×
2021. 03 05.
Péntek
Adorján, Adrián
6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.34 RON
Külföld

Európának és az Egyesült Államoknak össze kell fognia az éghajlatváltozás elleni küzdelemben

2021.02.20 - 11:36
Megosztás:
Európának és az Egyesült Államoknak össze kell fognia az éghajlatváltozás elleni küzdelemben
Az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak össze kell fognia az éghajlatváltozás elleni küzdelemben - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke pénteken a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia online fórumán.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta, biztos abban, hogy az unió által 2050-ig elérni kívánt nulla károsanyag-kibocsátás megvalósítása iránti közös transzatlanti elkötelezettség új globális mércévé tenné a klímasemlegességet.
    Az éghajlatváltozás elleni sikeres globális küzdelemhez másokra is szükség van. Minden országnak meg kell felelni az ambícióknak Dél-Koreától Japánig, Dél-Afrikától Kínáig - mondta.
    A bizottsági elnök arról is beszélt, hogy az uniónak és az Egyesült Államoknak létre kell hozniuk a digitális piac új keretrendszerét, hogy korlátozzák a nagy technológiai vállalatok világszintű befolyását.
    "Együtt létrehozhatnánk egy digitális gazdaságra vonatkozó új, világszerte érvényes szabálykönyvet, amely az értékeinken, az emberi jogokon, a pluralizmuson, a befogadáson és a magánélet védelmén alapulna" - fogalmazott.
    Véleménye szerint biztosítani kell, hogy ami a valós világban törvényellenes, az az online világban is illegális legyen. Világos követelményekre van szükség, az internetes cégeknek pedig vállalniuk kell a felelősséget az általuk terjesztett, népszerűsített és az eltávolított tartalmakért is. Nem hagyható a demokráciáira hatást gyakorló döntéseket emberi felügyelet nélkül működő számítógépes programokra vagy a Szilícium-völgy tanácstermeiben ülőkre - tette hozzá von der Leyen.
    Charles Michel, az Európai Unió tagországainak vezetőit tömörítő Tanács elnöke beszédében hangsúlyozta, az elmúlt hetvenöt évben Európa és az Egyesült Államok kapcsolata képezte a szabályokon alapuló nemzetközi rend gerincét. Ezt a partnerséget számos pillér támasztja alá, egyebek mellett a NATO jelentette biztonsági és védelmi szövetség, valamint az erős gazdasági együttműködés. Kijelentette, a jelenlegi, kihívásokkal teli időszak elengedhetetlenné teszi a transzatlanti szövetség megerősítését egy új paktum létrehozásával, amelynek az emberi méltóság, a demokrácia, a szabadság és a jogállamiság alkotják a saroköveit.
    "Erős partnerséghez erős partnerekre van szükség. Erősíteni kell stratégiai cselekvőképességünket közös értékeinkért, a nagyobb jólétért és a biztonságért" - tette hozzá az Európai Tanács elnöke.
    Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a fórumon elmondott beszédében arra figyelmeztetett, hogy a NATO szövetséges országainak és partnereiknek szorosabb kapcsolatot kell kialakítaniuk egymással, mivel Kína erősödésének következményei vannak a transzatlanti biztonságra, a szövetségesek jólétére és életmódjukra egyaránt.
    "A NATO-nak el kell mélyítenie kapcsolatait olyan szoros partnerekkel, mint Ausztrália és Japán, és új partnereket kell szereznie szerte a világon" - fogalmazott.
    Kijelentette: úgy Kína, mint Oroszország a nemzetközi rend ellen küzdenek, megpróbálják átírni a szabályokat saját érdekeik szerint. Európának és Észak-Amerikának meg kell védenie a nemzetközi szabályokon alapuló rendet, amelyet a tekintélyelvű hatalmak megkérdőjeleznek.
    "Csak összehangolt cselekvéssel ösztönözhetünk másokat a szabályok betartására. Most történelmi lehetőségünk van egy erősebb szövetség felépítésére, a bizalom visszaszerzésére és egységünk megszilárdítására" - hangsúlyozta a NATO-főtitkár.

 

Az Európai Unió antiszemitizmus elleni stratégiát készít
Az Európai Bizottság az antiszemitizmus elleni küzdelem jegyében és az európai zsidó élet előmozdítása érdekében stratégiát dolgoz ki ebben az évben, ezzel támogatni kívánja az európai uniós tagországok tevékenységét az említett területeken - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.
Az EU vezetői aláírták a brit-uniós kereskedelmi és egyéb kapcsolatok feltételeit rögzítő megállapodást
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke ünnepélyes keretek között szerda reggel aláírta az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeni kétoldalú kereskedelmi és egyéb kapcsolatok feltételeit rögzítő megállapodást.
A tárgyalások folytatásáról állapodott meg a brit kormányfő és az Európai Bizottság elnöke
Az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó, a jelentős nézetkülönbségek miatt felfüggesztett tárgyalások folytatásáról állapodott meg szombaton Boris Johnson brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.
Cookie