×
2020. 09 19.
Szombat
Vilhelmina
20 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.86 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.35 RON
Külföld

EU-biztos: a schengeni térség példátlan kihívásokkal néz szembe

2020.09.15 - 19:36
Megosztás:
EU-biztos: a schengeni térség példátlan kihívásokkal néz szembe
A schengeni egyezmény, az Európai Unió egyik legértékesebb vívmánya példátlan kihívással néz szembe napjainkban a koronavírus-járvány miatt — jelentette ki Didier Reynders jogérvényesülésért felelős európai uniós biztos az Európai Parlamentben a járványügyi intézkedések uniós koordinálásáról szóló plenáris vitában kedden.

A belga biztos azt mondta, hogy az egyezmény, amely a belső határőrizet megszüntetéséhez és a külső határok közös ellenőrzéséhez járult hozzá, az utóbbi években már veszélybe került a 2015-ös migrációs válság és a terrorizmus fenyegetése miatt is.

Aláhúzta: ez az állapot nem tarthat örökké, így az Európai Bizottság új migrációpolitikai javaslataiban nagy hangsúlyt fog kapni a külső határok védelme és hatékonyságuk megerősítése.
„Schengen a mozgás szabadságát és az egységes piacot jelenti, kötelességünk megvédeni ezeket az értékeket a válság alatt is” — jelentette ki.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány kitörése óta az uniós tagállamok több esetben egyoldalú és diszkrimináló korlátozásokról hoztak döntést, és ezeket egyes tagállamokban mostanában újra bevezették. Hangsúlyozta, hogy bár a határzárral kapcsolatos döntések az Unióban tagállami hatáskörbe tartoznak, minden olyan intézkedést, amely korlátozza a szabad mozgáshoz való jogot, csakis szükség esetén, arányosan és megkülönböztetésmentesen szabad alkalmazni.

MTI

Michel: a tagállamok pénzügyi alap előterjesztését sürgették 
Az Európai Unió tagországainak vezetői azzal bízták meg az Európai Bizottságot, hogy május 6-ig terjesszen elő olyan költségvetési javaslatot a 2021-2027 közötti időszakra, amely megfelelő pénzügyi alapot biztosít a koronavírus-válság sújtotta gazdaság fellendítésére - közölte az Európai Tanács elnöke Brüsszelben csütörtökön.
Cookie