×
2021. 05 16.
Vasárnap
Mózes, Botond
10 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.07 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Európai Babahordozási Hét kezdődött

2021.05.04 - 09:00
Megosztás:
Európai Babahordozási Hét kezdődött
Fotó: Facebook/Babywearing Satu Mare
Elrajtolt az Európai Babahordozási Hét, melynek célja, hogy az európaiak együtt ünnepeljék a babahordozást a saját helyi közösségeikben. Szatmárban is működik babahordozó klub.

„Biztonságban a karjaimban” — ezzel a mottóval rajtolt el az Európai Babahordozási Hét. A koronavírus-járvány miatt csakúgy, mint tavaly, főleg online eseményekkel ünnepelnek ezen a héten: online találkozókat szerveznek, játékokat, workshopokat tartanak, mind-mind a hordozás témájának jegyében.

A babák a folyamatos testkontaktustól és a lágy mozgástól érzik magukat biztonságban, ez nyugtatja meg őket, amikor feszültek. A szülők pedig ösztönösen tudják, milyen gyorsan és milyen ritmusban mozogjanak, amikor a gyermekük ringatásra és megnyugtatásra vágyik. Minden szülő hordozza a babáját: vannak szülők, akik karban hordoznak, mások használnak hozzá eszközt — kendőt vagy hordozót. A lényeg ugyanaz: szeretnének összebújni a gyermekükkel, és biztonságot nyújtani neki.

A babahordozás egyébként az emberiséggel egyidős gondozási forma: már az ősemberek is gyakorolták, akik állatbőrből hasított hordozóeszközeikben, csípőjükön vagy hátukon hordozták utódaikat, a firenzei reneszánsz festő, Giotto di Bondone a kisded Jézust is anyjára kötve ábrázolja.

Néhány éve még sokan megfordultak Szatmárnémeti utcáin, ha egy „hurcibabát” láttak, mára azonban megszokottá vált, hogy egyre több anyuka hordozza színes kendőben vagy egyéb csatos hordozóeszközben gyermekét. 2013-ban indult el ugyanis a Babywearing Satu Mare csoport a népszerű közösségi oldalon, a Facebookon, akkor még négy anyukával, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak egymásnak a babahordozás terén, azóta pedig a folyamatosan bővülő klubnak és a babahordozó-tárház állandóan bővülő, jelképes összegért kikölcsönözhető babahordozó eszközeinek köszönhetően több száz anyuka és baba kipróbálhatta a hordozást, megtapasztalhatta annak örömeit. Azok a szülők, akik kipróbálták már a babahordozást, egyöntetűen állítják: a „hurcizás” a kicsinek és hordozójának egyaránt öröm. Amellett, hogy a szülőnek „szabad” marad a keze, így sokkal könnyebben el lehet látni a ház körüli teendőket, el lehet szaladni egy gyors vásárlásra vagy akár a postára, a piciknek megadja azt a testkontaktust, közelséget és biztonságot, amire az egészséges fejlődésükhöz szükségük van.

A szatmári babahordozó klub tagjai az elmúlt években rendszeresen megünnepelték az Európai Babahordozási Hetet, közös találkozókat, felvonulást tartottak, idén azonban a járványhelyzet miatt erre nincs lehetőség. A csoportot viszont minden érdeklődő anyuka és apuka felkeresheti, segítenek megtalálni mindenkinek a megfelelő, egészséges és kényelmes hordozóeszközt.

Bumbuluţ Krisztina

 

 

 

 

Cookie