×
2024. 04 15.
Hétfő
Anasztázia, Tas
15 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.27 RON
Vidék

Érkeznek lassan haza a költözők

2024.03.29 - 11:03
Megosztás:
Érkeznek lassan haza a költözők
Van, amelyik már be is kelepelt, van, amelyik még úton száll, de érkeznek a gólyáink (Fotó: pixabay.com)
Az egyre melegebb idő és egyre több napfény mellett a tavasz félreérthetetlen jele, hogy elkezdenek hazaérkezni a vándormadarak. Jó pár Szatmár megyei településről március elej óta jönnek a jelzések: megérkeztek a gólyák!

A gólyákat várják leginkább a szatmári települések madárbarát lakói, illetve a gólyafészkek közelében lévő házakban lakók, és a madártani egyesület helyi madarászait már március 10-től kezdődően értesítették arról, hogy a nagy madarak megkezdték hazaérkezésüket. Nem jöttek „túl hamar”, hiszen március közepén már megszokott dolog az érkezésük, és egyáltalán nem korai, hiszen vannak olyan Kárpát-medencei vidékek, ahol már február végén megjelennek az afrikai utazók.
Néhány „késő-kásától” eltekintve, már mindenhol itthon vannak a nagy, fehér vadászmadarak.

Nem volt gond a hűvös

A madarászok azt mondják, nem probléma, ha a korábbi hidegebb időjárási viszonyok között érkeztek haza a gólyák, mert a hideg közvetlen módon nem zavarja ezeket, nem fáznak meg a hidegebb éjszakákon sem.
Közvetett módon lehet probléma a hideg, olyan értelemben, hogy nem találnak maguknak táplálékot, ám ez most nem áll fenn, hiszen a vizek és a talaj is lágy, úgyhogy elég férget találnak maguknak a mezőn a madarak, ha vízi kétéltűekre még nem is tudnának vadászni.

Gólyafészek-kamera

A gólyák mellett más téli vándorok is visszatértek. Zöldikéről és örvös galambról kaptunk jelentést a madarászoktól, kertes házak közelében látták előbbit, a szatmárnémeti régi főtér fái között és a Kossuth-kertben pedig az utóbbi madarakat. Gyarapodik a fekete rigók száma is; ha ezek nagy része itt is telel, a fiatalabb madarak hajlamosabbak délebbre húzódni a tél folyamán.
Aki szeretne hazatérő gólyát látni, de nem teszi ki lábát a városból, vagy útvonalán nem érkeztek még meg a kelepelők, jól teszi, ha valamelyik fészekre irányított internetes kamera képét figyeli. Hozzánk legközelebb Nagyfenesen van ilyen, az ottani egyik gólyafészket lehet folyamatosan kukkolni a clujbird.ro/hu internetes címen.

A megfigyelések szerint a hím érkezik először az augusztus végén magára hagyott fészekre, és kicsit rendbe szedi a fészket, mielőtt a tojó érkezik. Ha nem végez addigra, akkor a tojó érkezése után ketten folytatják a rendrakást, hogy minden fel legyen készítve a költési időszakra és a fiókák érkezésére.
Az idei év ebben is kivétel, nagyon sok szatmári gólyafészekre egyszerre érkeztek meg a madárpárok, egyszerre kezdték csinosítani a későbbi fiókalakot.

Princz Csaba

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 

 

Későn érkeznek és korán távoznak
Lezajlott az őszi vonulás, megritkultak a madárhangok a városi, erdei és mezei kottákban. Már csak azokat a vadmadarakat lehet látni, amelyek a mi égövünkön telelnek, vagy azokat a kóborlókat, amelyek északabbról érkeznek lassan.
Gólyahétvégét tartottak a Kalazanciban
Új közösségbe kerülni, ismerkedni, beilleszkedni — minden középiskolát kezdő, IX. osztályba lépő diák szembesül ezekben a napokban, hetekben a fenti kihívásokkal. De mindez könnyebbé válhat egy nyitott, befogadó, segítő környezetben.
Fészkén a gólya Szárazberken — a jelenség egyre gyakoribbá válik
Visszatért a tavasz Szárazberekre, két hónap után visszatért a református templom melletti fészkére a gólya. Hétfő este látták először augusztus vége óta, a madarászok szerint egészségesen áttelelhet.