×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Nagykároly

Érzések és tájak a lencsén keresztül

2022.09.22 - 11:13
Megosztás:
Érzések és tájak a lencsén keresztül
Hihetetlenül expresszív fotókat is hozott magával Reha Bilir Nagykárolyba
Számos, érzelmileg nagyon kifejező fotó is megtekinthető október 5-ig azon a tárlaton, amelyet szerda kora este nyitottak meg a Károlyi-kastélyban — Reha Bilir fotóművész számos helyen megfordult a világban és mindenütt igyekezett a helyi életérzést megörökíteni.

Reha Bilir törökországi fotóművész több mint 70 művében lehet gyönyörködni a nagykárolyi kastély emeleti körfolyosóján. A tájképek mellett igen expresszív szociálfotókat is kiállítottak. 
A megnyitón maga a művész vezette körbe az érdeklődőket és mindegyik kép előtt elmesélte annak keletkezéstörténetét. Mint mondta, számos helyen megfordult a világ legkülönbözőbb országaiban, és mindenütt igyekezett a helyi életérzést megörökíteni. „Az afrikai Beninben az emberek a voodoo vallást gyakorolják, amelynek számos, számunkra furcsa aspektusa van. Az ott élő falusiakat nagyon nehéz lencsevégre kapni, ugyanis hitük szerint a fénykép fogva tarja a lelküket, és félnek kamera elé állni” – mesélte kérdéseinkre válaszolva Bilir. Arról is beszélt, hogy ott még a fehér emberektől is félnek a gyerekek, mert úgy tartják, hogy a holtak szelleme tér vissza bennük. Amikor meglátták őket a falubeli kisgyerekek, elkezdtek sírni, mert megijedtek, és az őket kísérő helyi rendfenntartók azt ajánlották nekik, jobb, ha tovább állnak, mert a falu népe összefog, és egy emberként védelmezi a gyerekeket. „Sokszor veszélyes helyzetekbe is kerültünk, amelyeket végül sikerült megoldani, ugyanis a falu vezetőjének adott ajándékok, például egy üveg bor, megtette a kívánt hatását. Amikor a vezető engedélyével mentünk a falusiak közé, már lehetett fotózni” – részletezte a törökországi kiállító.
A fotóst felesége is mindenhova elkíséri, aki amúgy foglalkozását tekintve tanítónő és egy török általános iskola aligazgatónője, de ő is szívesen szemléli a világot a fotógép objektívén keresztül. „Ahova csak tudom, elkísérem a páromat, és én magam is szívesen használom a fényképezőgépet” – részletezte hírportálunknak Șadiye Yilmaz Bilir.

hirek/2022/szeptember/torok-tarlat-nk-4.jpg

A kiállított fotók közül több Beninben, Kínában, Vietnámban és Európa több országában készült. Emellett vannak törökországi helyszíneken megörökített életképek is, többek között a fotós szülőföldjén, amely Törökország déli részén, az ázsiai kontinensen található.
A megnyitón a kiállító művész a nagyváradi és nagykárolyi fotóklub tagjainak közös kiállítását meghívta magához Törökországba, így a partiumi látásmóddal a keletebbre élők is megismerkedhetnek majd a közeljövőben.

Végh Balázs
 

Török fotóművész tárlata a Károlyi-kastélyban
Az Euro Foto Art (AIEFA) nemzetközi fotósegyesület a Szatmár Megyei Múzeummal és a nagykárolyi Gróf Károlyi Idegenforgalmat Népszerűsítő Központtal közösen szervez fotókiállítást szeptember 21-én a Károlyi-kastélyban.
Fotókiállítás az autóbuszokon
Érdekesebbé teszi a buszokon való közlekedést a Transurban, hamarosan profi fotósok által készített városfotókból nyílik kiállítás a járműveken. Virág Botond és Florin Dobranici a kiállítók. (Szerző: Princz Csaba)
Látványos fotókiállítással zárul az idei Fotográfiai Ősz
November 13-án, szombaton egy látványosnak ígérkező fotókiállítással zárul a nagykárolyi Vasile Vénig László Fotóklub tagjai által szervezett Fotográfiai Ősz rendezvénysorozat idei kiadása.
Cookie