×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
2 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Nagykároly

Eseménydús évtizedet ünnepelt a Vasile Vénig László Fotóklub

2023.11.06 - 09:07
Megosztás:
Eseménydús évtizedet ünnepelt a Vasile Vénig László Fotóklub
Sikerült visszahelyezni Nagykárolyt arra a képzeletbeli térképre, amely a város különböző kulturális vonatkozásait számon tartja — a Vasile Vénig László Fotóklub jubileumi kiállításán a klub 17 alkotójának, 73 képét láthatja a nagyközönség.

Szombat délután népes közönség vett részt azon az ünnepi eseményen, amelyen a Vasile Vénig László Fotóklub megalakulásának tízéves jubileumát ünnepelték. Fotósok és művészetkedvelők, barátok, családtagok, az alkalomra érkezett meghívottak koccintottak a klub elmúlt tíz évének apopóján a fotós szempontból biztatónak igérkező jövőre.

hirek/2023/november/2-3.webp

A kerek születésnap alkalmából több fontos eseményt is szerveztek, amelyek központi mozzanata a Point of Views 2023 elnevezésű kiállítás volt, amelyre november 4-én, szombaton került sor a Károlyi-kastély lovagtermében. (A kiállítás nyitórendezvényét megelőzően, a fotóklub tagjai pénteken megkoszorúzták a klub névadójának, Vénig Lászlónak emléktábláját, ugyanis november 3-án lett volna Laci bácsi 93 éves.)

A szombati eseményen a klub képviselői, Dragos Georgescu, Bikfalvi Zsolt és dr. Hágó Attila Nándor köszöntötték a jelenlévőket. Felidézték a klub lérejötte óta eltelt fontosabb eseményeket, rendezvényeket, beszéltek az elért eredményekről.
Az elmúlt tíz évben a sikerek mellett veszteségek is érték őket: egy preces néma főhajtással emlékeztek meg azokról a tagokról és segítőkről, akik már nincsenek közöttük.

hirek/2023/november/4.webp

“Az elmúlt tíz év igen eseménydúsra sikeredett és azt hiszem, kijelenthetjük, hogy sikerült visszahelyezni Nagykárolyt arra a képzeletbeli térképre, amely a város különböző kulturális vonatkozásait számon tartja. Büszkeséggek tölthet el mindannyiunkat, hogy egy ilyen egyesület működik városunkban, amely olyan tagokat is számlál, akik a világ különböző pontjain élve is visszatérnek hozzánk, hogy alkotásaikkal nyűgözzék le közönségüket. Nem szabad megfeledkeznünk azokról a tagokról sem, akik elindították a fotósmozgalmat Nagykárolyban. Kiemelnék néhány személyt, akik már nincsenek közöttünk, de letették névjegyüket a fotózás területén. Emlékezünk rájuk: Vénig László, Ieremi Iosif, Dobos Titusz és Enyedi Zsolt”- fogalmazott dr. Hágó Attila Nándor.

hirek/2023/november/3-1.webp

“A klub tagjainak tevékenysége szerteágazó ugyan, de arra mindig is törekedtünk, hogy segítsük, ápoljuk és teret adjunk mindazoknak a leendő tagoknak, akik munkásságukkal hozzájárulnak a klub értékeinek növeléséhez. Megpróbálunk olyan kulturális eseményeket is szervezni, amelyekre más egyesületek kevésbé fogékonyak. Megemlíteném a Keresztén Magyarok a Nagyvilágban programjait, a Reformáció 500 alkalmából szervezett eseményeket, illetve a Petőfi 200 városunkban megrendezett, a klubhoz köthető programjait.” 
A jubileumi kiállításon a klub 17 alkotójának, 73 képét láthatja a nagyközönség. Vannak közöttük, akik ezen az eseményen mutatkoznak be a közönségnek, illetve olyanok is, akik a hely szűke miatt, egy decemberi tárlaton állnak először nyilvánosság elé képeikkel. Megragadnám az alkalmat arra is, hogy biztassam és ösztönözzem a jövő fotósait, hogy lépjenek be köreinkbe, váljanak a fotóklub tagjaivá!”- mondta Bikfalvi Zsolt.
A házigazdák mellett, alkalomhoz illő beszédet mondott, Tóth István AFIAP fotóművész, az Euro Foto Art Egyesület elnöke, aki Vénig László barátjaként számtalan élményt is megosztott a hallgatósággal. Beszéde végén pedig a VVL Fotóklub vezetőinek egy emlékplakettet is átadott, egyfajta elismeréseképpen az eddig végzett munkájuknak.

hirek/2023/november/5.webp

A kiállításmegnyitó záróakkordjaként, a VVL Fotóklub képviselői elismerő és tiszteletbeli tagságot jelentő oklevelet adtak át Tóth Istvánnak, Cziker Andrásnak és Murvai Györgynek, majd hivatalosan is megnyílt a jubileumi kiállítás.

A tárlaton bemutatták a fotóklub tagjainak azon alkotásait, amelyek az elmúlt egy évben születtek, és nagyszerű pillanatokat örökítettek meg. Ugyanakkor egy fotóművészeti katalógus is kiadásra került, egyfajta visszatekintéseként az elmúlt évnek.

A kiállításon Bikfalvi Zsolt, Csomai Dávid, Farkas Alexandra, Dragos Georgescu, Marius Georgescu, dr. Hágó Attila Nándor, Kinda Botond, Oláh Annamária, Simay Zsolt, Seremi Júlia és Vágányik Marius képei mellett, Băbțan Daniel, Kaltenbacher János, Kovács Szabolcs, Poósz Alex, Ștefănuți Adrian bemutatkozó anyagait is megtekinthette a közönség.

hirek/2023/november/6.webp

A kiállítás a Romániai Fotóművészek Egyesülete, a nagyváradi Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület, valamint a Magyar Fotóművészek Világszövetségének védnöksége alatt valósult meg. A fotóklub tagjai köszönetüket fejezik ki mindazon cégeknek, magánszemélyeknek, akik hozzájárultak a klub rendezvényeinek sikeréhez. 

Tőtős Tímea

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!