×
2024. 04 15.
Hétfő
Anasztázia, Tas
15 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.27 RON
Belföld

Euroins botrány: „A romániaiak óriási árakat fognak fizetni az RCA-ért”

2023.03.18 - 16:13
Megosztás:
Euroins botrány: „A romániaiak óriási árakat fognak fizetni az RCA-ért”
(Fotó: playtech.ro)
„Ellenséges felvásárlásnak” minősítette az Eurohold, hogy a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) visszavonta a tulajdonukban lévő Euroins Románia biztosítótársaság működési engedélyét.

A bolgár vagyonkezelő társaság Agerpreshez eljuttatott közleménye szerint az ASF voltaképpen „elkobozta” a biztosító vagyonát, és katasztrófa-közeli állapotba sodorta a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) piacát. 'A romániaiak felháborító árakat fognak fizetni az RCA-ért, hogy finanszírozni tudják a hatóságok hozzá nem értését és a Romániai Fuvarozók és Szállítók Szövetségének szisztematikus rablását” – írta a cégcsoport.

Stabil volt az Euroins?

Az Eurohold szerint az ASF „a biztosítási piac manipulálásának előre megfontolt szándékával” hozta meg a döntését a „stabil pénzügyi helyzetű” Euroins működési engedélyének visszavonásáról. Emlékeztettek arra, hogy az elmúlt két hónapban egy tekintélyes bank, az EBRD is az Euroins részvényesévé vált, és ezzel egyidejűleg tőkeemelést is jóváhagytak, ám mindez nem szerepel a hatóság határozatának alapjául szolgáló elemzésben.

hirek/2023/marcius/euroins-botrany-a-romaniaiak-oriasi-arakat-fognak-fizetni-az-rca-ert-agerpres-ro.jpg
Kiril Boshov, az Eurohold második embere és Tanja Blatnik, az Euroins vezérigazgatója. (Fotó: Agerpres)

 Perelni fognak

A bolgár cégcsoport közölte, hogy megtámadja a bíróságon a csődeljárás elindításáról szóló döntést, amelyet önkényesnek és felelőtlennek tart. Többek között arra hivatkoznak, hogy az ASF határozata nem vette figyelembe az Euroins Románia viszontbiztosítási szerződését a csoport viszont-biztosítójával, az EIG Re-vel, és nem vette figyelembe magának a viszont-biztosítónak a pénzügyi helyzetét. Emellett szerintük a román hatóság az uniós szabályokat megszegve figyelmen kívül hagyta a bolgár pénzügyfelügyeleti hatóság (FSC) álláspontját, amelyik az EIG Re biztosító fő felügyeleti szerve.

A közlemény szerint az Eurohold vezetősége korábban többször figyelmeztetett arra, hogy „szervezett támadás” indult az Euroins Románia ellen, és az ASF alkalmazottainak támogatásával kísérletek történtek a biztosítótársaság vagyonának ellenséges felvásárlására. „Sajnos (...) ez a forgatókönyv beigazolódott...” – állapította meg a bolgár cégcsoport.

Fizetésképtelenség

Az ASF pénteken bejelentette, hogy visszavonja az Euroins Románia működési engedélyét a cég fizetésképtelenségére utaló jelek miatt. Az intézmény közleménye szerint az Euroins ellen csődeljárás indul, és a Biztosítási Garanciaalapot (FGA) nevezik ki a társaság ideiglenes vagyonfelügyelőjévé. Feladata irányítani a cég üzleti tevékenységét és meghozni a vagyona megőrzéséhez szükséges intézkedéseket. A biztosítótársaság jelenlegi vezetőségét felfüggesztik, az FGA mandátuma pedig a felszámolóbiztos kinevezéséig tart.

Hírszerkesztő