erősítették.

hirek/2023/szeptember/20230920-pnnn-dc/img-6338.JPG
Manole mester tákolásai

Nagyon sok helyen vannak a díszgerendák megtámasztva, hogy ne rogyjanak tovább, a régi padozatig vannak lecsupaszítva az emeletek járószintjei, szinte látszik felülről az annak idején alkalmazott vonatsín-szerű fémgerendákkal megerősített, téglaboltozatos emeletközi aljzat. Régi, díszes keresztgerenda van átvágva a felfelé futó újkori betonoszlop miatt, a tágas előtérből két régi oszlop is ki lett véve, a térhatást betonból öntött plafon fojtja el.
Az ablakok nagy része préselt falapokkal van berakva, de van amelyik csak nejlonnal van védve az eső ellen. A maga idején csodaszámba menő, motorokkal nyitott és zárt felülvilágító rendszer üveglapjai töröttek, állítólag ezek között még sok az eredeti, ott voltak már akkor is, amikor a nagyközönség előtt az épületet 1902-ben megnyitották.

hirek/2023/szeptember/20230920-pnnn-dc/img-6363.JPG
Az állagmentő bádogtető

Az épület belül teljesen száraz, nincs sehol beázás, nem áll a víz sehol, mint állt az előző tulajdonos idején. Kulcsfontosságú volt az épület állagának megmentésében a világító-tető fölé 2015-ben ácsolt egyszerű, de nagyszerű bádoglemezből készült tető — ha az nincs, ma nem a pucér falaknál kezdődne a rehabilitáció, hanem a talajszintről, ugyanis minden szétmállott volna az épületben.

Princz Csaba
MÉG TÖBB FOTÓ A KÉPGALÉRIÁBAN!

SZÓLJON  HOZZÁ FACEBOOKON! 

 

Az új Pannónia látványterve a molinón
Újabb álcát kapott a felújítás alatt álló egykori szatmárnémeti Pannónia szálló, remélhetőleg ez lesz az utolsó homlokzat-takaró és ha ez lekerül már az eredeti arcát mutatja majd a történelmi főtér felé a patinás épület.
Új épületszárny a Brâncoveanu iskolának
A polgármesteri hivatal 8 millió lejt fordít a Constantin Brâncoveanu Általános Iskola új épületszárnyának megépítésére. Tizeneggyel bővül a tantermek száma.
Főtérátadás, részleges autós közlekedés: márciusban
Nem sikerült most év elején megnyitni a forgalom előtt a szatmárnémeti régi főtér déli szeletét. Márciustól lesz ezen a részen autós közlekedés, márciusban lesz átadva a teljes beruházás is.