×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
10 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Külföld

EU-Afrika-csúcs - Michel: Európa érdeke is a stabil, biztonságos és virágzó Afrika

2022.02.18 - 12:37
Megosztás:
EU-Afrika-csúcs - Michel: Európa érdeke is a stabil, biztonságos és virágzó Afrika
Feltétlenül szükség van egy stabil, biztonságos és virágzó Afrikára, mind az afrikaiaknak, mind az európaiaknak. E nélkül ugyanis nem lesz kiszámítható a világ és nem lesz biztonságos Európa sem - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió tagországai állam-, illetve kormányfőinek az Afrikai Unió (AU) tagállamai vezetőivel csütörtökön kezdődött kétnapos csúcstalálkozóján csütörtökön Brüsszelben.

 Charles Michel a találkozó megnyitóján elmondott beszédében hangsúlyozta: a csúcstalálkozó lehetőséget tartogat a két térség számára, hogy megújítsa stratégiai kapcsolataikat és teret nyisson a jólétnek, a stabilitásnak és a biztonságnak mind Európában, mind Afrikában. A vezetőknek el kell kötelezniük magukat a bizalom elvei, köztük az átláthatóság, az elszámoltathatóság és a hatékonyság mellett - mondta.
    Kijelentette: Európa és Afrika kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködése nem tévesztheti szem elől az egyenlő felek közötti közös érdekeket, ahogyan egyértésre van szükség az alapvető értékekről is, köztük a méltóságról, a szabadságról, a szolidaritásról és a jó kormányzásról.
    Azt mondta: a közös történelmi múlt számos emberi és gazdasági kapcsolat sikere mellett sok fájdalmat okozott a Földközi-tenger mindkét oldalán, az európai vezetők gondolkodásmódja azonban mára megváltozott. Afrikát dinamikus kontinensnek tartják, 21. századi hatalomnak, mely Európa természetes és kiváltságos partnere - hangoztatta.
    Michel kiemelte: Afrika jóléte Európának is érdeke. Az Európai Unió az afrikai jólét érdekében számos kezdeményezést indított, s ezek egyebek mellett a helyben maradás lehetőségeit kívánják megteremteni.
    "Közös érdekünk az emberkereskedelem és az illegális migráció megfelelő kezelése, valamint az emberek mobilitásának irányítása mind az afrikai kontinensen belül, mind Európa irányába a legális migrációs csatornák létrehozásával" - fogalmazott.
    Kijelentette továbbá: Afrika és Európa biztonsága egymástól függ. Az instabilitás, a kormányzási kudarcok és a puccsok veszélyeztetik a fejlődést, és további kockázatokat rejtenek magukban. Az afrikai problémák afrikai megoldásokat igényelnek, afrikaiak vezetésével. Az Afrikai Unió és a regionális szervezetek kulcsszerepet játszanak a konfliktusok megoldásában - mondta.
    "Mi európaiak készen állunk, és eltökélt szándékunk, hogy együttműködjünk az ellenállóbb biztonsági struktúra megteremtésében Afrikában" - fogalmazott Charles Michel, majd hozzátette: "ha egyesítjük erőinket, kontinenseink képesek hozzájárulni ahhoz, hogy a világ jobb, igazságosabb, ellenállóbb és fenntarthatóbb legyen.

 

MTI

Romániában dolgoznak a legtöbbet
Az elmúlt öt évben az EU-s országok közül Romániában nőtt a legnagyobb mértékben a munkával töltött órák száma. A romániaiak mellett csak a lengyelek, a horvátok és a norvégok esetében nőtt a munkaidő 2017 és 2021 között – derül ki egy OECD jelentésből.
A NATO és az EU együttműködésének stratégiai jelentőségéről beszélt Klaus Iohannis az EU-csúcson
Az Európai Unió és az Egyesült Államok partnerségének, illetve a NATO és az EU együttműködésének stratégiai jelentőségéről beszélt az Európai Tanács pénteki ülésén Klaus Iohannis — számolt be az elnöki hivatal.
EU-csúcs: a tagállamok vezetői megállapodtak az Oroszország elleni második szankciós csomagról
Az Európai Unió tagállamai állam- és kormányfői a csütörtök esti és péntek éjszakába nyúló rendkívüli csúcstalálkozójukon megállapodtak az Oroszország elleni új szankciócsomagról, amely az ország pénzügyi szektorára, az energia- és a közlekedési ágazatára, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára, és további orosz személyek szankcionálására terjed ki.
Cookie