×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Europa Nostra-díjat kapott a Vâlcea megyei Urşi falu 18. századi fatemploma

2021.09.24 - 13:26
Megosztás:
Europa Nostra-díjat kapott a Vâlcea megyei Urşi falu 18. századi fatemploma
Fotó: www.romania-actualitati.ro
Az Urşi faluban (Vâlcea megye) található, tizennyolcadik században épült, a közelmúltban restaurált fatemplom nyerte a 2021-es Europa Nostra európai örökségi nagydíjak egyikét. A restaurálási projekt ugyanakkor a közönségdíjat is elnyerte - tájékoztat az Európai Bizottság romániai képviselete.

A nagydíjak és a közönségdíj nyerteseit idén 18 európai ország 24 projektje közül választották ki. A díjakat a 2021-es európai örökségi csúcstalálkozó keretében osztották ki Velencében.

Az Urşi településen lévő, 18. században épült fatemplomot korhű anyagokkal és technikával újították fel. Az Europa Nostra díj független szakértőkből álló zsűrije a konzerválás kategóriában ítélte ennek a projektnek egyik tízezer eurós nagydíjat. A közönségdíjat körülbelül 7000, online szavazó európai polgár voksa alapján érdemelte ki a Vâlcea megyei fatemplom.

Az épület restaurálása 2009 és 2020 között zajlott, a zsűri külön kiemelte, hogy a munka példaértékű a veszélyeztetett műemlékek helyreállítási módja, a fenntarthatóság és a közösségi érzékenyítés szempontjából egyaránt.

A romániai fatemplom felújítása mellett még három projekt lett nagydíjas, egy görög-dán innovációs projekt, egy ciprusi görög-török együttműködést elősegítő kezdeményezés és egy olaszországi kiállítás, amelynek az antiszemitizmus és az intolerancia a témája.
AGERPRES

Rafila: fel sem merül, hogy kötelező legyen a templomokban a Covid-igazolvány
Nem lesz kötelező a Covid-igazolvány a templomokban és egyházi szertartásokon - erősítette meg vasárnap az egészségügyi miniszter.
Átadták az idei Prima Primissima Díjakat
Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában közönség nélkül megtartott pénteki gálaesten.
Nem kell kötelezővé tenni az oltási igazolványt a templomokban; ebben mindenki egyetért
Az illetékesek egyöntetűen egyetértenek abban, hogy nem kell kötelezővé tenni az oltási igazolványt a templomokban - jelentette ki péntek este az egészségügyi miniszter.
Cookie