×
2020. 12 06.
Vasárnap
Miklós
7 °C
Derült
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.00 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Erősödik a járványhelyzet, erősödnek a szigorítások

2020.10.07 - 08:56
Megosztás:
Erősödik a járványhelyzet, erősödnek a szigorítások
A magas fertőzöttszámú településeken betilthatják az esküvőket, keresztelőket, korlátozzák a zarándoklaton való részvételt, és javasolják az otthoni munkavégzéshez való visszatérést.

A koronavírus-járvány terjedésének lassítását célzó intézkedések szigorításáról döntött az országos vészhelyzeti bizottság, mivel az elmúlt hetekben aggasztó mértékben emelkedett a friss fertőzöttek száma az országban.

Az intézkedések értelmében vesztegzárat rendelnek el azokon a településeken, ahol az elmúlt 14 nap során az ezer lakosra jutó fertőzéses esetek száma meghaladja a 3-at, és aktív fertőzési gócpontok alakulnak ki. Ezen túlmenően azokon a településeken, ahol ezer lakosra 1,5–3 közötti fertőzött jut, a helyi vészhelyzeti bizottságoknak be kell tiltaniuk a keresztelőket, esküvőket, be kell záratniuk az éttermek beltéri részeit, és távmunkát kell elrendelniük. Azokon a településeken és régiókban, ahol az ezer lakosonként regisztrált fertőzöttek száma eléri az 1,5-öt, a vészhelyzeti hatóságok azt javasolják az állami intézményeknek, hatóságoknak, valamint kereskedelmi társaságoknak, hogy fontolják meg az otthoni munkavégzés ismételt bevezetését, vagy ahol lehetséges, a munkaidő-beosztás módosítását. Ezek az intézkedések ugyanakkor kötelezőek azokon a településeken, ahol ezer főre több mint 1,5 fertőzéses eset jut — abban az esetben pedig, ha az érintettek nem veszik komolyan vagy épp nem veszik figyelembe a vészhelyzeti bizottság ajánlásait, könnyen megtörténhet, hogy az intézmények és cégek tevékenységét legkevesebb 30 napra felfüggesztik.

A vészhelyzeti bizottság ugyanakkor más településre való zarándoklattilalmat rendelt el, azaz a híveknek tilos a lakóhelyükön kívül rendezett zarándoklatokon, vallási rendezvényeken részt venniük — a rendelkezés azonnal kivívta az ortodox egyház ellenérzését, annál is inkább, mivel október 14-e, Szent Piroska napja hatalmas ünnep hívei számára, és ilyenkor több százezres tömeg zarándokol Iaşi-ba a Moldva védőszentjeként is tisztelt szent ereklyéihez.

fertozott-terkep

A graphs.ro-n összesített járványadatok szerint október 5-én négy megyében és a fővárosban haladta meg az 1,5-öt az ezer lakosra vetített fertőzések száma (Bukarestben 1,94, Vaslui megyében 1,56, Vâlcea megyében 1,55, Ilfov és Teleorman megyében 1,52, és határeset az 1,5-ös fertőzési rátával Bákó megye) — azaz itt már be is lehet(ne) vezetni a szigorító korlátozásokat.

Az ország leginkább biztonságos megyéjeként számon tartott Szatmárban az 1000 főre eső fertőzöttségi ráta 0,66 — az elmúlt napokban igencsak megugrott a friss fertőzöttek száma, s alig egy hét leforgása alatt közel 147 új esetet regisztráltak, ám ennek ellenére még mindig igencsak távol vagyunk a korlátozások bevezetésétől.

Szabó Kinga Mária

 

GCS: 8072 új koronavírusos megbetegedést jelentettek; 32.441 koronavírustesztet végeztek
A legutóbbi tájékoztatás óta 8072 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, azt követően, hogy az elmúlt 24 órában országszerte 32.441tesztet végeztek el — közölte szombaton a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
Visszacsúsztunk a harmadik helyre
Ritkán értékelik a helyzetvesztést jó dolognak, most azonban nagyon is annak minősül, mivel a fertőzöttségi szintet tekintve a régióban Szatmár megye a maga 3,38 ezrelékével visszacsúszott a harmadik helyre, Kolozs (5,74 ezrelék) és Bihar (3,76 ezrelék) mögé — de még mindig megelőzve Beszterce-Naszód megyét (2,55 ezrelék), Máramarost (2,2 ezrelék) és a Szilágyságot (2,16 ezrelék).
Megérkezett az első vakcinaszállítmány az Egyesült Királyságba
Megérkezett a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcina első szállítmánya az Egyesült Királyságba, ahol a jövő héten megkezdődik az oltási kampány.
Cookie