×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
5 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Nagykároly

Európa-napot tartottak Nagykárolyban

2022.05.10 - 11:00
Megosztás:
Európa-napot tartottak Nagykárolyban
Diákok táncelőadása előzte meg a szabadtéri Európa-tárlat megnyitóját (Fotó: A szerző felvétele)
Idén is megünnepelték az Európa-napot Nagykárolyban — tegnap délelőtt a Román Katona Emlékműve előtti téren ünnepséget, a Károlyi-kastély fő sétánya mentén szabadtéri kiállítást rendeztek.

Május 9. alkalmából kulturális ünnepséggel és koszorúzással emlékeztek meg Nagykárolyban az Európai Unió alapjait letévő Schuman-nyilatkozatról. A város Kulturális és Sportigazgatósága, illetve a Gróf Károlyi Kulturális Idegenforgalom-népszerűsítő Központ munkatársai az ünnepség végén átvágták azt a szalagot, amellyel hivatalosan is megnyitották a kastélyparkban egész évben megtekinthető szabadtéri kiállítást. Az Európa otthonában címet viselő tárlat pannói a kontinens országait egy-egy rájuk jellemző könnyűzenei művész portréjával mutatják be. Az illető ország nemzeti lobogója és a közös európai zászló alatt található információs lapon a kiállítást megtekintők megismerhetik a kiválasztott művész fotóját, nevét, életrajzi adatait és fontosabb szakmai tevékenységét, díjait. Az érdeklődők a kifüggesztett QR-kódok beolvasásával további fontos információkhoz tudnak hozzáférni okostelefonjuk segítségével, sőt, egy kiválasztott zeneszámot is meghallgathatnak az illető művésztől.

Magyarországot Katona Klári, Romániát Dan Spătaru képviseli, de többek között Lara Fabian, Falco, Eros Ramazzotti, Enya, Tarja Turunen vagy Enrique Iglesias neve is olvasható a kifüggesztett információs táblákon. 
A szabadtéri tárlat vizuális arculatát Fastus Josef képzőművész jegyzi, és a projekt eredetileg 2013-ban indult útnak. Azóta évente más-más tematikával hívják fel a sétáló közönség figyelmét az európai kultúra sokszínűségére. V. B.

Cookie